Uutiset

Työkoneet

Konevuokrausta maanlaajuisesti – Crent

Nuoresta iästään huolimatta Crent oy:n toimitusjohtajalla, Joni Ihalaisella on pitkä kokemus maarakennuskaluston vuokraamisesta. Itseään mieluummin vuokramestariksi tituleeraava mies käynnisti maarakennuskoneita vuokraavan Crentin viime vuoden toukokuussa. Klaukkalan toimipisteestä tavoitettu Ihalainen pyrkii kehittämään yrityksen toiminnan tapahtuvaksi maanlaajuisesti ilman kiinteitä toimipisteitä.

Crentin Joni Ihalainen vierellään 20 tonnin Kobelco-vuokrakaivukone. Yrityksen valikoimassa on 1–35 tonnin kaivukoneiden lisäksi Kramerin pyöräkuormaajia ja Dynapacin jyriä. Alle 10 tonnin kaivukoneet ovat Yanmareja, isommat Kobelcoja.

Joni Ihalainen aloitti konevuokraustoiminnan jo insinööriopiskelujensa aikana. Yrittäjä-, palvelu- ja ehkä vähän kilpailuhenkisenäkin hän hankki ensimmäinen Yanmar-minikaivukoneensa vuokrauskäyttöön vuonna 2004. Samoihin aikoihin syntyi myös miehen ensimmäinen yritys, Optirent. Konekanta täydentyi pikkuhiljaa KH-Koneiden edustamilla merkeillä ja mieskin valmistui rakennusinsinööriksi vuosikymmenen puolessa välissä.
Optirentin vuokrausalueena oli Uusimaa, mutta Ihalaisen suunnitelmissa vilahteli jo tuolloin koko Suomen kattava vuokraustoiminta. Suunnitelmiin tuli kuitenkin hienoinen katkos, kun Cramo oyj osti Optirentin vuonna 2013. Ihalainen siirtyi kaupan myötä vetämään Cramon maarakennuskoiden vuokrausliiketoimintaa. Tekemisen palo oli kuitenkin sen verran vahva, että mies päätti viime vuonna jälleen kerran lähteä yrittämisen riskaabelille tielle.

Vuokraustoiminta ei hiljene talvellakaan. Suuremmat Kramerit olivat lähteneet jo ennen joulua roudan maan ajan kausivuokralle, kiinteistönhoitohommiin. Vuokrakoneet ovat valtaosin uusia laitteita, joten toimivuus kentällä on taattu.

Laajempi kattaus
Aikaisemmin lähinnä mini- ja midikoneiden kanssa operoinut Ihalainen halusi uuden konseptin myötä tarjolle myös suurempaa konekantaa, joiden vuokraustoiminta on Suomessa hänen mukaansa vielä alkutekijöissään. KH-Koneiden ja uudistuneen Kobelco Centerin kanssa käydyt neuvottelut poikivat uuden toimijan vuokrakonemarkkinoille. Ihalaisen johtama Crent oy aloitti viime vuoden keväänä maarakennuskonevuokrauksen jo ennestään miehelle tutuilla tuotemerkeillä.
1–10 tonnin kaivukoneet ovat Yanmareja. Pyöräkuormaajat kattavat koko Kramerin tarjonnan (2–10 t). Tärylätkissä luotetaan Wacker Neusoniin ja 2–16 tonnin jyrät ovat Dynapaceja sekä suuremmat yli kymmenen tonnin kaivukoneet Kobelcoja aina 35-tonnisiin asti. Vuokrattavat koneet ovat lähes kaikki uusia Kobelco Centerin ja KH-Koneiden tarjonnasta. Tavoitteena on myös pitää kalusto sopivan tuoreena, jolloin niiden käyttövarmuus on taattu. Viime kesänä oli Ihalaisen laskelmien mukaan ulkona yhtä aikaa parhaimmillaan noin 80 koneyksikköä. Kentällä Crentin koneet tunnistaa niissä olevista Crent-logoista ja/tai punapohjaisista C-kirjaimista.
Ihalainen visioi myös muidenkin kuin pelkkien maarakennuskoneiden vuokraustoimintaa. Suunnitelmissa on laajentaa infra-puolen vuokraustoimintaa muun muassa ajosiltojen, liikenteenohjaustarvikkeiden ja kaivantotukien vuokrauksella.

Paljon lisälaitteita

Crentin vuokrakoneet tunnistaa punapohjaisesta C-kirjaimesta, kuten tässä, tai Crent-logosta.

Pelkällä kaivukoneella ei paljoa tehdä. Oikeastaan ei yhtään mitään, joten lisälaitteita pitää olla tarjolla monenlaisia. Crentin kaivukoneisiin on saatavana laaja valikoima kauhoja, tasoituspalkkeja, kouria sekä muita yleisesti käytettäviä lisälaitteita. Lähes kaikissa kaivukoneissa, kokoluokissa 2–30 tonnia on kallistuva kauhanpyörittäjä ja kaikissa yli 14 tonnin Kobelcoissa on 3D-koneohjausjärjestelmän valmius eli kone voidaan nopeasti varustaa tarpeen mukaisella Novatronin koneohjausjärjestelmällä.
Kramer-kuormaajiin on tarjolla kauhoja, harjoja (avo- ja keräävä-), auroja, hiekoittimia ja trukkipiikkejä. Kramerit ovat monesti kausivuokralla koko talven ajan kiinteistönhoitohommissa ja kesät puolestaan viherrakentajien käytössä, joka Ihalaisen mukaan on nykyisin varsin suuri toimiala maassamme. Crent tarjoaakin erilaisia kausivuokrauspaketteja joka vuodenajalle. Karkeamman jaon mukaan koneita on sulan sekä routaisen maan ajalle. Sulan maan aikana lähes kaikki kaivukoneet ovat työmailla, kun roudan aikaan pienemmän pään koneita näkee enemmän varikoilla. Kramer-pyöräkuormaajien myötä ei vuokraustoiminta hiljene tuona routaisen maan aikanakaan.

Tavoitteena koko Suomi
Ihalaisen aikaisempien visioiden mukaisesti Crent operoi nykyisin jo lähes koko maan alueella. Konevarikoita on kuitenkin vain kaksi, Nurmijärven Klaukkalassa sekä juuri äskettäin avattu Jyväskylän piste.
”Keski-Suomessa suurten urakointikoneiden vuokraus on uusi asia, mutta se tuntuu olevan otettu hyvin vastaan”, sanoo Ihalainen. Hänen tavoitteena on luoda koko maan kattava miehittämättömien konevarikkojen toimintamalli. Näin pystytään minimoimaan koneiden kuljetuksia ja tarjoamaan monipuolista vuokrausta. Toki joskus joudutaan kuljettamaan sopivia koneita ehkä pitkiäkin matkoja, mutta se on kuitenkin pitkällä tähtäimellä edullisempaa kuin miehitettyjen toimipisteinen ylläpito. Tällä hetkellä pohjoisimmat vuokrakoneet operoivat Oulun seudulla.
Crentin asiakkaat ovat yksinomaan yrityksiä. Vain muutamia toimeksiantoja on tehty yksityisille. Vuokraajia ovat pääosin maarakennus- ja rakennusyritykset, viherrakentajat sekä kiinteistönhoitoyritykset.

Tehokas liikkuvuus
Crentillä on Ihalaisen lisäksi kaksi henkilöä hoitamassa vuokraustoimintaa. Koneet toimitetaan aina tarvittaessa vuokranantajan toimesta perille asti koko Suomen alueella joko itse kuljettaen tai yhteistyöverkoston toimijoiden kalustolla.
Yhteistyökumppanit huoltavat koneet työmailla. Tarvetta onkin, sillä vuokrausajat voivat olla kuukausia, jopa vuosia. Myös KH-Koneiden maanlaajuista huoltoverkostoa hyödynnetään tässä kohdin. Ja tietenkin pyritään hoitamaan huollot silloin, jos ja kun kone poikkeaa sopivasti edellä mainituilla Klaukkalan tai Jyväskylän varikoilla.
”Olemme infra-alan ammattiryhmille suunnattu konevuokraamo. Tarjoamme aidon ja toimivan vaihtoehdon omistamiselle. Suuri konemäärämme myös helpottaa operointia ja parantaa saatavuutta”, kuten vuokramestari Ihalainen asian lopuksi kiteyttää.

Koneen mukaan saa aina tarvittavat lisälaitteet. Valtaosassa kaivukoneita on kallistuva kauhanpyörittäjä. Suurimmissa Kobelcoissa on kaikissa valmius Novatronin 3D-koneohjausjärjestelmälle. Kauhoja on tarjolla monipuolinen kattaus.

 

 

Lue seuraavaksi