Uutiset

Työkoneet

Kauko-ohjattu Bobcat purkuhommissa

Englannin ensimmäinen kauko-ohjauksella varustettu Bobcat-pienkuormaaja on otettu käyttöön. Asiakas on BooBoo Plant Hire ja kotipaikka Kings Langley Lontoo. Kauko-ohjattu Bobcat S450:n ensimmäinen työmaa on pohjois-Lontoossa sijaitsevan Whittingtonin sairaalan purku.

Pääurakoitsijana projektissa on Erith Kentistä. Kauko-ohjatun pienkuormaajan lisäksi projektissa käytetään kahta E85-minikaivukonetta ja toista pienkuormaajaa mallimerkinnältään S70. Kaikki BooBoo Plant Hire:n Bobcat-koneet ovat alle kolme vuotta vanhoja.

E85-kaivukoneet ovat varustettu Kinshoferin Multi-Quick Processor -työlaitteella. Leukoja vaihtamalla se soveltuu niin pulverointiin kuin vaikkapa teräksen leikkaamiseen. Molemmissa kaivukoneissa on käytössä tietenkin myös hydrauliset iskuvasarat.

Doosan Bobcat Demo Days vuonna 2017.

Kauko-ohjausjärjestelmä on muutamassa minuutissa asennettavissa kaikkiin Bobcatin pyörä- ja tela-alustaisiin liukuohjattuihin pienkuormaajiin. Näin kuljettaja voi jalkautua ohjaamosta etäämmäskin koneesta.

Sairaalaa puretaan kerros kerrokselta ylhäältä alas.

Kauko-ohjauksen tarkoituksena on purkutöissäkin lisätä kuljettajan turvallisuutta, työmukavuutta ja tuottavuutta. Kuljettaja altistuu myös kauempaa konetta käyttäessään vähemmän pölylle, tärinälle ja melulle.

”Purkutyömailla tapahtuu usein pieniä loukkaantumisia ja siksi maksimaalisen turvallisuuden aikaansaaminen on meille erityisen tärkeää. Uskoisin, että kaikentyyppinen etäkäyttö tulevaisuudessa lisääntyy alalla nopeasti. Kävin tutustumassa Bobcat of Londonin (Lontoon Bobcat-myyjä) demotilaisuudessa kauko-ohjaukseen ja tunnistin sen edut välittömästi”, kertoo BooBoo Plant Hire:n omistaja Harry Allen.

”Kauko-ohjaus poistaa myös erillisen konetta ja ympäristöä tarkkailevan työntekijän tarpeen. Nykyään purkutyömailla edellytetään tällaisen ”penkkamiehen” läsnäoloa silloin, kun kuljettaja istuu ohjaamossa. Nyt sekä koneen hallinnan että ympäristön havainnoinnin voi tehdä yksi ja sama henkilö”, jatkaa Allen.

”Jatkossa tulemme soveltamaan kauko-ohjausta muissakin kuin purkutöissä. Esimerkiksi sellaiset työlaitteet kuin ketjukaivuri ja erilaiset jyrsimet edellyttävät takaperin ajoa. Nyt kuljettaja voi kauko-ohjauksen ansiosta kävellä koneen sivulla ja nähdä täydellisesti etenemissuuntaan, mikä ohjaamosta käsin ei ole mahdollista. Kuljettaja voi myös jutella helposti muiden työmaalla työskentelevien kanssa.”

Alen kertookin hiljattain perustaneensa uuden yhtiön nimeltä Lobotics. Se tulee keskittymään automaation ja robotiikan hyödyntämiseen eri työkohteissa. Bobcat kauko-ohjauksella on osa tätä tulevaisuuden konseptia.

Bobcatilta kerrotaan, että kauko-ohjaus soveltuu erittäin hyvin moniin käyttötarkoituksiin kuten laivoihin, tehtaisiin sekä jätteiden käsittelyyn. Myrkyllisten ja haitallisten jätteiden käsittely kauempana työkohteesta on ensisijaisen tärkeää.

Edelleen esimerkiksi luonnonkatastrofien jälkien siivouksessa, missä maaperä on arvaamatonta ja sortumavaara suuri, on kauko-ohjaus turvallisuustekijä.

Bobcatin mukaan jokainen kauko-ohjausjärjestelmä on suojattu kuljettajakohtaisella salasanalla. Kommunikointi peruskoneeseen on kaksisuuntainen. Ohjaimen 3,5 tuuman kokoisesta LCD-näytöstä voi nähdä muun muassa polttoaineen määrän, erilaiset nestetasot, kaikki varoitussignaalit ym.

Kauko-ohjain tarjoaa melkein kaiken sen informaation ja hallinnan, mitä ohjaamossakin on. Esimerkiksi kaasu, valot, ryömintä ja erilaiset kellunnan toiminnot ovat alistettu ohjaimeen. Ohjain ottaa virran kahdesta vaihdettavissa olevasta akusta, joiden luvataan kestävän kertalatauksella noin 20 tuntia. Sanomattakin on selvää, että ohjain on vesitiivis.


Lue myös: Bobcat kauko-ohjauksella.

Lue seuraavaksi