Uutiset

Työkoneet

Kramer Allrad 480 on uuden sukupolven pyöräkuormaaja

Koneisiin on tehty runsaasti päivityksiä, mutta peruskonseptiltaan ne ovat edelleen tuttua ja turvallista Kramer Allrad –tekniikkaa. Ne tunnistaa edelleen onnistuneesta muotoilustaan eli pyöreistä muodoistaan ja erittäin ilmavasta ja ergonomisesta ohjaamostaan. Kaikissa koneissa on sama, nyt vesijäähdytteinen Deutz D 2011 diesel ja tehoa siitä saadaan välillä 45-58 kilowattia mallista riippuen. Pienemmissä moottori on ahtamaton ja suuremmissa ahdettu. Ohjausvaihtoehdot ovat tutut nelipyörä-, kaksipyörä- ja rapuohjaus. Kaksipyöräohjaus kytkeytyy automaattisesti käyttöön, kun nopeus nousee yli 20 kilometrin tunnissa.

Hydrostaattinen voimansiirto tarjoaa ”high speed” optiona nyt 40 kilometrin huippunopeuden, jolloin liikkuminen työkohteesta toiseen sujuu ripeästi. Kun uudetkin Kramerit voidaan rekisteröidä traktoreiksi, niin vetopiste takana sallii peräkärryn tai trailerin vedon. Näin vaikkapa minikaivukone kulkee mukana kätevästi. Hydrauliikan ulosotot edessä ja takana antavat sopivat eväät käyttää runsasta toimilaitevalikoimaa.

Ohjaamossa kelpaa olla

Ohjaamo on Kramerissa se eniten kuljettavaa hemmotteleva yksityiskohta. ”Maisemakonttorista” on esteetön näkyväisyys joka puolelle konetta ja kaksi suurta ovea mahdollistavat ohjaamoon nousun ja sieltä jalkautumisen molemmilta sivuilta.

”Ohjaamoon ja kuljettajan työympäristöön on tehty useita parannuksia. Polkimet ovat nyt riippumallia eivätkä ole kiinni lattiassa. Lämmityslaitteen tehoa on kasvatettu ja kovillakin pakkasilla ikkunat pysyvät huurteettomina. Kaikki katkaisimet on väritetty tarkoituksensa mukaan eli esimerkiksi hydrauliikan ja sähkölaitteitten toiminnoilla on oma värinsä. Voimansiirron osalta voisi mainita, että vanhassa mallissa vaihdelaatikko oli kiinni taka-askelissa. Nyt välissä on pieni pätkä kardaania, samoin kuin kurottajissa. Näin koneen runkoon kulkeutuva melu on vähentynyt huomattavasti ja ohjaamossa on entistä hiljaisempaa”, kertoo Kimmo Suominen KH-Koneet Oy:stä.

”Kuljettajan takana ei ole hallintalaitteita eikä edes radiota, joten taaksepäin kääntyily on historiaa”, lisää Suominen.

Joystick on sekin uutta muotoilua. Paitsi kuormainta, siitä hallitaan myös voimansiirtoa sekä lisähydrauliikkaa proportionaalisesti. Uutta ovat myös eriväriset joystickiin syttyvät valot, jotka kertovat toimintojen aktivoinnista. Tämä helpottaa myös pimeänaikaista hallintaa huomattavasti.

Lisähydrauliikkaa uusissa Kramereissa syöttää hammaspyöräpumppu ja tuotot ovat välillä 50-84 litraa minuutissa järjestelmän paineen ollessa 240 baaria.

Arctic Power

Kramer 480 Arctic Power malli oli esillä keväällä sekä Villi Länsi –tapahtumassa Turun seudulla että Mansen Mörinöissä. Pohjolan kylmille perukoille varusteltu malli on tietenkin nopealla 40 kilometrin voimansiirrolla. Kuormaimessa on vakain vakiona ja myös Webasto koneesta löytyy.

Edelleen varusteisiin kuuluvat peruutushälytin, lämmitettävät peilit, tuulilasin aurinkosuojakalvo sekä sähköpiste työlaitteita varten.

Lohkolämmittimessä on kiinteä akkulaturi. Nokian palakuviorenkaat tarjoavat pitoa lumitöihin ja eteen on kaksi ja taakse yksi lisätyövalo. Myös kahden kilon vaahtosammutin on varusteissa. Auralla ja hiekottimella varustettu Kramer onkin jokaisen kiinteistöhuoltoyhtiön toivekone.

Lue seuraavaksi