Uutiset

Työkoneet

Karelian Puu ja Metalli Oy – Kannon nosto, puhdistus ja paloittelu yhdellä otteella

Kuljetusketjuun on lisäksi kehitetty puhdistava koura, jota voidaan käyttää sekä kuormatraktorissa että kuorma-auton nosturissa puhdistuksen optimoinnista riippuen.

Karelian Puu ja Metalli Oy:n sielu Sakari Mononen on vuosien kehitystyön jälkeen saanut valmiiksi kantojen korjuuketjun, joka ratkaisevasti edistää kantojen käyttöä bioenergian raaka-aineena. Korjuuketjun uudet avainkomponentit ovat yksiotekantoharvesteri sekä puhdistava koura kuormatraktoriin ja kuorma-autoon. Ketjuun kuuluu edelleen bioenergiamateriaalin kuljetukseen suunniteltu erikoiskuormatila, joka mahdollistaa kuormatraktorin kuljetuskapasiteetin tehokkaan hyödyntämisen. Tämä korjuuketju esitellään ensimmäisen kerran julkisesti Bioenergia 2009 konferenssin yhteydessä syyskuun kolmantena Jyväskylän läheisyydessä järjestettävässä työnäytöksessä.

Yksiotekantoharvesterin rakenne perustuu neljään ristikkäiseen veitsiterään, joiden avulla kanto nostetaan ja paloitellaan neljään suunnilleen yhtä suureen osaan. Nosto ja paloittelu vaiheen välillä tehdään kannon puhdistus tärinätoiminnolla. Kaikki toimenpiteet tehdään ensimmäisellä otteella pudottamatta ja poimimatta kantoa tai sen osia uudelleen. Näin saavutetaan erittäin korkea tuotostaso, kuivumisen ja kuljetuksen kannalta sopiva palakoko ja erittäin puhdas kantomateriaali. Menetelmä rasittaa peruskonetta ja sen nivelistöjä huomattavasti vähemmän verrattuna nykyiseen ravisteluun ja kannon pudotteluun.

Kourassa tärisee

Kuljetuksen tehostamiseksi ketjuun kuuluu myös suurempi, levitettävä erikoiskuormatila kuormatraktoriin sekä leveä bioenergiakoura, johon on lisätty tärinätoiminto mahdollistamaan kuormaus- ja purkuliikkeiden aikana tehtävä lisäpuhdistus. Tämä ominaisuus on erittäin tärkeä kun toimitaan kosteiden ja routaantuneiden maalajien kanssa, joiden irrottaminen täydellisesti nostovaiheessa voi vaatia kohtuuttomasti aikaa. Lisäksi puhdistavan kouran käytön avulla voidaan vähentää nostokoneen puhdistukseen käyttämää aikaa, jolloin saavutetaan koko ketjulle paras mahdollinen tuotostaso. Samaa kouraa voidaan käyttää myös kuorma-autossa, jolloin on edelleen mahdollista parantaa puhtausastetta jatkokuljetuksen kuormauksen ja purun yhteydessä.

Korjuuketjun kehitystyöhön on aktiivisesti osallistunut UPM Metsä tukemalla kehitystyötä ja järjestämällä työmaa-alueet sisältäen tuotoksen ja laadun mittauksen. Volvo Construction Equipment Finland on toimittanut alustakoneeksi Volvon 21 tonnin kaivukoneen ja mukana on ollut myös metsäkoneyrittäjä Markku Kukkonen, Pogostan Metsäpalvelu Oy:n omistaja.

Karelian Puu ja Metalli Oy on Joensuussa sijaitseva, vuonna 1994 perustettu tuotekehitysyhtiö. Se keskittyy pääasiallisesti metsän korjuuseen ja -hoitoon liittyvien ideoiden kehitykseen ja tuotteistamiseen. Yhtiön toinen perustaja Sakari Mononen tunnetaan useista alaan liittyvistä merkittävistä ideoistaan, tunnetuimpana yksioteprosessorin kehittäminen.

Lue seuraavaksi