Uutiset

Työkoneet

Konevuokrausta ja paljon muuta

Lyhytaikaiseen konetarpeeseen käytetään nykyisin kasvavassa määrin vuokralaitteita. Konevuokraamoiden alkuajoista laitteiden vuokra-ajat ovat pidentyneet huomattavasti. Muutaman päivän tai viikon vuokrausjaksot ovat venyneet parhaimmillaan vuosiksi. Näin ovat asiat myös Joensuussa pääpaikkaansa pitävällä Vatupassilla. Koneiden lisäksi Vatupassi vuokraa monenlaisia työkaluja, välineitä ja telineitä rakentamisen avuksi.

Konevuokraamo Vatupassi toimii keskeisellä paikalla Joensuun teollisuusalueella. Yritys on nyt toiminut uusituissa tiloissa muutaman vuoden. Kaikki rakennukset on kunnostettu ja värjätty brändin mukaisin värein.

Vatupassin, virallisemmin Vatupassi Törmälä Oy:n, toiminta alkoi vajaa kolmekymmentä vuotta sitten, kun nykyisen vetäjän, Jarkko Tarnasen, appiukko Jukka Törmälä ja hänen veljensä Jarmo aloittivat konevuokraustoiminnan. Tuolloin vuokrattavat nimikkeet olivat pienkoneita, telineitä ja henkilönostimia. Jarkko otti vetovastuun Jukan tyttären Millan kanssa vuonna 2011. Milla on vahvasti mukana arkisessa toiminnassa hoitaen perheyrityksen talouspuolen asiat.
Vuosien saatossa yritys on laajentunut muillekin paikkakunnille. Tänä päivänä Vatupassin värimaailman mukaisia vuokraamoja on pääpaikan Joensuun lisäksi Kuopiossa, Jyväskylässä ja Nurmeksessa. Työntekijöitä näillä neljällä paikkakunnalla on yhteensä kolmisenkymmentä. Joensuun toimipiste sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungin teollisuusalueella. Muutama vuosi sitten yritys muutti suurempiin tiloihin Pamilonkadulle. Samalla rakennukset modernisoitiin ja ne saivat brändin mukaisen punamustakeltaisen värityksen. Sama väritys on käytössä myös henkilökunnan vaatetuksessa sekä talon kuljetuskalustossa. Vuokrattavia koneita ei kuitenkaan maalata brändin väreihin niiden jälleenmyynnin helpottamiseksi. Toki nekin varustetaan kaikki asianmukaisilla teippauksilla. Sama koskee kaikkia muitakin vuokrattavia nimikkeitä.

Myös koko kuljetuskalusto noudattelee punamustakeltaista värimaailmaa. Itse vuokrattavat koneet on varustettu vain teippauksilla. Näin koneiden jälleenmyynti on helpompaa.

Alueena Itä- ja Keski-Suomi
Edellä mainittujen neljän toimipisteen myötä toimialueeksi määrittyy Itä- ja Keski-Suomi. Kukin piste operoi karkeasti 100–150 kilometrin säteellä sijaintipaikastaan. Asiakaskuntaa ovat pääosin pk-sektorin rakennusliikkeet, yksityiset tahot, teollisuus sekä myös alueen kaivokset.
”Tarjottavan kaluston monipuolisuuden johdosta pystymme palvelemaan monen alan toimijoita. Itäpainotteisesta sijainnistamme huolimatta pystymme toimimaan tarvittaessa koko Suomen alueella”, sanoo Jarkko Tarnanen. Yritys tarjoaa myös vuokraamiensa välineiden asennuspalvelua työmailla, kuten esimerkiksi telineiden pystytystä. Koneiden kuljetukset asiakkaille hoidetaan tarvittaessa omalla kuljetuskalustolla. Yritys panostaakin erityisesti välineiden kuljetukseen, jotta asiakas saa tarvitsemansa koneen tai laitteen työmaalleen mahdollisimman nopeasti. Käytössä on toistakymmentä ajoneuvoa pakettiautoista kuorma-autoihin. Asiakas saa näin kokonaisvaltaista palvelua yhdeltä tiskiltä eli toimivan laitteen työmaalle perille toimitettuna ja käyttöopastettuna. Ja pois työmaalta tarpeen loputtua.
Kaikki koneet ja muut laitteet huolletaan itse omissa toimipisteissä. Huollon lisäksi Vatupassi hoitaa kaikkien säännöllistä katsastusta vaativien laitteiden lakisääteisen tarkastukset. Näin asiakkaalla on aina käytössä määräykset täyttävä laite. Tämä seikka on huomioitava erityisesti henkilönostinkalustossa, jota Vatupassilla on runsaasti.

Vatupassi tarjoaa kuljetuspalvelua kaikille vuokraamilleen nimikkeille. Kuljetus tapahtuu omilla paketti- tai kuorma-autoilla. Asiakas voi myös itse noutaa heti lähtövalmiina perävaunussa olevan minikaivukoneen.

 

Paljon nimikkeitä
Pienkaluston, minikaivukoneiden sekä telineiden vuokrauksesta alkanut toiminta on nyt laajentunut kattamaan lähes kaikki erilaisilla rakennustyömailla tarvittavat koneet ja laitteet. Maansiirtoon ja kiinteistöhoitoon Vatupassilla on nyt tarjota kaivukoneita työpainohaarukkaan 800–8 000 kiloa. Muuta maansiirtoon soveltuvaa kalustoa ovat pyöräkuormaajat sekä pienkuormaajat. Konemerkkejä ovat muun muassa Yanmar, Norcar, Gehl, Wacker ja Kramer. Viiden tonnin painoisia Kramer-pyöräkuormaajia on paljon käytössä kiinteistöjen hoidossa. Vatupassilla on tarjota niihin myös monenlaisia työlaitteita taajamien kausiluontoisiin töihin, kuten kauhoja, auroja ja harjoja. Tärylätkät ovat itsestään selviä vuokralaitteita, joita vatupassilla tarjolla monia eri kokoja. Muutama kurottajakin kuuluu konearsenaaliin. Yhteensä näitä maansiirto- ja rakennuskoneiden kategoriaan kuuluvia koneita on Jarkon mukaan Vatupassilla yli sata. Niiden lisäksi erityyppisiä ja -kokoisia henkilönostimia on lähemmäs parisataa.
Eikä laaja tarjonta vielä siihen lopu. Edellä mainittujen isompien koneiden lisäksi valikoimasta löytyy kaikkia mahdollisia rakennustyömailla tarvittavia konenimikkeen alle sijoittuvia laitteita, kuten poraus-, piikkaus-, paineilma-, louhinta-, hioma-, sahaus-, betonointi-, siivous-, lämmitys-, hitsaus- pumppaus-, mittaus- ja naulauskalustoa. Tarjolla on myös letkuja, valaisimia ja sähkönjakoon liittyviä varusteita sekä puutarhanhoitovälineitä. Tähän kun vielä lisätään telineet ja niiden varusteet, voidaan sanoa, että Vatupassilta löytyvät kaikki mahdolliset välineet mitä rakentamiseen ja erilaiseen kunnossapitoon tarvitaan.
Vuokrauksen lisäksi toimipisteissä on myynnissä rakentamisen oheistarvikkeita, työkaluja sekä muun muassa Pullman-teollisuusimureita ja -pölynpoistolaitteistoja.
”Vatupassi on myös merkittävä tekijä nestekaasun jakelussa, etenkin Joensuussa”, lisää Jarkko.

Paljon esillä
Kovan kilpailun paineessa on erotuttava muista. Vatupassi pyrkii palvelemaan asiakkaitaan mahdollisimman hyvin ja viipymättä. Jos muuten jo laajasta konevalikoimasta ei löydy asiakkaan tarvitsemaa konetta, sellainen hankitaan ja nopeasti. Jarkon mukaan tällä alalla hyvä asiakaspalvelu ja sen nopeus ovat ratkaisevia tekijöitä pitkille asiakassuhteille sekä myös uusille kontakteille.
Vatupassi on harjoittanut runsaasti alueellista televisiomainontaa ja etenkin nykyisen uuden sosiaalisen median käyttö on Jarkon mukaan tuottanut hyvää tulosta. Nettisivuilla on selkeät listat vuokrattavista koneista kuvineen sekä muista nimikkeistä jopa hintoineen. Siellä on hyvä suunnitella työmaan tarpeita.
”Huomioitavaa on, että Vatupassi on paikallinen konevuokraamo suurten kansainvälisten ketjujen lomassa. Se varmasti hyödyntää näin paremmin paikkakunnan muuta elinkeinoelämää sekä toimintaa monilla sektoreilla”, päättää Jarkko Tarnanen.

 

Lue seuraavaksi