Uutiset

Työkoneet

Lapion käyttö pakolliseksi

Kansanterveyden neuvottelukunta, Työterveyslaitos ja KELA ovat julkaiseet uuden ohjeistuksen (KE 457B 4/2014) kaikille maarakennustyömaille. Sen mukaan jokaisen maarakennustyömaalla työskentelevän ihmisen on päivittäin tehtävä lapiohommia noin viidentoista minuutin ajan. Tämä koskee niin asentajia, kuljettajia kuin työnjohtoakin. Vapautusta saa vain lääkärintodistuksella.

Koneiden huima kehitys ja muun muassa rototiltit ja kallistajat ovat aiheuttaneet sen, että työntekijät ovat laiskistuneet ja veltostuneet. Päivittäisellä lapion heiluttelulla pyritään myös ehkäisemään sydän- ja verisuoni sekä liikuntaelimien sairauksia.

Määräys jokapäiväisestä lapioinnista astuu voimaan huomisesta 2.4. lähtien.

Ohjeistuksessa velvoitetaan jokaiselta työmaalta nimettävän yhden ihmisen kirjaamaan lapiointiminuutit pöytäkirjaan. Ohjeistuksen laatineet tahot ovat perustaneet toimikunnan valvomaan työmaita. Sitä varten on hankittu verovaroin muun muassa kauko-ohjattavia kamerakoptereita, jotka liikkuvat työmaiden yllä äänettömästi.

”Määräykset astuvat tosiaan voimaan siis huomenna. Jos työmailla ei ole tarpeeksi lapioita, on otettava aluksi mukaan oma työväline. Varteen on syytä kirjoittaa oma nimi tikkukirjaimin. Mikäli työmaalla ei ole järkevää lapioitavaa, voidaan esimerkiksi sepelikasaa siirtää paikasta toiseen”, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Jaakko Maaperä.