Uutiset
Komatsu WA475-10 – tuplavoimansiirron avulla lisää tonneja
Pyöräkuormaaja Komatsu WA475-10 (25–27 t/217 kW) esiteltiin ensimmäistä kertaa prototyypin asteella jo keväällä Baumassa, mutta virallinen lanseeraus tapahtui marraskuun alussa. Paikkana Le Mansin kuuluisa rata, jossa ajetaan vuosittain legendaariset 24 tunnin ajot. Uutta Komatsua ei toki ole tarkoitettu tällaisille asfalttiradoille, vaan kivisille ja savisille työmaille eli tositöihin tositarkoituksella.
Le Mansin radalla on nähty monenlaisia autoja sekä kuljettajia sitten vuoden 1923, jolloin ensimmäiset vuorokauden kestävät kisat starttasivat. Vuoteen 1984 saakka vuorottelevia kuljettajia oli vain kaksi. Sen jälkeen on vakiintunut tapa, että kolme kuljettajaa kiertää ajokillaan hieman yli 13 kilometrin pituista rataa aina neljän tunnin vuoroissa. Kisaa ei järjestetty vuonna 1936 kassavajeen vuoksi ja toinen maailmansota toi pitkän tauon vuosiksi 1940–1948.
Vain yksi suomalainen nimi löytyy voittajien luettelosta. J.J. Lehto nimittäin oli yksi vuonna 1995 kisan voittaneen autokunnan jäsenistä. Radan yhteydessä olevassa automuseossa on myös auto, jolla Keke Rosberg aikanaan osallistui kisaan. Mutta ei voittanut. Kaksi viimeisintä vuotta ykköspalli on mennyt Toyotalle. 2000- ja 2010-lukujen voittaja-automerkkejä ovat myös Audi (13 kpl), Porsche (3 kpl), Bentley (1 kpl) ja Peugeot (1 kpl).
Raju koitos on vaatinut myös raskaat veronsa. Kisassa kun on sattunut vuosien mittaan useita kuolemiinkin johtaneita onnettomuuksia. Pahin on vuonna 1955 sattunut tapaus, jossa radalta suistunut auto surmasi 83 katsojaa ja 120 loukkaantui.
Moni allekirjoittaneen ikäinen muistaa myös elokuvan Le Mans vuodelta 1971. Siinä auton ratissa sompaili, ei enempää ja vähempää kuin Steve McQueen. Nyt juuri elokuvateattereissa pyörii uusi Le Mans 66 -elokuva, jota tähdittävät Matt Damon ja Christian Bale. Se kertoo Fordin ja Ferrarin kovasta kamppailusta kisan ykköspallista.
Pienemmillä kierroksilla
Jos Le Mans -elokuvissa onkin nähty maailmanluokan näyttelijöitä, niin edellä mainittua lanseeraustilaisuutta tähditti Komatsun uudenlaisella voimansiirrolla varustettu WA475-10-pyöräkuormaaja. Hydrostaattisen ja mekaanisen voimansiirtolinjan yhdistävä ratkaisu edesauttaa valmistajan mukaan pienempien moottorikierrosten käyttämistä, sillä nostoon ja kauhan liikkeisiin saadaan aiempaa enemmän nopeutta voimansiirrosta riippumattoman, säätyvätilavuuksisen hydrauliikkajärjestelmän ansiosta. Komatsu on antanut tälle ”tuplavoimansiirrolle” nimen K-HMT.
Mitä enemmän vivusta vetää, sitä nopeammin puomi nousee moottorin kierroksien nousematta. Näin ollen Komatsu lupaakin jopa 30 prosenttia parempaa polttoainetehokkuutta eli tonneja litralla kuin aikaisemmassa mallissa. Etenkin kasalle ajettaessa ja autoja lastattaessa nopeampi hydrauliikka hyödyttää työn tekoa. V-malliin
auton lavalle lastattaessa nostoa ei tarvitse aloittaa heti kasalta irtaantuessa, vaan sen voi aloittaa vasta suunnanvaihdon jälkeen. Komatsun mukaan näin ehtii hyvin saamaan kauhan lavan reunan yli ajoissa, vaikka lastausetäisyys on minimoitu mahdollisimman taloudelliseksi ja nopeaksi.
Kaasupoljin lattiassa on nyt siis ainoastaan ajonopeuden säätämiseen. Kauhaa kasaan työnnettäessä ei jalalla tarvitse antaa moottorille lisäkierroksia. Tässä lieneekin suurin opettelun aihe kuormatessa. Uusi voimansiirtolinja antaa Komatsun mukaan myös enemmän vääntöä pienemmillä moottorikierroksilla.
Hydrostaattisen voimansiirron maksiminopeus säädetään ohjaamon ”potikasta” haluttuun arvoon. Tämä säädetty nopeus saavutetaan kaasupoljin pohjaan painamalla. Näin haluttu maksiminopeus voidaan säätää työtehtävään sopivaksi. Saman potikan avulla voidaan myös jarruttaa rinteessä varsinaisia jarruja säästäen. Hydrostaattisen voimansiirron yksi ominaisuus on myös se, että rinteessä kone pysyy paikoillaan ilman seisontajarrun kytkemistä.
Koeajossa olevassa pyöräkuormaajassa oli kaksivipuhallinta. Joystickilläkin sen toki saa, mikäli kuljettaja näin haluaa. Toisen vivun päässä on nyt nappi, jota kerran painamalla kauha palautuu vaakatasoon automaattisesti. Kun nappia pitää pohjassa, kytkeytyy päälle niin ikään automaattinen ravistustoiminto, jonka avulla kauhaan mahdollisesti tarttunut maa-aines irtoaa. Koko vipukonsoli on nyt säädettävissä sekä korkeus- että pituussuunnassa.
Uutta komentosillalla
Ohjaamo on laitettu uusiin puihin. Koko rakenteessa on vain neljä pilaria ja sekä tuulilasi että takaikkuna ovat suuremmat kuin ennen. Komatsun mukaan esimerkiksi tuulilasissa on 32 prosenttia enemmän pyyhkijöiden kattamaa pinta-alaa kuin edellisessä mallissa WA470-8. Molemmat lasit on koottu useasta eri palasesta eli mahdollisen
rikon sattuessa ei koko lasia tarvitse uusia.
Tuulilasin edessä on nyt myös seisontataso, jolloin sen puhdistaminen on helppoa ja turvallista tehdä. Peruutuskameran näyttö sekä pitkä rivi valaistuja katkaisijoita ovat sijoitettu oikeanpuoleiseen pystypilariin. Kameranäyttö on säädettävissä korkeussuunnassa. Seitsemän tuuman kokoinen hallintanäyttö on ohjauspyörän takana ja sitä hallitaan nyt niin muodikkaaksi tulleeseen tapaan eli pyörivällä katkaisijalla kuormainvipujen vierestä.
Uusittu näyttö antaa informaatiota runsaasti, esimerkiksi partikkelisuodattimen tila, AdBlue-nesteen määrä ja polttoaineen kulutuslukema ovat nopeasti tarkistettavissa näytöltä. Uutta on myös niin sanottu taloudellisen ajon tarkkailu. Kuljettaja saa vinkkejä ajotavan muuttamisesta, kun polttoaineen reaaliaikainen kulutus poikkeaa toivotusta tasosta.
Säilytyslokeroita on lisätty ja esimerkiksi puhelimelle on nyt oma lokeronsa ja sen yhteydessä on usb-liitin lataamista varten.
Jokaiselle kuljettajalle voidaan ohjelmoida oma ID-koodi, joka on näpyteltävä ennen koneen käynnistymistä. Komtrax-etähallintajärjestelmään on sisällytetty uusia toimintoja. Esimerkiksi nyt polttoainevarkauden yhteydessä normaalia nopeammin laskeva polttoaineen pinta aiheuttaa hälytyksen.
Huoltojakin on helpotettu. Uudelleen muotoiltu konepeitto nousee sähköisesti ylös. Sen lisäksi maan tasolla seisten voi tehdä päivittäiset tarkistukset kahden ”kurkistusluukun” kautta konepeittoa nostamatta. Aiemman pulttikiinnityksen kanssa tuskaillut arvostanee tätä ominaisuutta.
Stage V -vaihetta varten pakokaasujen jälkikäsittelylaitteistoista löytyvät nyt sekä partikkelisuodatin että AdBlue. Myös muuttuvatilavuuksinen turboahdin auttaa osaltaan päästörajojen alittamisessa. Kuusisylinterisen moottorin merkki on tietenkin Komatsu. Edellä kuvailtu K-HMT-voimansiirto antaa maksimissaan 38 kilometrin tuntinopeuden siirtoajoon. Tehdasvalmisteisen huulilevykauhan täydellä kippauskulmalla kuormauskorkeus on noin 2,8 metriä. Koneen korkeus on 3,5 ja kuljetuspituus kauhasta riippuen 9,2–9,4 metriä.