Uutiset

Työkoneet

Kiertotalous kunniaan

Juha Kuusjärvi

Toimituspäällikkö, työkoneala

Konepörssi

Jätteiden poltto on yksinkertainen tapa hoitaa lakipykälän vaatimukset, mutta tehokkain se ei ole kokonaisuuden kannalta. Kannatettavaa olisi, että mahdollisimman paljon jätteistä muuttuisi takaisin raaka-aineiksi uusien tuotteiden valmistamiseksi. Menetelmiä ja teknologiaa on jo hyvin olemassa ja koko ajan kierrätyskoneet kehittyvät tehokkaammiksi ja tarkemmiksi. Tässä Konepörssin numerossa on esiteltynä muutamia alan toimijoita ja heidän tarjoamiaan tuotteita ja palveluita.

Useilla paikkakunnilla toimiva Biotehdas on hyvä esimerkki toimivan tuotantorakenteen ja bisneksen luomisesta sekä sen monistamisesta – biojätteet muuttuvat lähienergiaksi ja laadukkaiksi lannoitevalmisteiksi. Biotehdas on Taaleritehtaan omistuksessa oleva ketju, josta se on juuri tehnyt kauppasopimuksen Gasumin kanssa. Kauppa on toteutumassa helmikuun lopulla. Biotehtaan kehityksessä voi nähdä kuinka pilottihanke kehittyy toimivaksi systeemiksi ja lopuksi sulautumisen laajempaan kokonaisuuteen.

Maarakentaminen pystyy hyödyntämään merkittäviä määriä jätemateriaaleista valmistettuja tuotteita. Tätä edesauttaa ansiokkaasti toiminut UUMA-projekti, tällä hetkellä itse asiassa UUMA2-hanke, joka tuottaa tutkittua tietoa uusiomateriaalien käytöstä maarakentamisessa. Sen tiimoilla on tehty demohankkeita, kuten VT6-tiehankkeella teollisuuden sivuvirtojen hyötykäytöstä ja valmistelussa on edelleen useita, esimerkiksi Helsingin Honkasuolla ja Tampereen Lielahdessa. Hankkeen ylläpitämä uusiomaarakentaminen.fi-sivusto tarjoaa kootusti uusiomaarakentamiseen liittyvää tietoa kaikille alan toimijoille.

Lue seuraavaksi