Uutiset

Työkoneet

Kreate Oy urakoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Kreate Oy ja SRV Rakennus Oy, joka on osa T2-allianssia yhdessä Finavia Oyj:n kanssa, ovat solmineet 30.11.2018 sopimuksen Helsinki-Vantaan lentoaseman Terminaali 2:n allianssimallilla toteutettavasta infraosuuden kehitysvaiheesta. Lopullisesta infraosuuden toteutusvaiheeseen siirtymisestä sovitaan keväällä 2019. Laajaan T2 Infra -hankkeeseen kuuluu vaativaa pohja- ja betonirakentamista, louhintaa sekä katurakentamista.

”Tämä on yksi Kreaten historian merkittävimmistä ja mielenkiintoisimmista hankkeista. Olen erittäin iloinen osaavasta henkilöstöstämme, joka on parhaimmillaan kohteissa, joissa on mahdollisimman paljon erilaisia pohja- ja betonirakentamisen vaativia osa-alueita. Voisin jopa sanoa, että mitä syvempi, erikoisempi ja haastavampi kuoppa, sitä varmemmin löydät Kreaten sieltä”, toteaa Kreaten Pohja- ja betonirakentamisyksikön johtaja Tommi Lehtola tyytyväisenä.

”Yhteistyömme Kreaten kanssa on sujunut Tampereen Kansi ja Areena -hankkeessa erinomaisesti ja luotamme siihen, että olemme valinneet hyvän kumppanin. Haastavassa T2-hankkeessa infratyöt ovat tosi massiiviset rakennuspaikan kokoon ja käytettävissä olevaan aikaan verrattuna. Haluamme tehdä yhteistyötä osaavan rakennusurakoitsijan kanssa ja Kreate on yksi alansa parhaista ammattilaisista”, toteaa T2-allianssin projektipäällikkö Ossi Inkilä SRV Rakennus oy:stä.

Monipuolista infrarakentamista

T2 Infra -kokonaisuuteen kuuluu betonirakenteiden lisäksi kehäratayhteyden louhinta, uuden parkkihallin ja tulevan terminaalin pohja- ja betonirakenteet sekä taksi- ja saattoliikenteen kansien rakentaminen. Lisäksi hankkeeseen sisältyy tiejärjestelyiden muutokset rakennusalueen ympäristössä.

”Hyödynnämme rakentamisessa eri yksiköidemme monipuolista osaamista laadukkaan lopputuloksen takaamiseksi. Toteutamme infrarakentamista vaihe vaiheelta, jotta muu rakentaminen etenee sujuvasti ja pysytään aikataulussa”, Lehtola jatkaa.

Kohteen haastavuutta lisää Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella liikkuva henkilömäärä, sillä Kreaten tulevan työmaan ohi ja läpi kulkee noin 15 miljoonaa vuosittaista matkustajaa.

”Kiinnitämme erityistä huomiota turvallisuuteen ja matkustajakokemukseen. Toivomme lentokentällä liikkuvien ihmisten seuraavan Finavian ajankohtaista tiedotusta ennen alueelle saapumista”, Lehtola sanoo.

T2 Infran toteutuksesta vastaa Kreaten pohja- ja betonirakentamisyksikkö. Yksikönjohtaja Tommi Lehtola on tiiviisti mukana hankkeessa, erityisesti kehitysvaiheessa. Hän vastaa hankkeen tehokkaasta etenemisestä ja laadukkaasta lopputuloksesta yhdessä Kreaten puolelta T2 Infra -hanketta johtavan Ville Oikarin kanssa. Projektipäällikkö Tatu Tarkiainen vastaa työmaatuotannosta.

Matkustajamäärät kasvussa

Terminaali 2:n laajentaminen on osa Finavian miljardin euron investointiohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa merkittävänä eurooppalaisena lentokenttänä sekä valmistautua palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Uudisrakennus on kooltaan 40 000 neliömetriä. Se sisältää uudet lähtöselvitys- ja matkatavaroiden luovutustilat, turvatarkastuksen sekä matkakeskuksen. Nykyiset tulo- ja lähtöhallit liitetään osaksi Schengen-porttialuetta. Muutostyöt kattavat yhteensä 35 000 neliömetriä.

Terminaalilaajennuksen lisäksi rakennetaan uusi parkkihalli, johon tulee 1 800 autopaikkaa lisää. Uusi taksialue on kooltaan noin 4 500 neliömetriä ja bussiasema noin 6 500 neliömetriä. Pysäköintihalli valmistuu vuonna 2020, uudisrakennus vuonna 2021 ja muutostyöt vuonna 2022  Rakennustöiden allianssin muodostavat Finavia, SRV sekä laajennuksen suunnitteluryhmä Arkkitehtitoimisto ALA Oy, Arkkitehtitoimisto HKP Oy ja Ramboll Finland Oy. Hanke on osittain Euroopan Unionin rahoittama.

Finavian investointiohjelma pähkinänkuoressa:

  • Lisää pinta-alaa terminaaliin: + 45 % (103 000 m2), mikä vastaa Linnanmäen huvipuiston kokoista aluetta. Terminaalin koko pinta-ala 2020-luvun alussa on yli 250 000 m2, jolloin sinne mahtuu 10 Eduskuntataloa.
  • Lisää uusia lentokoneiden siltapaikkoja: 8 kpl laajarunkokoneille + 100 %, 4 kpl kapearunkokoneille + 15 %
  • Lisää kapasiteettia matkatavarankäsittelyyn: +50 %
  • Lisää kapasiteettia passintarkastukseen: +50 %
  • Uudistunutta asematasoa (lentokoneiden pysäköintialueita ja rullausteitä): 450 000 m2 eli noin 90 jalkapallokentän verran.
  • Pysäköintitalo P5:n laajennus (3 000 autopaikkaa) ja uusi pysäköintihalli (1 800 autopaikkaa)
  • Uusi multimodaali matkakeskus, joka linkittää yhteen eri liikennemuodot.
  • Finavian investointi: noin 1 miljardi euroa
  • Investointiohjelman työllisyysvaikutus rakentamisen aikana 14 000 htv
  • Lentoliikenteen kasvu tuo 5 000 uutta pysyvää työpaikkaa

Havainnekuvat: ALA Arkkitehdit.

Lue myös: Helsinki-Vantaan lentoasema laajenee.

Lue seuraavaksi