Uutiset

Työkoneet

Kaksi Bobcattia ja Doosan

Dae-Tek Oy:n Turun alueen myyjä Timo Juhannusvuori luovutti Konekaupan Villi Länsi -tapahtuman yhteydessä Liedossa kaivukoneita asiakkailleen. Turun Katukaivuu Oy:n omistaja Kai Laine (kuvassa) kävi katsastamassa valokuitukanaalia kaivamaan hankittua lyhytperäistä Bobcat E62-kaivukonettaan (6,2 t/36 kW).

Yritys on erikoistunut kaapeleiden kaivuuseen ja asennukseen, mutta tekee muitakin maarakennustöitä. Nykyään valokuitukaapelia asennetaan paljon ja pääasiassa kaupunkialueella. Sesonkiaikana liikkeellä on viisi asennusryhmää. Pyöräalustaisia kaivukoneitakin kalustossa on, mutta Laine pitää kuuden tonnin painoista lyhytperäistä konetta kaikista soveltuvimpana kokoluokkana omiin töihinsä.

Koneen kriteereistä hyvä ulottuvaisuus on Laineen mukaan ykkösasia. Kaapelit kun upotetaan vain noin 70 senttimetrin syvyyteen.

”Kaupunkioloissa maan alla on jo aika runsaasti valmiiksi asennettuja suojaputkia eli vedämme paljon kuitua valmiisiin putkiin. Toki uusiakin linjoja vielä avataan. Kaupungissa valmiina olevat maanalaiset rakenteet ovat hidasteena tietenkin”, valistaa Laine.

”Olen nyt tehnyt näitä kaapelihommia kymmenisen vuotta kasvavalla käyrällä. Liikevaihto on kasvanut aloitusvuoden 60 000 eurosta yhdellä nollalla. Valokuitu korvaa vanhat linjat vähitellen”, lopettaa Laine.

Auralainen Kaivuuliike L. Mäkelän omistaja Lassi Mäkelä (oik.) hankki Timo Juhannusvuorelta lyhytperäisen Doosan DX235LCR-kaivukoneen (25 t/141 kW) pääasiassa rakennusten pohjatöihin. Mäkelä on rakentanut palvelutalojen pohjia ja uudelle Doosanillekin vastaavia urakoita odotellaan. Mäkelä tekee myös louhinnan  itse, kalustossa on myös poravaunu.

”Aiemmin pohjatyöt ovat hoituneet 14 tonnin koneella, mutta nyt päätin hieman kasvattaa kokoa. Varusteina tässä uudessa koneessa on rasvari, lislämmitin ja kauhanpyörittäjä. Rototilt oli itsestään selviö kauhanpyörittäjäksi, kun varaosat saa omalta kylältä”, kertoo Mäkelä.

Toinen Bobcat E62 -malli oli koristeltu omistajansa Paimion Konetyö ja Maansiirto Oy:n logolla. Perheyritys aloitti jo 50-luvulla kuljetusalalla, mutta on nykyään laajentanut toimintaansa myös maarakennukseen.

Bobcat-urakointi on merkittävä osa palvelukonseptia.

MultaVEX Oy on laajentanut liiketoimintaansa kansainväliseksi tuoreen Steelwrist-yhteistyön ansiosta. Silti kotimaan tapahtumatkin ovat edelleen tärkeitä.

Toimitusjohtaja Eero Paski esitteli seulakauhansa periaatetta ”pienessä” mittakaavassa Dae-Tek Oy:n pihamalla Konekaupan Villissä Lännessä.

Lue seuraavaksi