Uutiset

Työkoneet

Kobelcon hybridi Eurooppaan

Kuten Kobelco viime vuonna Baumassa lupasi, tuo se nyt Euroopan markkinoille hybridikaivukoneensa SK210HLC-10. Ensimmäisen hydridiversionsa prototyypin eli mallin SK75SR Kobelco esitteli jo vuonna 2006 Intermat-näyttelyssä. Nykyisellä Kobelcon hybridiratkaisulla ei ole kuitenkaan enää mitään tekemistä tuon aikaisen tekniikan kanssa. Japanissa on jo muutamia vuosia ollut markkinoilla malli SK200H, mutta sitä ei ole tuotu ikinä valtameren tälle puolen. Sen sijaan Stage IV-yhteensopiva, 20 tonnin kokoluokan SK210HLC-10 hybridi on nyt valmis Euroopan valloitukseen.

Sen peltien alta löytyy ihan rehellinen litium-ioni akkupaketti. Dieselmoottori lataa käydessään niitä, mutta akkuihin varastoidaan energiaa myös käännön jarrutuksen yhteydessä. Akkujen antamaa lisäpotkua käytetään tarpeen vaatiessa kääntömoottorin avustamiseen. Kääntömoottorin, joka on siis sähköllä toimiva, ei hydraulinen.

Hybridissä on sama Stage IV -dieselmoottori kuin perusmallissa SK210LC-10 eli Hino (124 kW). Latausgeneraattoreita on kaksi ja ne ovat teholtaan 25 kilowattia. Näin 20 tonnisen teho nousee samaan luokkaan kuin viisi tonnia raskaamman mallin.

Sähkömoottorin avulla toteutettu ylävaunun pyöritys vähentää Kobelcon mukaan polttoaineen kulutusta noin 12 prosenttia  ja polttoainetehokkuus (m3/l) on kasvanut peräti 14 prosenttia.

Edelleen Kobelcon mukaan uuden hybridin kaivukierroksilla (1 880 r/min) päästään samaan tehoon ja tuottavuuteen kuin normikoneen 2 000 kierroksella. Tämäkin vähentää osaltaan polttoaineen kulutusta. Kobelco myöntää kaikille hybridikomponenteille viiden vuoden tai 10 000 tunnin takuun.

”Olemme todella tyytyväisiä, että tuomme vihdoinkin Eurooppaan uuden hybridimallimme. Teknologia ja komponentit ovat kehittyneet huimasti vuoden 2006 jälkeen, jolloin esittelimme ensimmäisen hybridimme. Kobelco SK210LC-10 on osoitus siitä, että kuljemme hybridikaivukoneiden kehityksen kärjessä”, kehaisee Kobelcon tuotepäällikkö Peter Stuijt.

Kobelcon ensimmäinen hybridiversio oli esillä Intermatissa jo vuonna 2006. Sarjatuotantoon ensimmäisen sukupolven kone ei koskaan päässyt.

Lue seuraavaksi