Uutiset

Työkoneet

Kramer 8155 vuokrakäytössä Gasumin biokaasulaitoksella

Korialainen konevuokraamo TuoRent Oy sai kesällä yhteydenoton Gasumilta, joka oli kesäkuussa ostanut Kouvolan Vesi Oy:ltä Mäkikylän biokaasulaitoksen Kouvolassa. Laitokselle haluttiin iso pyöräkuormaaja erilaisiin kuormaus- ja palvelutehtäviin. Niinpä TuoRent hankki luottoyhteistyökumppaniltaan eli KH-Koneet Oy:ltä Kramerin malliston lippulaivan, noin 10 tonnia painavan mallin 8155. Vuokrasopimus Gasumin kanssa solmittiin vuodeksi, kolmen vuoden optiolla.

Gasumin Mäkikylän biokaasulaitokselle Kouvolassa vuokrattiin TuoRent Oy:ltä Kramerin lippulaiva, järein malli 8155. Noin 10 tonnia painavassa koneessa on 115 kilowattia tehoa, joten puhti ei siitä lopu.

Pirjo ja Heimo Tuominen perustivat konevuokraamonsa 13 vuotta sitten. Aiemmin kiinteistöhuoltoyrittäjänä toiminut Heimo pyöritti pitkään yksin koneiden rahtaamista työmaille ja pois sekä pesuja, huoltoja ja muuta asiaan liittyvää. Vähitellen kysynnän ja konemäärän kasvaessa palkattiin lisää henkilökuntaa ja nyt yli 60 koneen laivastoa ja miljoonan euron liikevaihtoa pyörittää Pirjon ja Heimon lisäksi neljä muuta.

Konevuokrausta vetää kuutisen vuotta TuoRentin palveluksessa ollut Miki Mäkelä yrittäjäpariskunnan vetäydyttyä jo enemmän taustavoimiin. Mäkelä kertoo, että Heimo on ollut oiva opettaja kertomaan, miten konevuokrausta hallitaan ja kehitetään.

”Meillä on kalustossa Yanmar-kaivukoneet ja myös Kramer-pyöräkuormaajat painoluokkiin 1–10 tonnia. Yhteistyö KH-Koneiden kanssa on toiminut erinomaisesti ja nopeasti, joten luotamme heidän merkkeihinsä vuokrauksessa. Heillä on hyvät varastot peruskoneiden lisäksi työlaitteista, joita saamme nopeasti käyttöön asiakkaiden tarpeiden mukaan. Meillä on nyt myös Yanmarin, Kramerin ja Kobelcon sopimushuolto täällä Korialla. Sitä hoitaa Juha Rantala, joka oli aiemmin Konekeskolla vastaavassa hommassa”, kertoo Mäkelä.

Kaikissa TuoRentin yli 2,5 tonnin painoisissa kaivukoneissa on varusteena kallistuva kauhanpyörittäjä ja sitä pienemmissä kallistuva liitin. Pyöräkuormaajien varusteina voi vuokrata niin erilaisia auroja, maakauhoja, hiekoituskauhoja kuin erikoisempia välppäkauhojakin. Pyrkimyksenä on kattaa asiakkaiden tarpeet niin, että homma ei jää työlaitteista kiinni. Suositut kokoluokat kaivukoneissa ovat viisi ja kahdeksan tonnia.

”Tosin ennakointi on vaikeaa. Joskus esimerkiksi kaikki kahden tonnin painoiset kaivukoneet voivat olla kaikki ulkona ja lisää tarvittaisiin. Sitten yhtäkkiä niitä voi seisoa pihalla useita”, ihmettelee Mäkelä.

Pääosin yrityksille

”Yksityisten vuokraus on viime aikoina ollut laskusuunnassa. Ehkä nyt rakennetaan vähemmän sillä sektorilla. Tosin kesälomien aikaan yksityinen kysyntä vilkastuu. Yrityksille tapahtuva pitkäaikaisempi vuokraaminen on kasvusuunnassa. Usein kaivavaa kalustoa vuokrataan koko kesäksi ja lumitöihin pyöräkuormaajia tarvitaan vastaavasti koko talvikaudeksi. Pitkäaikainen vuokraus on tietenkin meillekin kätevintä, mutta koneen saa kyllä vaikkapa päiväksikin”, jatkaa Mäkelä.

TuoRent pitää kaluston uutena ja iskukykyisenä. Mahdollisuuksien mukaan sitä pyritään vaihtamaan takuiden ollessa voimassa, toki käyttötunteja tarkkaillen.

”Noin 2 500–3 000 tuntia ajettuna koneet vaihdetaan yleensä uudempaan. Käytetyt koneet menevät poikkeuksetta KH-Koneille vaihdossa. Vaihdamme joka vuosi useita koneita uusiin.”

”Pyrimme vastaamaan kaikkeen kysyntään parhaamme mukaan. Joskus on vastassa harvinaisiakin kohteita.”

”Tässä taannoin meiltä meni kuukulkija varsin erikoiseen tehtävään. Asiakas halusi vuokrata sellaisen käpyjen keräämiseen. Mikäs siinä. Kone toimitettiin ja kävyt tulivat varmaan kerättyä”, lopettaa Mäkelä.

Miki Mäkelä vetää nykyään TuoRent Oy:n konevuokrausta Korialla. Junailua riittää, sillä kalustossa on yli 60 Kramer-pyöräkuormaajaa ja Yanmar-kaivukonetta. Kaikki siis KH-Koneet Oy:n luottomerkkejä.

Gasum panostaa biokaasuun

TuoRent hankki laivastoonsa Kramer 8155 -pyöräkuormaajan, kun Gasumille tuli sellaiselle tarve. Samalla pyöräkuormaajien maksimi kokoluokka nousi 10 tonniin. Gasum omistaa tällä hetkellä, vuonna 2011 avattu Mäkikylän laitos mukaan lukien, 12 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa sekä ostaa biokaasua kolmelta kumppanuuslaitokselta. Gasum on investoinut viimeksi biokaasulaitoksen rakentamiseen Lohjalle ja Ruotsin Nymöllaan sekä Turun biokaasulaitoksen laajentamiseen. Yhtiön nykyinen biokaasukapasiteetti on noin 650 gigawattituntia vuodessa.

Kouvolassa koko laitos on kolmen miehen hoidossa. Kapasiteettia kasvatetaan koko ajan ja eräänlainen käynnistysvaihe on vielä menossa.

”Yksinkertaisesti selitettynä voisi sanoa, että Kouvolasta ja ympäristökunnista kerättyä biojätettä syötetään reaktoriin, jossa se mädätetään bakteerien avulla. Syntyvä metaani otetaan talteen, puhdistetaan ja syötetään verkkoon”, kertovat Gasumin miehet Mikael Siltaoja ja Ismo Mäkinen.

Uusi Kramer on sekin ollut vielä toistaiseksi aika vähällä ajolla, mutta käyttöaste tulee kasvamaan. Biojätteen käsittelyn lisäksi koneella on tarkoitus tehdä myös talven lumityöt alueella. Biojätettä käsitellään kahden kauhan avulla.

Kolmella eri aisastolla

Iso Kramer esiteltiin viime vuonna Intermat-näyttelyssä ja on osoittautunut kysytyksi malliksi niin meillä kuin muualla. Kuormantunteva hydrauliikka, ecospeedPRO-voimansiirto ja aivan uusi ohjaamo tekevät siitä varsin miellyttävän koneen kuljettajankin näkökulmasta. Nelipyöräohjattu konehan on tunnetusti runko-ohjattua vakaampi, sillä painopiste ei siirry missään vaiheessa koneen keskilinjan ulkopuolelle.

Kurottajatyylinen alakerta tarjoaa tietenkin kaikki kolme eri ohjausvaihtoehtoa ja nelipyöräohjauksessa 40 asteen kääntökulmat pyörille takaavat pienen kääntöympyrän ja sitä kautta ketteryyttä. Aisastovaihtoehtoja on kolme. Gasumin koneessa on PZ, joka tarjoaa korkeat murtovoimat. Kauhan kääntösylinteri sijaitsee aisojen välissä toisin kuin suora-aisaisen L-mallin P-versiossa, jossa kääntösylinterit ovat aisojen päällä.

Ohjaamossa on uusi seitsemän tuuman lcd-näyttö. Sitä ohjataan kuormaimen vivun vieressä olevalla rullalla.

Suora-aisainen on parhaimmillaan erilaisissa lastaustehtävissä. Vaakataso piikeissä pysyy automaattisesti. Kolmas aisavaihtoehto on teleskooppipuomi (T-malli), joka tarjoaa tietenkin aiemmin mainittuja paremman ulottuvuuden ja kuormauskorkeuden. Teleskooppipuomilla päästään kurottajamaisiin suorituksiin.

Trukkipiikeillä nostokorkeudet ovat 3 605 (PZ), 4 055 (P) ja 5 225 millimetriä (T).

Gasuminkin miehet kehaisevat Kramerin ohjaamoa kommenteissaan, vaikka takana onkin vasta melko vähän työtunteja. Valoisasta ja tilavasta ohjaamosta näkee joka suuntaan hyvin. Kramerin erikoisuus on, että ohjaamoon voi nousta molemmilta puolilta. Kuormaimen vipu kyynärnojineen on kiinni istuimessa, mutta nousee pois edestä, mikäli kuljettaja haluaa käyttää oikeanpuoleista ovea kulkureittinään.

Uutta seitsemän tuuman lcd-näyttöä ohjataan ajan henkeen oikeanpuoleisen sivukonsolin rullalla. Navigointi tapahtuu pyörittämällä ja kuittaus painamalla. Tämä näyttää olevan suuntaus maarakennuskoneissa yleisesti valmistajaan katsomatta. Ohjaamoon kulkua on helpotettu molemmin puolin lisäämällä nousukahvojen lukumäärä neljään.

Vakiona oleva hydrostaattinen voimansiirto voidaan korvata myös jo edellä mainitulla ecospeedPRO-vaihtoehdolla, joka tarjoaa portaattoman nopeuden 0–40 kilometriä tunnissa. Se pitää sisällään myös automatiikan, joka pudottaa moottorikierrokset tasolle 1 550, kun huippunopeus on saavutettu. Valmistajan mukaan älykäs voimansiirto säästää polttoainetta ja alentaa melutasoa.

Moottorina on 115 kilowatin tehoinen Deutz TCD 3.6 L4. Tällä hetkellä mennään päästöluokassa Stage IV, mutta ensi vuoden alusta valmistaja lupaa päivittävänsä moottorin päästöt Stage V -tasolle. Lisähydrauliikan saa 150 tai 180 litran minuuttituotolla.

Ohjaamosta on oiva näkyvyys joka suuntaan. Mikael Siltaojaakin Kramer tottelee mainiosti.

Lue seuraavaksi