Uutiset

Työkoneet

Kone Lahtinen Oy on puunkäsittelyn ammattilainen

Pertin isä Paavo aloitti jo vuonna 1950 taksiautoilijana, mutta siirtyi muutaman vuoden kuluttua maansiirtourakoitsijaksi. Vuonna 1961 Paavo osti ensimmäisen pyöräkuormaimensa. Paavon kuoleman jälkeen vuonna 1973 yritystä johti puoliso Sirkka-Liisa ja 80-luvulle tultaessa veljekset Pertti ja Erkki ottivat yrityksen johtoonsa. Nyt aloitetun Koskisen Oy:n sahan työmaan lisäksi yrityksellä on käynnissä useita muitakin merkittäviä kohteita.Finnforest Oyj:n Vilppulan sahalla yritys on työskennellyt sen rakentamisesta lähtien.Tällä hetkellä yhtiö vastaa Vilppulassa sahan valmiintavaran varastoinnista ja lähetyksestä.

Vilppulassa Lahtiset ovat tehneet ja kehittäneet raakapuuvaraston ja sivutuotteiden reaaliaikaisen varastoinnin hallintajärjestelmän yhteistyössä Finnforest Oyj:n ja Metsäliiton tehdasmittauksen kanssa. Brisator Oy:n toteuttamaan järjestelmään kuuluu mm. jokaiseen logistiikassa liikkuvaan koneeseen asennettava ajoneuvopääte ja vaaka. Manuaalinen kirjanpito on väistynyt näin automatiikan ja GPS-paikannusta hyödyntävän järjestelmän tieltä. Koko ketjua on helpompi hallita ja kustannussäästöt syntyvät mm. varaston kierron parantumisena ja koneiden ajomatkojen optimoinnista.Lahtisten pyrkimyksenä on luoda ja ottaa käyttöön Järvelässä vielä kehittyneempi versio järjestelmästä, jossa on mm. huomioitu vaneritehtaan tarpeet.

”Tämä sahaympäristö on siitä metka, että puutavara tulee paikalle tonneina, mutta käsitellään kuutioina. Vilppulan järjestelmä muuntaa heti autoja purettaessa pyöräkuormainten vaa’oilta saadun painon kappaleiksi ja kuutioiksi automaattisesti”, valistaa toimitusjohtaja Pertti Lahtinen.

Sahat eivät ole yrityksen ainoa toimintaympäristö. Lahtinen vastaa myös hiilivoimaloitten konetöistä mm. Porissa ja Kristiinankaupungissa. Kone Lahtinen työllistää tällä hetkellä 30 ihmistä ja liikevaihto on noin viisi miljoonaa euroa. Konekanta on yli 40 yksikköä.

Käyttöaste korkealla

Työtahti Koskisen Oy:n sahallakin on tiivis ja puurekkaa paahtaa portista sisään katkeamattomana virtana. Autojen purkua hoitaa uusi Volvo L350FLL, joka on varustettu kahdeksan neliömetrin kouralla. Kouran valmistaja on ABL Sävsjö Ruotsi.

Toinen aivan uusi pyöräkuormain on Volvo L180FHL, joka on siis High Lift versio. Sen työvälineenä on 3,5 neliömetrin tukkikoura varustettuna hydraulisilla puristajilla.

Sahan lajittelulinjan alkupäässä on tuplalokeroita, joihin varastoidaan kahta eri mittaa. HL-versio tarvitaan, jotta pystytään nostamaan tuplalokeron takimmaisesta osasta lajitellut tukit pois.

”Täällä sahalla oli aiemmin käytössä kurottajapohjainen kalusto puunkäsittelyssä. Me olemme kuitenkin luoneet työmenetelmät ja työtavat pyöräkuormainpohjaisiksi. Kokemusta on jo runsaasti Vilppulan sahalta ja täällä vastaamme autojen purusta, lajittelusta sekä sahan ja vaneritehtaan syötöstä. Päivässä purettavana on 70-80 rekkaa, mikä vastaa noin 4000 mottia. Nyt täällä tehdään viisipäiväistä viikkoa kahdessa vuorossa, mutta normaalisti tuotanto pyörii seitsemän päivää viikossa. Kalustolle se asettaa haasteita”, jatkaa Pertti Lahtinen.

”Pyöräkuormaimia tänne valitessamme ei ollut montaa vaihtoehtoa tarjolla. Pääasiallisena kriteerinä meillä aina koneita hankittaessa on, että Suomesta pitää löytää huolto ja varaosat. Tänne saammekin Volvolta nopeasti apua, kun huoltoauto löytyy Lahdesta. Myös valitun konemerkin kanta pitää olla Suomessa satoja, mikä takaa kunnollisen jälkimarkkinoinnin. Ne ovat kaksi asiaa, jotka kulkevat käsi kädessä.

Myös kuljettajat meillä vaikuttavat päätöksiin ja työturvallisuudelle asetamme suurta painoarvoa. Kysyimme myös automiesten mielipiteitä. Heille koneen tärkein ominaisuus oli nopea purku. Edelleen jälleenmyyntiarvo on tärkeä kriteeri. Me ajamme koneilla noin 20.000 tuntia, jonka jälkeen valitaan joko vaihto tai peruskunnostus”, kertovat Lahtiset.

”Meillä ei ole varaa seisokkeihin ja laskuissa lähdemme siitä, että koneen pitää olla 95 prosenttisesti käytettävissä. Myös työlaitteen rikkoontuminen halvaannuttaa koko koneen ja tästä syystä meillä on esimerkiksi varapihti heti saatavilla.”

Huoltotöitten helpottamiseksi Lahtiset rakentavat lähitulevaisuudessa alueelle uuden huoltotilan. Kuljettajien ammattitaidon parantamiseksi Lahtinen on aloittanut yhteistyössä JAKK:n kanssa logistiikan perustutkintoon tähtäävän koulutuksen uusille kuljettajilleen, joita on palkattu nyt myös Koskisen Oy:n sahalle.

Polttoainetalous kunnossa

Kaikkia Volvon isojen pyöräkuormaintenkin lanseerausta edeltää kolmen vuoden prototyypin koeajoa kaikissa ilmasto-olosuhteissa ja erilaisissa töissä. Myös 350F:n testaus oli perusteellista ennen lanseeraustaan vuonna 2007.

Jan-Peter Nybäck Volvo CE Finlandilta kertoo, että Volvo L350F-pyöräkuormaimia on Suomessa käytössä toistakymmentä, mutta puunkäsittelyyn Lahtisen kone on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Tänä vuonna Volvo Construction Equipment Finland Oy on jo toimittanut kolme isoa 350-pyöräkuormainta Suomeen.

Perusversio L350F pyöräkuormaimesta painaa vajaat 60 tonnia. Kun se varustellaan pyöreän puun käsittelyyn mm. yli yhdeksän tonnin painoisella pihdillä, nousee koneen kokonaispaino 73 tonniin. Täysi kourallinen puutavaraa painaa noin 28 tonnia, joten koko komeuden kokonaispaino kuormalla on noin 100 tonnia.

”Vain Goodyear lupasi tällaiset kantavuudet renkaille”, valistaa Nybäck.

Volvo L350F korvasi vuoden 2007 lopussa tuotannosta mallin L330E. Kyseessä on totaalisesti uusi malli. Moottori, voimansiirto, akselit, hydrauliikka, runko, ohjaamo ym. ovat täysin uutta suunnittelua ja konstruktiota. Lista on pitkä.

Uuden tehokkaamman, 397 kilowatin tehoisen moottorin luvattiin tuovan hyvän polttoainetalouden. Työkierrokset sillä pystytään pitämään aiempaa matalimpina. Sahalla puunkäsittelyssä kulutus on ollut Lahtisten mukaan18,5 litraa tunnissa, mikä tämän kokoluokan kuormaimella on sangen vähän.

Myös automaattivaihteistolla on varmasti osuutensa hyvään polttoainetalouteen. Kuljettajan tarvitsee vain valita ajosuunta, automatiikka huolehtii siitä että kytkettynä on aina optimaalinen vaihde. Kolmos- ja nelosvaihteella on käytössä muuntimen ohittava ”lock-up” toiminta, joka sekin osaltaan parantaa polttoainetaloutta.

Volvon mukaan uusi aisaston jousitus takaa myös paremman tuottavuuden. Kauhasta läikkyminen vähenee ja kuormaa kantaessa nopeutta voidaan nostaa.

Ohjaamo on tuttu F-sarjalainen. Konepörssissä 5/2007 (löytyy www.autokanta.com) on esitelty uusi F-sarjalainen mallia L60F, jonka ohjaamo ja hallinta on pääosin yhteneväinen järeän L350F:n kanssa. Merkillepantavaa on, että ohjaamon melutaso on saatu alle 70 desibelin. uutta myös on, että katkaisinrivistö on sijoitettu persoonallisesti ohjaamon sivupalkkiin oikealle.

L180F High-Lift kuormaimen kapasiteetti on 8,6 tonnia ja nostokorkeus on 360 astetta pyörivän tukkikouran alareunaan kuusi metriä. Edelliseen malliin verrattuna nostokorkeutta on tullut lisää puolisen metriä.

Internet-osoitteita:

Lue seuraavaksi