Uutiset

Työkoneet

Legovolvosta tuli totta

Volvo Construction Equipment jatkaa kokeilujaan tulevaisuuden konemaailmassa. Nyt se esittelee autonomisen Volvo LX03 -pienkuormaajan, joka on rakennettu Lego Groupin kanssa aiemmin kehitetyn pienoismallin mukaiseksi. Vaikka kone ei nyt sarjatuotannossa olekaan, uskovat Volvon insinöörit sen antavan arvokkaita näkymiä tulevaisuuteen. Tälläkin Tähtien Sodan menopeliä muistuttavalla konstruktiolla viedään eteenpäin tekoälyä sekä autonomisten koneiden kehitystä.

”Meidän tehtävämme on johdattaa maarakennuskoneita kohti älykkäämpiä ratkaisuja, joilla on vaikutusta koko maailman mittakaavassa. Yhdessä Lego Groupin kanssa koettelemme sekä tekniikan että mielikuvituksen rajoja. Tuloksena on nyt jotain sellaista, mitä ennen ei ole nähty”, sanoo Volvo CE:n pääjohtaja Melker Jernberg.

Yhteistyöprojekti Volvon ja Legon välillä alkoi, kun markkinoille tuotiin sekä molempien yhtiöiden insinöörien että etevän lapsiryhmän suunnittelema 42081 LEGO® Technic Concept Wheel Loader ZEUX. Sen pohjalta rakennettiin sitten Volvo LX03.

”Yhtöillämme on ollut erittäin menestyksekäs, vuosia kestänyt yhteistyö. Sen tuloksena on syntynyt monia Lego Technic -malleja. Nyt on ensimmäinen kerta kun Lego-malli muuntuu oikeaksi koneeksi. Sen takia tämä onkin varsin ainutlaatuinen projekti”, sanoo Legon tuotepäällikkö Niels Henrik Horsted.

LX03:n suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut insinöörejä, ohjelmoijia ja muita työntekijöitä niin Ruotsin Eskilstunasta kuin Saksan Konzista. Kyseessä on viiden tonnin painoinen pyöräkuormaaja, jonka kokoa voidaan tuotannossa helposti kasvattaa tai pienentää muutamalla muutoksella. Voimansiirtolinja on sama kuin täyssähkökäyttöisessä, jo markkinoilla olevassa pyöräkuormaajassa L25. Volvo lupaa noin kahdeksan tunnin työskentelyn yhdellä latauksella.

Koneen sanotaan omaavan tekoälyä, jonka avulla se tekee päätöksiä reaaliajassa ja kommunikoi myös ihmisten kanssa. Kone voidaan ohjelmoida työmaan mukaan esimerkiksi vaarallisiin töihin. Kyseessä on siis jälleen yksi hieno kokeilu Volvolta. Monet suupielet saattavat tätä lukiessa taittua ylöspäin, mutta jonain päivänä tämäntyyppiset koneet voivat olla sinunkin työmaallasi.Lue seuraavaksi