Uutiset

Työkoneet

Kompaktikoneita Itävallasta – Wacker Neuson

Maailmanlaajuisesti operoivan Wacker Neusonin pääkonttori on Münchenissä Saksassa. Tuotantoa ja tuotekehitystä on Saksan lisäksi lähes kaikissa maanosissa. Yrityksen suurimpana yksittäisenä investointina valmistui vuonna 2012 Itävallan Hörschingiin, Linzin lentokentän kupeeseen, uusi kompaktikokoisten työkoneiden tuotantolaitos. Nyt se on tuotantoluvuillaan Euroopan kolmanneksi suurin mini-/midikaivukoneita valmistava tehdas.

Hörschingin tehdas

Wacker Neuson Group työllistää lähes 5 000 ihmistä ympäri maapallon, Hörschingin tehdas näistä vajaa tuhat. Muutama vuosi tehtaan käyttöönoton jälkeen valmistui samalle tontille tuotekehityskeskus vastaamaan laitoksessa valmistettavien tuotteiden suunnittelusta ja testauksesta. Ennen uutta tehdasta yritys toimi muutamassakin paikassa juuri Linzin alueella. Neuson Hydraulik -nimellä 1980-luvun alussa toimintansa aloittanut laitos on sulautunut vuosien saatossa osaksi suurta Wacker Neuson Groupia.
Yli viisi hehtaaria katettua tilaa käsittävä, kokonaan uusi tuotantolaitos valmistui Alppimaahan aikanaan nopeassa aikataulussa, alle vuodessa. Kokoonpanolinjoja on viisi käsittäen yli kahden hehtaarin tilan. Maalaamonkin pinta-ala on yli 5 000 neliömetriä. Tuotekehityslaajennuksen yhteydessä tehtiin myös omat tilat laaduntarkkailulle ja koneiden lisävarusteluille.
Tänä päivänä kahdessa vuorossa toimivan Hörschingin tehtaan kapasiteetti on noin 15 000 konetta vuodessa, lähinnä mini- ja midikokoisia työkoneita. Tuotantoluvut ovat kokoajan kasvamaan päin lisääntyvän kysynnän johdosta, joten kapasiteetin ylärajoilla liikutaan. Oman tuotemerkin nimellä myytävien tuotteiden lisäksi linjoilta valmistuu kompaktiluokan koneita muillekin tunnetuille merkeille OEM-periaatteeella.

Pitkä historia
Wacker Neusonin alkutahdit lyötiin jo 1800-luvun puolessa välissä Wackerin pajassa Saksassa. Vuosien ja vuosikymmenten saatossa tuotevalikoima on laajentunut moninaisista käsityökaluista kompaktiluokan työkoneisiin. Matkan varrella yritys on kasvanut yritysostoilla ja muilla laajentumisillaan nykyiseksi lähes 1,5 miljardin euron liikevaihtoa tekeväksi konserniksi. Siitä yli miljardi tulee Euroopasta.
Wacker Neuson Groupin nykyinen tuotevalikoima sisältää pienkoneita betonin käsittelyyn, maantiivistykseen ja purkutöihin sekä valolähteitä, generaattoreita, leikkureita, pumppuja ja lämmitysaggregaatteja. Koneet ja laitteet valmistuvat konsernin omilla tehtailla ympäri maailman. Ne on kaikki tarkoitettu ammattimaiseen käyttöön.
Pienten työkoneiden invaasion alkaessa 1980-luvulla, oli Wacker Neuson tuolloisessa muodossaan vahvasti mukana kehittäen minikaivukoneita ja -dumppereita (Neuson) sekä pienkuormaajia. Nyttemmin tähän kompaktikoneluokkaan kuuluvat mini- ja midikaivukoneet, tela- ja pyöräalustaiset pikkudumpperit, kurottajat ja pienkuormaajat. Nekin ovat vuosien saatossa kasvaneet niin, että tuo pien-sana voidaan kohta jättää pois. Kompaktiluokan koneet syntyvät pääosin Saksan ja Itävallan tehtailla. Konsernin tuotebrändejä tässä luokassa ovat Wacker Neuson, Kramer ja Weidemann.

Lyhytperäisiä syntyy Hörschingin tehtaasta nykyisin perinteisiä pitkäperäisiä enemmän. Tässä Wacker Neuson EZ80.

Itävallasta maailmalle
Linzin kupeessa Hörschingissä valmistuvat kaikki Wacker Neusonin nimellä myytävät kaivukoneet kokoluokkaan 0,8–14 tonnia, niin tela- kuin pyöräalustaiset. Lukumääräisesti eniten valmistuu lyhytperäisiä malleja, mutta toki perinteisiä pitkäperäisiäkin. Kaivukoneiden ohella siellä syntyy pyörä- ja tela-alustaisia pikkudumppereita, joita myös markkinoidaan Wacker Neusonin nimellä. Malleja on lähes parikymmentä 0,5–10 tonnin haarukkaan. Edellä mainittujen lisäksi Hörschingin tehtaalta syntyy kompaktikoneita myös muille tunnetuille merkeille OEM-valmistuksena.

Wacker Neuson 803 dual power on pieni sisäkäyttöön soveltuva täysin päästötön kaivukone. Käyttövoima saadaan erilliseltä sähkökäyttöiseltä hydrauliikkakoneikolta. Made in Hörsching.

Valmistuksen ohella Hörschingissä tehdään paljon tutkimus- ja tuotekehitystyötä. Hyvä esimerkki siitä on äskettäin esitelty dualpower-periaatteella toimiva minikaivukone. Se voidaan ajaa dieselmoottorilla kohteeseen ja varsinaista kaivuuta varten hydrauliikkakäyttö otetaan letkuilla erillisestä sähkökäyttöisestä hydrauliikkakoneikosta. Tämä mahdollistaa käytön sisätiloissa. Teknisen suunnittelun lisäksi suunnitteluosasto tekee paljon tuotteiden ulkonäköön liittyvää muotoilua, josta osoituksena on tullut monia muotoilualan tunnustuksia.
Wacker Neuson -koneita tuo maahan ja myy Edeco-Tools Vantaalla.

 

Lue seuraavaksi