Uutiset

Työkoneet

Kiina edelleen ykkönen

Tämä artikkelin maailmanmarkkinoita kuvavaat luvut perustuvat Off-Highway Research -tekemään tutkimukseen, jossa ovat mukana kaikki yleisimmät maarakennuskonetyypit kuten kaivukoneet, kaivurikuormaimet, dumpperit ja kiviautot, tiehöylät, pyöräkuormaajat, kaavinvaunut ym. Työlaitevalmistajia ei ole laskettu mukaan.

Maailman myynnin arvo edellä mainituille konetyypeille oli viime vuonna lähes 94 miljardia dollaria eli 68 miljardia euroa. Vuonna 2011 käytiin yli sadan miljardin dollarin (106) ja ennustukset povaavat vuodelle 2017 taas 100 miljardin rajapyykin ylitystä.

Tela-alustaiset kaivukoneet (crawler excavators) vastasivat 36 prosentin osuutta koko myynnistä. Pyöräkuormaajia (wheeled loaders) myytiin seuraavaksi eniten eli 16,8 prosentin osuudella koko kakusta.

Euroopan osuus konemyynnin arvosta on pysynyt viime vuosina aika tasaisena ollen 12 miljardia kolme viime vuotta. Myös Pohjois-Amerikka porskuttaa tasaisesti 25 miljardin molemmin puolin.

Maailman konemarkkinoiden veturi eli Kiina alkaa yskiä. Kun vuonna 2011 siellä myytiin kalustoa vielä 35 miljardilla, niin viime vuonna luku oli enää 22 miljardia.

Tosin Kiinan osuus koko maailman  kysynnästä on noussut vuodesta 2007 15 prosenttia (18:sta 32:een). Eurooppa on samassa ajanjaksossa taantunut seitsemän prosenttia ja omaa enää viidenneksen maailman kokonaismarkkinoista. Myös Amerikka on tippunut 10 prosenttia eli sillä on 18 prosentin osuus. Yli kaksi kolmasosaa maailman konemarkkinoista on edelleen näiden kolmen hallussa..

Euroopan suurimmat konemarkkinat löytyvät seuraavista maista: Saksa (26 %), Englanti (23 %)  ja Ranska (21 %). Italia on pudonnut viime vuosina pois suurten joukosta ja jakaa kakusta enää kuuden prosentin siivun. Toinen suuri pudottaja on Espanja, joka on vuoden 2007 myyntikausta siirretty kohtaan muut (others).

Kolmella suurella on hallussa 70 prosenttia Euroopan markkinoista.

Kappalemääräisesti laskettuna edellä lueteltujen konetyyppien myynnissä on Kiina, jossa viime vuonna meni kaupaksi noin 260 000 koneyksikköä, kun Eurooopan myynti oli vain noin 110 000 ja Pohjois-Amerikan 140 000 konetta. Mainittakoon, että vuosina 2010-2011 myynti oli Kiinassa jopa lähes 450 000 konetta. Käsittämättömiä lukuja käsittämättömästä maasta.

Koko maailman konemyynti kappaleina oli viime vuonna vajaat 900 000 kappaletta. Vuonna 2011 käytiin jopa yli miljoonan myydyn koneen.

Maailmassa tehdään tällä hetkellä koneita yli kysynnän ja varsinkin Kiinan oma teollisuus tuottaa koneita reilusti yli oman tarpeen. Tehtaissa olisi myös edelleen kapasiteettia kasvattaa tuotantoa, mutta kysyntää ei ole.

Esimerkiksi pyöräkuormaajia valmistavien tehtaiden yhteenlaskettu kapasiteetti oli viime vuonna 420 000 konetta. Kiinassa myytiin 144 000 ja vientiin meni 64 000 konetta. Elikä puolet valmistuskapasiteetista jää käyttämättä.

On mielenkiintoista huomata, kuinka eri konetyypit dominoivat markkinoita eri puolilla maailmaa.

Taajaan rakennetussa Euroopassa minikaivukoneet edustavat 34 prosenttia kaikista myydyistä koneista. Jakauma eri konetyyppien välillä on pysynyt aika muuttumattomana viimeiset kuusi vuotta. Vain kaivurikuormainten ja liukuohjattujen pienkuormaajien kysynnässä on tapahtunut iso prosentuaalinen lasku.

Pohjois-Amerikassa liukuohjattu pienkuormaaja on suosituin konetyyppi 23 prosentin osuudella. Kiinassa pyöräkuormaaja vie 48 prosentin osuuden.

Yksi maailman nopeimmin kasvavista yksittäisistä maista konemarkkinoiden osalta on Intia. Kehittyville markkinoille tyypillisesti siellä maarakennustöitä tehdään eniten  kaivurikuormaimilla, joiden osuus on 54 prosenttia kaikikista myytävistä maarakennuskoneista. JCB:llä on lähes 70 prosentin markkinaosuus (kuva, lähde ACG).

Lue koko maailman konemarkkinoita käsittelevä artikkeli Konepörssistä 7/2014 (ilmestyy 12.6.).