Uutiset

Työkoneet

Kelluvia työkoneita Porista – Finnboom Oy

Perheyritys Finnboom Oy valmistaa Porin Karjarannassa kalustoa vesirakentamiseen sekä työkoneiden ja rakennustarvikkeiden kuljettamiseen vesistöalueilla. Alun perin koneurakointina käynnistynyt toiminta on nyt suuntautunut entistä enemmän konerakennukseen. Tuotteita syntyy niin kotimaisille toimijoille kuin myös vientiin. Lisäksi yritys aloitti äskettäin maarakennuskoneiden ja raskaan kuljetuskaluston huolto- ja korjauspalvelun ruoppauskaluston huoltojen ohella.

Lavialainen maatalon poika Tero Tiisala otti ensituntumaa vuosituhannen alussa yritystoimintaan pyörittämällä maarakennusyritystä. Koneita ja henkilökuntaa oli toistakymmentä. Kaivuhommia tehtiin Satakunnan alueella. Vuoden 2008 lama sai Tiisalan suuntautumaan uusille aloille. Käytännössä se tarkoitti ruoppausta. Vuonna 2009 käynnistyi toiminta Finnboomin nimellä. Vesirakentamisen rinnalle syntyi pian konevalmistustoimintaa. Nyttemmin koneurakointia tehdään bioenergian, peltojyrsinnän sekä jonkun verran ruoppauksen parissa.

Konerakennus käynnistyi Porista viitisenkymmentä kilometriä sisämaahan sijaitsevalla Lavialla, kunnes vuonna 2017 toiminta siirtyi Porin Karjarantaan, paikallisten parhaiten tuntemaan Valmetin entiseen halliin.

Finnboom toimitti viime vuonna Ruotsiin suurimman koskaan valmistamansa ruoppaajan. Alustana on 28×11-metrinen proomu ja päällirakenteena Volvo EC750E:n ylävaunu Finnboomin pitkäpuomilla varustettuna.

FB Pontoons

Porin pajalta syntyy telaponttonikoneita, kuljetus- ja kaivulauttoja, yhteys- ja kuljetusaluksia sekä erilaisia proomuja niin koneiden kuljetukseen kuin massojen siirtoon. Myös pitkiä puomeja tehdään mittatilaustyönä kaivukoneisiin. Näitä kaikkia markkinoidaan FB Pontoons -tuotenimellä. Toiminta on eräänlainen sekoitus konepajaa ja telakkatoimintaa. Henkilökuntaa yrityksellä on noin 25, joita täydentää aika ajoin toistakin kymmentä kausityöläistä.

Tuotteet ideoidaan ja suunnitellaan itse, mutta puhtaaksi piirtämisessä käytetään osin alihankintaa. Laitevalmistus sekä moottoreiden ja muiden komponenttien asennus tehdään Karjarannassa. Komponentit hankitaan maailmalta muun konerakennuksen tapaan. Teräsleikkeet ovat pitkälti omavalmistetta, mutta niitä ostetaan myös ulkoa. Hitsaus tapahtuu kaikki omissa tiloissa, joten levysepille ja muille rautakourille on vielä tarvetta. Myös maalaus tehdään osin omassa maalaamossa, osin läheisellä alihankkijalla.

Ruoppauskaluston lisäksi Finnboom valmistaa koneiden ja rakennustarvikkeiden kuljetukseen soveltuvia aluksia (kuvassa) sekä proomuja niin isojen koneiden kuin massojen siirtoon.

Enimmäkseen Volvon ylävaunuja

Telaponttonikoneissa ja kaivulautoissa käytetään paljon Volvon kaivukoneiden ylävaunuja. Asiakas saa kyllä haluamansa merkkisen ylävaunun, mutta Tiisala sanoo Volvo CE:n kanssa asioinnin olevan kiitettävän joustavaa, kun ostoslistalla on kaivukone ilman alavaunua ja puomia. Se helpottaa oleellisesti päätöksentekoa.

Tähän mennessä suurin valmistunut ruoppaaja on Volvo EC750E:n ylävaunulla varustettu proomu. Lauttana toimii 28 metriä pitkä, 11 metriä leveä ja kuudesta lohkosta kasattu proomu. Se on FB Pontoonsin käsialaa, kuten myös kaikkien päällirakenteiden asennukset. Tämä jättiläinen toimitettiin viime syksynä Ruotsiin.
Ruoppaavien vesialusten lisäksi Finnboom valmistaa myös erilaisia työkoneiden, kuten minikaivukoneiden ja pienkuormaajien kuljetukseen tarkoitettuja aluksia. Ja kun rekisteröitävistä aluksista on kyse, Traficom tarkastaa ja hyväksyy kaikki valmistuneet kokoonpanot.

Asiakkaiksi Tiisala luettelee koneurakoitsijat, rakennusliikkeet sekä vesillä kulkijat yleensä. Mökkirakentaminen saaristoon edellyttää monenlaisia koneita ja tietenkin rakennustarvikkeet pitää saada kohteeseen. Finnboom valmistaa nyt tähän tarkoitukseen aluksen mittatilaustyönä.

Ympäristömääräykset tulevat pian tiukentumaan myös vesillä liikkumisen osalta. Kuluvana vuonna kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n MARPOL-säädökset tulevat rajoittamaan päästöjä melkoisesti aikaisemmin jo maaliikenteessä koetulla tavalla.
”Se vaikeuttaa osaltaan moottoroitujen alusten moottorivalinnassa, ja tietenkin lisää kustannuksia lisäkomponenttien ja -rakenteiden muodossa”, sanoo Tiisala.

Finnboomin operatiivinen johtaja Tero Tiisala (oik.) ja myyntipäällikkö Mikko Levo takanaan talon tuotantoa oleva ajohytti FB Pontoons -logolla varustettuna.

Huoltopiste Söörmarkkuun

Finnboomin palvelutarjonta täydentyi viime syksynä raskaan kaluston huoltopisteellä. Tämä uusi, Söörservicen nimellä toimiva huoltokorjaamo sijaitsee Porin pohjoispuolella Söörmarkussa. Huoltoja ja korjauksia tehdään niin maarakennus-, raskaalle kuljetus- ja tietenkin omaa valmistetta olevalle ruoppauskalustolle. Pisteessä toimii myös kaivukoneiden Engcon-lisälaitteiden myynti, asennus, huolto ja varaosapalvelu. Paikallista palvelua täydentää huoltoauto. Huoltojen ja korjausten ohella Söörmarkussa tehdään paljon hydrauliikkakoneikkoja ja muita osakokonaisuuksia käytettäväksi Karjarannassa rakenteilla oleviin projekteihin. Söörmarkun pisteen vetäjänä toimii alueella osaamisestaan tunnettu Markku Saari.

Rahti on merkityksellinen tekijä

Tiisala harmittelee rahdin merkittävää osuutta FB Pontoons -tuotteiden toimituksissa.
”Kalliit rahtikustannukset, etenkin Keski-Euroopan suuntaan syövät kilpailukykyämme siellä erittäin paljon”, toteaa Tiisala. Suomessa toimitukset tehdään useimmiten maantiekuljetuksina ja ulkomaille suuntautuvat uittona. Vaikka Porin Karjaranta sijaitsee mereen johtavan vesiväylän varrella, ei sieltä suuria aluksia saada laskettua veteen, vaan ne toimitetaan kumipyörätoimituksena läheisiin satamiin vesille laskettavaksi tai rahdattavaksi laivoilla eteenpäin.
Tero Tiisala toteaa lopuksi huojentuneena, että pandemia ei ole vielä suuresti koetellut Finnboomia. Tosin markkinointi on nyt hieman haastavaa vierailurajoitusten ja messujen puuttumisen johdosta. Finnboom ole ehtinyt osallistua konealan messuihin vielä montaa kertaa. Tulevaisuudessa Tiisala kuitenkin uskoo yrityksen esittäytyvän alan tapahtumissa ulkomaita myöden. Missä niistä, ei hän vielä osaa sanoa.Lue seuraavaksi