Uutiset

Työkoneet

Kantmarkille uusia NewHolland -koneita

Kantmark on yli 10 vuoden aikana tehnyt suuren osan Lapin vesijohtotöistä. –Kaikhia tunthureita on kierretty, pisimpänä tähänastisista työmaista Saariselältä Ivaloon n. 40 km putkilinja. Nyt on työn alla Suomu-Isokylä siirtoviemäri- ja yhdysvesijohto, kertoo Jarmo Laitamaa Maanrakennus Kantmark Oy:stä.

Linjan rakennuttaa Lapin ympäristökeskus, toisena yhteistyöosapuolena on Kemijärven Kaupunki. Hankkeen rahoittavat Euroopan unionin aluekehitysrahasto, Ympäristöministeriö ja Kemijärven Kaupunki. Suunnittelijana on Pohjois-Suomen Suunnittelupalvelu Oy.

–Kantmark toimii pääurakoitsijana tällä n. 36 km putkilinjalla. Putkea ostetaan Pipelifelta,venttiileitä Liningilta ja kaivoja Propipelta Oulun Onnisen toimiessa tukkurina. Urakan kokonaishinta pyörii kahden ja puolen miljoonan euron paikkeilla. Konepörssillä oli mahdollisuus tutustua kerralla todella isoon työmaahan, kun yrityksen lähes kaikki koneet olivat Kemijärvellä töissä.

Suomu-Isokylä siirtoviemäri ja yhdysvesijohto

Työt Suomu-Isokylä välillä aloitettiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Kuvaushetkellä töitä oli tehty noin kuukausi. Isoilla koneilla avataan putkikaivantoa, maat siirretään sivuun ja putket laitetaan maahan. Linjaan rakennettavat 225 vesijohtoputket ja 200 paineviemäriputket tulevat n. 20 m saloissa, mitkä puskuhitsataan yhteen.

Pienemmät putket tulevat autokeloilla, joissa on kussakin 400-500 m. Kiepit vedetään suoriksi ja päät sähköhitsataan muhveilla yhteen. Hitsauksia varten on hankittu omat pusku- ja muhvihitsauskoneet. Putket upotetaan n. 2,8 m syvyydelle ja peitetään seulotulla maalla tai hiekalla. Myös järven pohjaan n. 4 km matkalle asennetaan putki, mikä upotetaan järven pohjaa syvemmälle suojaan roudalta.

Onneksi Kemijärvi on säännöstelty vesistö ja rakennushetkellä vesi on alhaalla. Normaalissa maastossa suotuisana päivänä edetään jopa 250 metriä. Suomu-Isokylä välille tulee useita pumppaamoja. Lisäksi vanha vesijohtokanava kaivetaan osittain ylös. Välillä vastaan tulee kalliota, mikä pitää louhia pois, mutta suurin osa linjasta on pehmeää maa-ainesta. Rakennustyöt valmistunevat pääosin kesäkuun loppuun mennessä.

Luotettavasti merkkiliikkeestä

Erityisen vaativaan työhön pitää olla riittävästi reserviä ja luottamusta. Laitamaa onkin kartuttanut arsenaaliaan hankkimalla Konekeskolta uusia New Holland tela-alustaisia kaivukoneita: parin viime vuoden aikana on hankittu yhteensä 10 uutta konetta.

-Konekeskon puolelta asioihin on vaikuttanut konemyyjä Juha Lampela, jonka kanssa asiat ovat sujuneet mutkattomasti, kertoo Jarmo. Sivullisena miesten keskustelua kuunnellessa nämä tuntuvat tuntevan toisensa ja tarpeet vähintäänkin perusteellisesti (toim. huom.).

Laitamaan ja Konekeskon sitoutuminen on ollut kokonaisvaltaista ja yhteistyö on pelannut. Huolto- ja muut koneasiat ovat toimineet hyvin. Oulun Konekeskon ammattitaitoiset huoltomiehet Pentti Lantto ja Jukka Konttila antavat omalla osaamisellaan hyvän tuen sille, että yrittäjä voi rauhassa suunnitella urakoiden etenemistä. Kantmarkilla on oma huoltomies Pellossa sijaitsevalla hallilla, mutta Konekeskon huoltomies tekee isommat huollot. Keskon huoltomiehet saavatkin Jarmolta kiitoksen.

kant=laita ja mark=maa

Maanrakennus Kantmark Oy on toiminut vuodesta –96, jolloin Jarmo Laitamaa aloitti Hyundai Robex 210 LC –koneella ja se on edelleen yrityksen käytössä. Hyundain ensimmäiset viisi tuhatta tuntia menivät murheitta – nyt tunteja on jo n. 20.000. Konetta ei helposti vaihdeta uuteen, kertoo Jarmo. Lampelan Juha yrittää sanoa jotain, mutta puheenaihetta vaihdetaan lapinmiehen tapaan.

Pellon kunta on myöntänyt Kantmarkille yrittäjäpalkinnon vuonna 2007 ja yrittäjäyhdistys Vuoden yrittäjä –tittelin, joista kunniakirjat komeilevat Jarmo Laitamaan toimiston seinällä Pellon Teikosuvannolla. Siellä toimistotyöt ja konttorin hoitaa Anne Broman. Matkaa Pellon keskustaan on 15 km väylän eli Tornionjoen vartta. Yrityksen nimi on muuten sanaleikki eli Jarmon sukunimi käännettynä sana sanalta toiselle kotimaiselle. Jarmon rakkaita harrastuksia ovat metsästys ja kalastus.

Hyvä henkilöstö myötävaikuttaa vakaan työtilanteen ja kilpailukyvyn säilymiseen

Tällä hetkellä 4 konetta on töissä Kittilässä, Suurkuusikon kultakaivoksessa. Siellä toinen 40-tonninen NH 385 on lastaamassa kolmeen omaan dumpperiin. Työmaita on ollut myös Ruotsin puolella mm. Jällivaarassa ja Kiirunassa. Kielitaitoista työvoimaa kun olisi enemmän, niin hommia kyllä riittäisi rajan takana, kertoo Laitamaa ja kehuu samalla omiaan: työntekijöidemme vaihtuvuus on pientä. Jos ei tällaista porukkaa olisi töissä, ei olisi kilpailukykyäkään alati tiukkenevassa tilanteessa.

Tähän asti olemme pystyneet ympärivuotisesti työllistämään kaikki työntekijämme. Kaikki mitä maan alle tehdään, pitää tehdä kunnolla ja kestämään vuosikymmeniksi. Omatoimisuus on tällaisessa työssä valttia. Meidän miehet kyllä osaavat ja tekevät eikä tarvi kenenkään parsia jälkeenpäin, kehuu Laitamaa. New Holland -koneilla on oma osuutensa, niihin on oltu tyytyväisiä.

New Holland Kobelcot ovat taloudellisia ja tehokkaita koneita, kun työskennellään Lapin vaativissa maasto- ja sääolosuhteissa. Koneilta vaaditaan hyvää vakavuutta ja erittäin hyvää tehoa hydrauliikasta, esim. New Holland E-385 on sarjassaan näiltä osin aivan huippua. Alusta on järeä ja kestää kovaa käyttöä. New Holland -kalustoa ollaan uusimassa, jos työtä piisaa ja hinnoista päästään sopimukseen, nyökkää Laitamaa Lampelalle päin ja pokka pitää tavalliseen tapaan. Koneita saa, mutta kilpailukykyistä työyhteisöä ei rakenneta hetkessä, toteaa hän lisäksi.

Janne Majara

Lue seuraavaksi