Uutiset

Työkoneet

Kirjavainen Group vuokraa koneita työmailleen säännöllisesti

Maarakennusta, lumiurakointia ja raskasta kuljetusta harjoittava tuusulalainen Kirjavainen Group oy käyttää toimeksiannoissaan paljon vuokrakoneita oman kaluston ohella. Yritys luottaa RealMachineryn vuokrauspalveluun sen runsaan konetarjonnan ja nopean toiminnan johdosta. Joskus myös vuokrakäytössä olleet koneet ovat päätyneet vuokrausjakson päätyttyä Kirjavainen Groupin omistukseen. Suuresta vuokrausvalikoimasta löytyy aina sopiva kone lyhytaikaiseenkin käyttöön.

Kirjavainen Group hoitaa monien toimien ohella myös murskausasemien konetöitä. Tässä Doosan DL450 Ruduksen Viikin kiviainesmyyntipisteessä, jossa se lastaa kuormia asiakkaille. Vajaan 26 tonnin pyöräkuormaaja tottelee nöyrästi Suvi Känkäsen käskytystä.

Vielä lähes armeijaikäinen Eemeli Kirjavainen on nyt jo varsin kokenut maarakennus- ja kuljetusalan yrittäjä. Ensiaskeleet koneen puikoissa nuori mies otti muiden palveluksessa jo mopoikäisenä. Ensimmäisen oman yrityksensä hän perusti 16-vuotiaana tehden lumihommia Kotkassa ja Kymenlaakson alueella Everun-pyöräkuormaajalla. Pian kalusto täydentyi Doosanin kuuden tonnin minikaivukoneella. Pääkaupunkiseudulle toiminta laajentui vuonna 2015. Ensimmäiset konekaupat RealMachineryn kanssa Eemeli solmi samana vuonna. Sen jälkeen toimijoiden välinen yhteistyö on muodostunut erittäin tiiviiksi.

Logistiikka- ja kuljetusalan koulutuksen saanut Suvi Känkänen on ollut konehommissa jo viisi vuotta.

Kirjavainen Group oy syntyi vuonna 2017, kun Eemeli Kirjavainen yhdisti pari alalla jo toiminutta pienyritystä. Näin käynnistyi maarakennusurakointia, kiinteistönhuoltoa ja kuljetuspalveluita tarjoava, vahvasti kasvava yritys. Omaa maarakennuskalustoa on kymmenkunta. Konelistalla on 5–30-tonnisia kaivukoneita sekä pyöräkuormaajia. Maarakennuksen piiriin kuuluvat myös talon sorakasettiyhdistelmät ja maansiirtoautot, joita on yhteensä parikymmentä. Kuljetuspalvelua tarjotaan lavettikalustolla ympäri Suomen. Yritys hoitaa silloin tällöin myös RealMachineryn konekuljetuksia. Lavettiautojen lisäksi yrityksellä on autoja rahtiliikenteessä. Kappaletavara-ajoja tehdään ulkomaita myöden. Yritys työllistää 40 henkilöä. Keski-ikä on alle 30 vuotta ja yleisesti on vallalla ”tekemisen meininki”, kuten Eemeli asian ilmaisee. Yhtenä mukavana esimerkkinä hän mainitsee reilu vuosi sitten muutamien talon työtekijöiden käyttöön ottama hashtag, ”#töissäonkivaa”. Harvapa tuota uskaltaa julkisesti tunnustaa, mutta kun asia näin on, niin miksipä siitä ei kertoisi.

Asu Msakni (vas.) ja Oskari Rantarae lähdössä lumihommiin Helsingin Munkkiniemeen. Asua selvästi hymyilyttää Oskarin päivän työkonearvonnassa saama pienempi kone. Kirjavainen Groupilla on kausivuokralla talven ajan kymmenkunta pientä pyöräkuormaajaa ja pienkuormaajaa RealMachineryn konevuokraamon valikoimasta. Tässä auroilla varustetut Mecalac AX850 ja ahtaisiinkin paikkoihin mahtuva Avant 640. Aurauksen lisäksi koneilla tehdään hiekoitusta.

Vuokrakoneilla joustavuutta
Oman kaluston ohella Kirjavainen Group käyttää paljon vuokrakoneita. Eemeli Kirjavaisen mukaan RealMachineryn laaja konevalikoima tarjoaa Kirjavainen Groupin kaltaiselle kasvavalle yritykselle oivan tavan hakea kasvua uusilta osa-alueilta.
”Näin on mahdollisuus tarjota urakoita sellaisiinkin tarjouspyyntöihin, joihin talolla eivät välttämättä ole koneita juuri sillä hetkellä. Tiivis yhteistyö RealMachineryn kanssa helpottaa asiointia konevuokrausasioissa. Koneita saa nopeasti työmaalle, joskus vain muutamaksi päiväksikin”, kertoo Kirjavainen. Maarakennuskoneiden, niin omien kuin vuokrakoneiden, työtehtävät löytyvät murskausasemilta sekä korjaus- ja infrarakentamisen parista. Toimialueena ovat pääosin Uusimaa ja Kymenlaakso. Vuokrakoneiden tämän hetkinen suuri työllistäjä on talvikunnossapito. Kirjavainen Group urakoi Helsingin Lauttasaaren ja Munkkiniemen kaupunginosien lumitöitä. Kohteet ovat vaativia, mutta Eemeli Kirjavainen on luottavainen, koska käytössä monipuolinen valikoima RealMachineryn vuokrakoneita merkkeinä Mecalac, Doosan ja Avant. Peruskoneiden lisäksi pakettiin kuuluvat lumitöihin tarvittavat työlaitteet, kuten kauhat, aurat ja hiekoittimet.
”Juuri tällaisiin projekteihin vuokrattavat koneet sopivat erinomaisesti. Meillä kun ei olisi näille koneille mitään käyttöä kesäaikana”, toteaa Kirjavainen. Lumitöissä olevien vuokrakuormaajien lisäksi talvella on vuokralla muutamia kaivukoneitakin. Kesällä niitä on sitten luonnollisesti enemmän.

Kirjavainen Groupin vuokrakonearsenaalin suurimmasta päästä on kuvan Doosan DL250TC -pyöräkuormaaja, joka tässä Jesse Ihalaisen komennossa auraa lunta Espoon Juvanmalmin teollisuusalueella.

Homma toimii
Eemeli Kirjavainen on tyytyväinen RealMachineryn kanssa käytävään yhteistyöhön, niin konevuokraus- kuin konekauppa-asioissa.
”Homma toimii hyvin myyjän kanssa ja toiminta on maanläheistä. Kelloon ei katsota, jos asioita on hoidettavana. Palvelu pelaa ja se on meille tärkeä seikka. Vuokrattavien koneiden tarjonta on laaja ja näin sopivia laitteita on saatavana työmaille lyhyelläkin varoitusajalla”, listailee Kirjavainen. ”Vuokraussessio on myös hyvä tapa tutustua uusiin koneisiin. Monesti olemme päättäneet hankkia vuokralla olleen koneen itsellemme. Muutoinkin tukeudumme hankinnoissa paljon RealMachineryyn.”
Eemeli Kirjavaisen tavoitteena on palvella asiakaskuntaa monipuolisesti ja pitkäjänteisesti. Vuokrakoneiden käyttö tuo toimintaan joustavuutta ja helpottaa uusille osa-alueille laajentumista. Siitä hyvänä osoituksena onkin Kirjavainen Groupin vahvassa kasvussa oleva liikevaihto. Kesällä päättyvällä tilikaudella hätyytellään kuuden miljoonan euron rajaa, kun se aikaisemmin on ollut reilusti alle yhden miljoonan.
”Väkemme on nuorta ja innokasta. Pyrimme myös murtamaan maarakennus- ja kuljetusalan vanhoja toimintamalleja nykyisille nuoren sukupolven tekijöille sopivaksi”, päättää Eemeli Kirjavainen.

Doosan DL450 -pyöräkuormaajan omapaino on 25 730 kg. 

Monopuominen Mecalac AX850 auravarustein. Koneen omapaino on 5 050 kg.

Lue seuraavaksi