Uutiset

Työkoneet

Kultaa Guayanasta

Jos on lukenut Henri Charrieren kirjan ”Vanki nimeltä Papillon”, tietää jotain Ranskan Guayanasta. Vuosina 1852–1953 Pirunsaarelle sekä muualle maahan kuljetettiin yli 70 000 vankia. Papillonissa kuvattiin ansiokkaasti tämän rangaistuslaitoksen brutaalit menetelmät. Tämä Ranskan merentakainen departmentti on Euroopan unionin suurin Euroopan ulkopuolella sijaitseva alue.

Maassa on luonnonvaroja kuten bauksiittia, kaoliinia sekä öljyä. Myös kultaa esiintyy maaperässä runsaasti. Saint- Élien alue sijaitsee 30 minuutin helikopterilennon päässä hallintopääkaupungista Cayennesta ja on yksi vanhimmista kultakentistä maassa. Se löydettiin jo 142 vuotta sitten. Kultaa alueella kaivettiin vuoteen 1950 saakka, jolloin toiminta hiipui. Ja alkoi uudelleen 70-luvun puolivälissä.

Tänään vuonna 1994 perustettu ja 50 henkilöä työllistävä kaivosyhtiö, Société des Mines (SMSE) ajaa kiveä kaivoksella 15 runko-ohjatun Terex-dumpperin avulla. Kahdeksan tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa.

Yritys on erikoistunut malmien ja etenkin kullan etsimiseen, louhintaan/kuljetukseen, jalostamiseen ja markkinointiin.  Nyt prosessin alla oleva kaivos avattiin laajojen kenttätutkimusten jälkeen vuonna 2005. SMSE kuuluu nykyään osana kaivostoimintaan erikoistuneeseen yritykseen nimeltään Compagnie Minière Espérance (CME).

”Kaivos sijaitsee huonojen kulkuyhteyksien takana ja nopein ja kätevin tapa sinne pääsemiseksi on helikopterikyyti. Tämän takia kaluston kuten dumpperien pitää olla tehokkaita ja ennen kaikkea luotettavia. Myös huoltojen ja korjausten helppous on meillä tärkeä kriteeri. Näistä syistä olemme valinneet Terex-dumpperit”, sanoo CME:n toimitusjohtaja Nicolas Ostorero

”Olemme vuosia käyttäneet vain Terexin dumppereita ja kiviautoja. Ja tämä linja tulee jatkumaan.”

Terex-perhe koostuu yhdestä TA27, seitsemästä TA35s, kolmesta TA40s ja yhdestä TA400 –malleista. TA40s on malliston suurin 38 tonnin kapasiteetillaan.

Vanhin dumpperi TA27 on vuodelta 2005 ja sen mittariin on kertynyt jo 15 000 tuntia. Terex-dumpperit toimivat kaivoksella  äärimmäisissä olosuhteissa. Trooppinen ilmasto monsuunisateineen saa kaivostiet välillä pölisemään punahehkuisena hienona pölynä. Sateiden aikaan taas ajetaan liejussa napoja myöten. Uusi laitos kultamalmin jatkojalostukseen on nousemassa alueelle ja tämän vuoden tuotannon tavoite on 350 kiloa kultaa.

Terex-maarakennuskoneiden jälleenmyyjänä Ranskan Guayanassa toimii yritys nimeltä Machdeal.

Lue seuraavaksi