Uutiset

Työkoneet

Kova kysyntä aiheuttaa jo toimitusviiveitä

Syksy käynnistyi vauhdikkaasti Teknisessä Kaupassa. Jäsenyritysten myynti lisääntyi kolmannella neljänneksellä reilut kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta. Koko vuoden ajalta lisäystä kertyi seitsemän prosenttia. Kolmannella neljänneksellä nousu oli kiivainta raaka-aineissa, joiden myynti ylitti edellisen vuoden lukemat 17 prosentilla. Myös teollisuuden tuotteiden ja palveluiden myynti parani kahdeksalla prosentilla vuoden takaisesta. Rakentamiseen tarkoitettujen tuotteiden ja palveluiden myynti lisääntyi viisi prosenttia. Alkuvuoden heikohkon kehityksen jälkeen kuluttajakauppa pääsi alkusyksystä parin prosentin kasvuun.

Teknisen Kaupan jäsenyritysten näkymät ovat pysyneet erinomaisina koko syksyn. Valtaosa jäsenistä odottaa myynnin jatkavan kasvussa lokakuussakin. Seuraavan kvartaalin aikana myynnin kasvuun uskoi 72 prosenttia ja seuraavan 12 kuukauden aikana 85 prosenttia jäsenistä. Tarve palkata uutta henkilöstöä on selvästi kohonnut viimeisen vuoden aikana. Lokakuussa lähes puolet yrityksistä arvioi henkilöstömäärän kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana.

”Elämme tällä hetkellä vahvaa nousukautta. Se näkyy vihdoin myös Suomen taloudessa laajalla rintamalla. Teknisen Kaupan jäsenten pääasiakassegmentit eli rakentaminen ja teollisuus vetävät hyvin. Tämän voi niin lukea numeroista kuin aistia jäsenyritysten johdon odotusten positiivisuudestakin. Vaikuttaa siltä, että kehitys jatkuu samansuuntaisena hyvän matkaa tästä eteenpäin”, Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto sanoo.

”Vahvan kehityksen jatkumisen tielle voi tulla se, että teollisuuden tuotantokapasiteetti on lähes täyskäytössä, osaajapula monissa avaintehtävissä ilmeinen ja teollisuuden toimitusajat niin raaka-ainepuolella kuin koneissa ja komponenteissakin pidentyneet merkittävästi”, Uitto huomauttaa.

Lue seuraavaksi