Uutiset

Työkoneet

Kuljetusasennon ilmaisin myös vanhoihin nostureihin

Vuonna 2010 tapahtui lukuisia vaaratilanteita ja onnettomuuksia, joiden aiheuttajana oli pystyyn jäänyt kuormausnosturi. Onnettomuuksista pahin tapahtui Helsingissä, kun ylös jäänyt nosturi osui kohtalokkain seurauksin siltaan.

Inhimillisten virheiden välttämiseksi kuormausnosturi on mahdollista varustaa valvontajärjestelmällä, joka ilmoittaa kuljettajalle, jos nosturi ei ole kuljetusasennossa. Tällainen järjestelmä voi koostua kuorma-auton ohjaamoon asennettavasta merkkivalosta ja summerista. Järjestelmä ei ole vielä tällä hetkellä pakollinen, mutta viime vuoden aikana useat uusien kuormausnosturien valmistajat ovat varustaneet nosturit valo- ja äänimerkki- ilmaisimella, joka ilmaisee nosturin poikkeavan normaalista kuljetusasennosta.

Liikenteessä on kuitenkin vielä suuri määrä vanhoja nosturilla varustettuja autoja, joissa kuljetusasennon ilmaisinta ei ole. Näihin ilmaisin on mahdollista asentaa jälkikäteen suhteellisen edullisesti. Hintaluokka vaihtelee valmistajasta riippuen joistain sadoista euroista muutamaan tuhanteen.

Trafi kannustaa myös nosturipalveluita hankkivia tahoja harkitsemaan, voisiko kuljetusasennon ilmaisimen ottaa yhdeksi kriteeriksi esimerkiksi palveluja kilpailutettaessa.

Lue seuraavaksi