Uutiset

Työkoneet

Kobelco Center Vantaa – Kaivukoneita suoraan varastosta

Äskettäin avattu Kobelco Center Vantaan Hakkilassa toimii tulevaisuudessa samoin menestyksekkäin periaattein kuin vuonna 1996 perustettu KH-Koneet Oy:kin. Pihamaalla on koneita kaikista kokoluokista välittömiin toimituksiin, aina 50-tonniseen saakka. Kattavilla ennakkotilauksilla tehtaalta varmistetaan, että koneen saa nopeasti käyttöönsä. Maailmalla nopeasti kasvanut kaivukoneiden kysyntä on monilla valmistajilla jo pidentänyt toimitusaikoja. Kobelco Center henkilökuntineen pyrkii juuri vastakkaiseen asetelmaan. Toinen Kobelco Center sijaitsee Seinäjoella.

Pääomavaltainen ala vaatii vahvat toimijat ja molemminpuolista luottamusta. Uuden maahantuojan esiin kaivaminen Suomen kokoisesta maasta ei välttämättä ole kovin helppoa. Kobelcon edustajat ja KH-Koneiden Teppo ja Timo Sakari löysivät kuitenkin nopeasti yhteisen sävelen. Ja näytöt menestyksekkäästä konekaupasta ovat KH-Koneilla olemassa, sitä ei käy kiistäminen. Kobelco-kaivukoneet täydentävät yrityksen strategian raskaiden kaivukoneiden osalta.

Kobelco-liiketoiminnasta vastaava Juha-Matti Haapala juuri avatun Kobelco Centerin pihamaalla Vantaan Hakkilassa. Pihalla komeilee pitkä rivi uusia Kobelcoja odottamassa asiakkaita. Täältä saa kaivukoneen nopeasti töihin, ilman pitkiä toimitusaikoja.

”Suomella on aina ollut erityisasema Kobelcon organisaatiossa. Täältä on esimerkiksi lähetetty asentaja tehtaalle Japaniin opastamaan vaikkapa kauhanpyörittäjien asentamista. Kobelcon uusi tuleminen Eurooppaan neljä vuotta sitten alkoi sekin juuri Suomesta, mikä ei liene ihan sattumaa”, aloittaa Kobelco-liiketoiminnasta vastaava Juha-Matti Haapala.

Haapalan mukaan Kobelco-kanta Suomessa on suuri. Nyt vuoden 2013 jälkeen niitä on myyty Suomeen noin 250–300 kappaletta.

Minikaivukonemallit SK 55RX-6 ja SK75SR-3 ovat Kobelcon omaa valmistetta, eivät OEM-tuotteita. Kobelco Center keskittyy minikaivukoneiden osalta näihin kahteen sekä vielä yhteen, Japanista tulevaan malliin SK28SR-6.

”Lyhytperäiset mallit ovat niitä, joista Kobelcon selkäranka muodostuu. Niitä meiltä osataan kysyä ja niissä olemme erityisen vahvoja. Myymme Japanissa valmistettuja ja vain Kobelcon itsensä valmistamia kaivukonemalleja”, jatkaa Haapala.

Lyhytperäiset mallit ovat SK85MSR-3 (8,3–8,5 t/42 kW), SK140SRLC-5 (14,5 t/78,5 kW) , SK230SRLC-5 (23,8 t/124 kW), SK260SR(N)LC-3 (24,9–25,4 t/124 kW) ja SK270SR(N)LC-5 (25,4 t/124 kW). Normiperäiset isot kaivukoneet kattavat painoluokat 19–52 tonnia. Minikaivukoneista lyhytperäiset mallit SK28SR-6 (2,8 t/17,1 kW), SK 55RX-6 (5,5 t/28,3 kW) ja SK75SR-3 (7,5–7,8 t/42 kW) ovat myös niin sanottuja Kobelco-originaaleja.

”Malleissa 75 ja 140 moottorina on Isuzu ja siitä isommissa käytetään Toyotan teollisuusmoottoria eli Hinoa. Kyseessä on äärettömän luotettava ja taloudellinen dieselmoottori, joka on Kobelcon sydän”, kehaisee Haapala.

Kaikki isot koneet on päivitetty Stage IV -tasoon. Hino-moottoreiden pakokaasuja puhdistetaan hiukkassuodattimen (DPF) ja SCR-teknologian eli AdBluen avulla. Isuzuissa ei ole partikkelisuodatinta, vaan DOC+SCR.

”Otamme aina kaikki koneet Suomeen tehtaalta täysillä spekseillä ja isoilla hydrauliikoilla. Esimerkiksi lyhytperäiset koneet varustetaan aina lisävastapainolla ja lisätelaohjureilla. Tuottoa tarvitaan hydrauliikassa runsaasti täällä meillä, kun lisälaitteita käytetään laidasta laitaan. Puomin päähän tulee myös reilusti painoa kauhanpyörittäjien ym. takia, joten lisävastapaino on tarpeen”, valistaa Haapala.

”Kobelco Center tulee toimimaan riittävällä organisaatiolla, ei liian isolla. Lasipalatseihin ei investoida. Tavoitteena on löytää oikeat ihmiset palvelukseemme ja asiakkaan kuuntelu asetetaan varmasti etusijalle. Kaikki palvelut rakennetaan asiakasta, ei meitä itseämme varten”, päättää Haapala.

Huoltoa vahvistetaan edelleen ja Kobelco Centerin palvelukseen haetaan parhaillaan muun muassa ammattitaitoisia raskaskoneasentajia.

Harjanti Oy on vuonna 1986 perustettu yritys, joka toimii maalla ja merellä. Uuden Kobelco SK500LC:n kylki on koristeltu yrityksen Hessu-lautan kuvalla. Se operoi Sompasaaresta käsin ja kuljettaa maksimissaan yli 80 tonnin kuormia kohteeseen.

50 tonninen koneohjauksella

Harjanti Oy:lle myyty 50-tonninen Kobelco SK500LC on oiva esimerkki siitä, että yhä isommilla koneilla rakennetaan myös infraa. Leican antennit koneen perässä kielivät

50-tonnisessa Kobelcossa on Gjerstadin S90-standardiin pohjautuva pikaliitin. Välyksettömän käytön takaavat kahteen vastakkaiseen suuntaan kiristävät lukituskiilat.

puolestaan siitä, että tämäkin kone tulee tekemään muutakin kuin louhintaan liittyviä töitä. Esimerkiksi maaleikkauksia sillä tullaan tekemään, kerrotaan Harjanti Oy:stä.

Nykyään näkee 35-tonnisia koneita jo kerrostalotyömaalla, joten selvästikin tehokkuutta haetaan myös kaluston kokoa kasvattamalla. Jos vaan tila antaa periksi.

”Harjanti on esimerkki yrityksestä, joka tekee järkeviä hankintoja jopa etupainotteisesti. Töitä on hyvä etsiä, kun tarjottava kalusto on kunnossa ja hyvin varusteltu”, tiivistää Kobelco Centerin Juha-Matti Haapala.

Koneessa on muun muassa Oy Gjerstad Ab:n valmistama, 3 500 kiloa painava ja 2,4 kuutiometrin tilavuuksinen kallistuva kauha. Pikaliitin on Norjan Gjerstadin tuotantoa oleva G90.

”Kyseessä on päämitoiltaan ruotsalaista S90-standardia noudattava, 40–55-tonnisiin koneisiin suunniteltu liitin. Materiaalina on SSAB:n Hardox HiTuf -suurlujuusteräs, jolla saadaan erinomainen kulutuskestävyys ja iskusitkeys. Liittimen kaikki kosketuspinnat koneistetaan laitteen ollessa täysin kokoonpantuna, jolloin voidaan taata paras mittatarkkuus niin puomin päähän kuin työlaitteeseenkin”, valistaa toimitusjohtaja Harri Åström Gjerstadilta.

Tekninen erikoisuus on, että pikaliittimessä on kahteen vastakkaiseen suuntaan kiristävät lukituskiilat. Sen etuja yksinkertaiseen lukitukseen verrattuna ovat valmistajan mukaan pienentyneet välykset sekä kasvanut käyttöikä.

”Ratkaisu on ollut meillä käytössä isoissa S-sarjan liittimissä jo useita vuosia”, päättää Åström.

Tiskin takaa Vantaan Hakkilassa löytyi yli 40 vuotta erilaisten varaosien kanssa työskennellyt Ben Barman. Historiaan kuuluu kaikkea pölynimureiden ja autonostureiden väliltä. Maarakennuskoneiden varaosistakin on kokemusta parinkymmenen vuoden ajalta. Ben kertoo, että tärkein tieto Kobelco-varaosiakin tilattaessa on koneen sarjanumero, joka löytyy kaivupuomin tyvestä stanssattuna ja myös ohjaamon ulkopuolelle kiinnitetystä CE-lätkästä.

Katso video Kobelco Centerin osastolta Maxposta:

Lue seuraavaksi