Uutiset

Työkoneet

Kiinalaisrahoitteinen jättihanke valmistelussa: Moottoritie Tampereelta Rovaniemelle

Konepörssin saamien tietojen mukaan Suomen hallitus on salaa neuvotellut kiinalaisen valtuuskunnan kanssa Suomen oloissa erittäin merkittävästä infrahankkeesta. Kokonaan Kiinan rahoittama hanke käsittää nimittäin neljäkaistaisen moottoritien rakentamisen Tampereelta Rovaniemelle. Miljardihankkeen edellytyksistä ja tavoitteista neuvotellaan parhaillaan ja vaihtoehtoja on vielä useita. Mitään ei ole lyöty lukkoon.

Konepörssin toimituksen käsiinsä saamista asiakirjojen kopioista käy selville, että Kiinan valtio toimii pääomistajana suuryhtiössä China State Construction Associated (CSCA). Edellä mainittu rakennusyhtiö ja Kiinan tielaitos ovat jo keränneet rahoituksen hankkeelle. Kaikki on nyt kiinni siitä, että suomalaiset hyväksyvät Kiinan asettamat ehdot. Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on jo aloitettu, mikä kertoo suomalaisten uskosta hankkeen toteutumiselle.

Tien linjauksen valinta

Ainakin kaksi vaihtoehtoa on olemassa. Toinen itäisempi linjaus koukkaa Kuopion, Iisalmen ja Kajaanin kautta, mutta suorempi ja ilmeisesti huokeampi vaihtoehto on suora linjaus Oulun kautta Rovaniemelle.

Kiinalaiset ovat alustavasti kertoneet, että tielinjauksen alle jäävät kylät siirretään Kiirunan esimerkin mukaisesti toiseen paikkaan. Kylissä järjestetään vielä äänestys, sillä jotkut saattavat vaikka haluta vaihtaa kuntaa.

Ainakin puhelin- ja sähköautotehdas on myös alustavissa suunnitelmissa tarkoitus rakentaa uuden moottoritien varrelle. Tähän houkuttaa Suomen vahva osaaminen akkujen valmistuksessa, läheinen sijainti suuren markkina-alueen Venäjän vieressä sekä hyvä raaka-aineiden saatavuus.

Olkiluodon kolmosvoimalan elinkautisen pituista valmistumista seuranneina kiinalaiset ovat valmiit rakentamaan samaan jatkumoon vielä uuden ydinvoimalankin moottoritien varrelle. Tämä on vasta alustavassa keskustelussa.

Yksi merkittävä ehto moottoritien toteutumiselle on, että tunnettuja huoltamoketjuja ei uuden moottoritien varrelle suvaita. Kiinalainen pikanuudeli- ja huoltamoketju ”Chinese delicious noodles and fuel” on jo solminut China Construction Associatedin kanssa esisopimuksen 18 ruokalan ja huoltamon avaamisesta reitin varrelle. Ravintoloiden erikoisominaisuus on oma pieni biojalostamo, jossa tähteet ja ylijäämäruuat tuotetaan biopolttoaineiksi omaan jakeluun.

Kiinalaiset insinöörit ovat kulkeneet molemmat vaihtoehtoiset tiereitit läpi kertaalleen. Maaperätutkimuksiakin on myös jo tehty, mikä selittää monessa metsikössä ja usealla pellolla viime vuonna nähdyt kiinalaisryhmät. Eräässä kylässä heitä epäiltiin eksyneiksi marjanpoimijoiksi, mistä paikallislehdissä uutisoitiinkin.

Yli 700 kilometrin mittainen moottoritie tuplaa kerralla Suomen moottoriteiden määrän. Huono uutinen tosin on, että ainakin alustavien tietojen mukaan hanke tultaneen pääosin rakentamaan kiinalaisvoimin. Koska Kiinassa on jo kehitetty uusi 4D-koneohjausjärjestelmä, tullaan sitä hyödyntämään vahvasti tien rakentamisessa.

Väylävirasto ei suostunut kommentoimaan asiaa Konepörssille, joten tiedossa ei ole, ollaanko siellä edes tietoisia koko hankkeesta.
Lue seuraavaksi