Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Cat 336E L H

Caterpillar on tuonut markkinoille oman hydraulisen hybridinsä. Kun muut valmistajat ovat kehittäneet sähköenergiaa hyödyntäviä järjestelmiään, on Cat valinnut erilaisen polun kulkea.

Järjestelmässä käännön jarrutuksessa syntyvää hydraulienergiaa otetaan talteen vastapainoon sijoitettuihin paineakkuihin ja luovutetaan sieltä uuden kääntöliikkeen energiaksi.

Konepörssi koeajoi hybridin syksyllä ja polttoaineen kulutusta verrattiin puolitoista vuotta vanhaan, samankokokoiseen D-malliin.

Ulkoisesti ei hybridi eroa mitenkään perus E-mallista. Puomi sekä ylä- ja alavaunu ovat täysin samat molemmissa koneissa. Ohjaamossakaan ei eroa huomaa, joten koneen kuljettajalle ei hybriditeknologia tunnu millään tavalla. Paitsi ehkä harvempina tankilla käynteinä.

Esitetiedoissa ero on mm. moottoritehossa. Perusmallissa otetaan tehoa ulos kuusi kilowattia enemmän kuin hybdridissä eli tehot ovat 230 ja 236 kilowattia. Valmistajan ilmoittamissa minimi työpainoissa on myös pieni ero. Hybridi painaa kolmisensataa kiloa enemmän silloin, kun varusteet, puomivaihtoehdot ym. ovat yhtenäiset. Moottorin maksimikierroksissa on myös eroavaisuutta.

Polttoaineen kulutusmittaus tehtiin Ruduksen kiviainesvarastolla Liedossa.Vertailukoneeksi saatiin Jarno Mäentaustan (Maanrakennus J.Mäentausta Oy) puolitoista vuotta ja 3100 tuntia mittariinsa kerryttänyt Cat 336 D L.

Polttoainesäiliö täytettiin molemmissa koneissa piripintaansa ennen mittausta. Mursketta mätettiin sen jälkeen molemmilla koneilla 180 asteen kääntöliikkeellä puolelta toiselle 15 minuutin ajan. Kauhalliset laskettiin ja polttainesäiliö täytettiin uudestaan (Katso video).

Kulutuseroksi saatiin lähes 40 prosenttia hybridin eduksi.

Yhdessä kymmenen tunnin työpäivässä ero kulutuksissa on 91 litraa, mikä nykyisellä polttoöljyn, noin euron litrahinnalla tekee siis lähes sadan euron säästön yhdessä työpäivässä.

Jos työpäiviä on vuodessa 250 niin hybridi vie lähes 23 000 litraa vähemmän polttoainetta kuin vanha D-malli, mikä tekee euroissa suhtkoht saman verran. Ihan pienistä rahoista ei enää olekaan kysymys.

Maahantuoja Cat-koneille on Wihuri Oy Tekninen Kauppa

Lue koko koeajojuttu Konepörssistä 12/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi