Uutiset

Työkoneet

Kaivuupalvelu Finer Oy:lle pyöräalustainen Yanmar

Veljekset Ville ja Antti Finer tekevät nyt sitä työkseen, minkä heidän isänsä teki pojille aikoinaan harrastusmielessä tutuksi. Isä Pekka hankki 1990-luvulla kaivukoneen lähinnä harrastuskäyttöön. Harrastus muuttui hänellä pian päätyöksi ja pojatkin innostuivat samalla työkoneiden maailmaan. Veljeksistä vanhempi, Ville, perusti oman yrityksensä 2005. Nyt tämä Kaivuupalvelu Finer Oy:ksi jalostunut yritys hankki Suomessa vielä harvinaisen pienen pyöräalustaisen kaivukoneen, Yanmar B75W:n.

Kaivuupalvelu Finer Oy:n uusi taittopuominen ja pyöräalustainen Yanmarin B75W -kaivukone saatiin tositoimiin. Laitteen toimittanut KH-Koneet kasasi koneen mukaan runsaan varustepaketin.

Uusi kone saatiin ajoon Joulun välipäivinä.
”Sitä edelsi kuitenkin jonkin asteinen pienen pyöräalustaisen metsästys”, sanoo nuorempi veli Antti. Hänkin aloitteli maarakennushommat jo viime vuosikymmenellä työskennellen isällä ja itsenäisenä yrittäjänä. Sittemmin veljekset löivät voimavarat yhteen ja luotsaavat nyt yhdessä Kaivuupalvelu Finer Oy:tä Villen toimiessa toimitusjohtajana. Yritys operoi kehäkolmosen sisällä, ja sielläkin pääasiassa taajama-alueella, joten koneenhankinnassa lähtökohtana oli pyöräalustainen ja mahdollisimman pieni sellainen.
”Syksyllä näimme mielenkiintoisen koneen KH-Koneiden konepäivillä. Siellä saimme ensikosketuksen Yanmar B75W:hen. Kone miellytti kaikin puolin, vaikka kyseessä oli kaksipyöräohjattu malli. Halusimme kuitenkin nelipyöräohjatun, ja sellaisen saimme, vaikkakin se lisäsi hieman hintaa. Toimitusaikakin samalla piteni, mutta nyt kone on ollut jo hyvän tovin arkisissa hommissa”, sanoo Ville Finer.

Homma toimii
Ville Finer sanoo tehneensä paljon konekauppaa KH-Koneiden kanssa. Petri Haverisen kanssa on väännetty kauppa jos toinenkin. Tämän Yanmar-kaupan yhteydessäkin käteltiin yhteensä kolme erilaista työkonetta.
”Tutun myyjän kanssa on helppo operoida, kun ei aina tarvitse kertoa ja kerrata tarpeitaan”, sanoo Ville Finer. Hän arvostaa myös KH-Koneiden varustevalikoimaa. Hyllystä löytyy aina runsaasti laitteita pikaiseen toimitukseen. Se on yksi myyntivaltti.

Moottoritilan luukku aukeaa reilusti tarjoten hyvät tilat suorittaa huoltoja. Suodattimien vaihto ei tässä vaadi suurta voimistelua. Moottorina nelisylinterinen turbodiesel, Deutz TCD 2.9 L4. Tehoa 55,4 kilowattia (75 hv).

”Meillä on yrityksen historian ajan ollut aina KH-Koneiden toimittamia koneita käytössä, paljon myös Yanmareita”, toteaa puolestaan Antti Finer. Näin on myös KH-Koneiden huolto- ja varaosapalvelut tulleet tutuiksi. Niille veljekset antavat hyvät arvosanat yhteen ääneen. Huoltoauto kuulemma ilmestyy hyvin nopeasti paikalle tarpeen tullen. Tämän kaupan yhteydessä KH-Koneet rakensi kokonaisuudeltaan hyvän paketin. Taittopuomisen Yanmar B75W:n mukana tuli Engconin kallistuvan kauhanpyörittäjän lisäksi kolme kauhaa (kuokka-, luiska- ja kaapeli-), trukkihaarukat, materiaalikoura, asfalttileikkuri, routapiikki ja Atlas Copcon iskuvasara. Varustelu ja työlaitteiden sovitus tapahtui KH-Koneilla.
”Otimme vastaan siis toimivan kokonaispaketin, jolla pystyimme aloittamaan työt välittömästi”, sanoo Ville Finer.

Veljekset Antti (vas.) ja Ville Finer luotsaavat Kaivuupalvelu Finer Oy:tä. Uusi Yanmar on miesten mielestä noin kahdeksan tonnin omapainollaan juuri sopivan pieni, mutta riittävän suuri kunnallisteknisiin töihin.

Pienuus on valttia
Kaivuupalvelu Finerin konearsenaalissa on nyt kolme pyöräalustaista kaivukonetta, uusi Yanmar on niistä pienin. Kumitelaisia midikoneluokkaan sijoittuvia kaivukoneita on niin ikään kolme kuten myös 15–20 tonnin painoluokkaan asettuvia rautatelaisia kaivukoneita. Lisäksi on useita Kramerin ja Bobcatin pienkuormaajia. Niitä ja rakennustarvikkeita sekä -materiaaleja kuljetetaan kahdella R500-kuorma-autolla, toinen Scania ja toinen Sisu. Kaivukoneissa suositaan lyhytperäisiä kohteiden luonteen johdosta.
”Toimeksiantomme ovat aina niin ahtaissa paikoissa, että suuremmista kaivukoneista ei olisi juurikaan hyötyä”, valaisee Antti Finer. ”Ja jos sellaista tarvitaan, voimme käyttää vuokrakonetta. Niin aika ajoin teemmekin.”

Vasemmalla sivulla olevan luukun takana on tankkauspumppu letkuineen ja suodattimineen. Luukun sisäpuolella on tukevat portaat ylös kiipeämistä varten.

Työmaat ovat pääosin kerrostalojen pohjatöitä sekä kunnallistekniikan uusintaa pääkaupunkiseudulla. Tilaajia ovat yleensä suuret rakennusliikkeet, kunnat sekä yksityiset tahot. Toki omakotitalojen perustojakin syntyy. Ehkä mielenkiintoisimpana työmaana voisi mainita Linnanmäen huvipuiston, jossa Kaivuupalvelu Finer on toiminut jo kahdeksan vuoden ajan ainoana maarakennusurakoitsijana. Siellä jos jossain koneen pienuus ja ketteryys pääsevät oikeuksiinsa. Omien urakoiden lisäksi koneita on aina silloin tällöin myös eri tilaajilla tuntitöissä.
Haastattelun aikaan Yanmar oli valmistautumassa yölliseen rupeamaan kantaen putkinippuja työkohteeseen trukkihaarukoilla Meilahden liikuntakeskuksen läheisyydessä. Yöllä sitten tehdään raitiotiekiskojen alitus perinteisellä kaivumenetelmällä. Tehtävä liittyy alueen kunnallistekniikan uusintaan.
”Siihen hommaan tämä uusi Yanmar soveltuu erinomaisesti. Yölläkin on aina sen verran liikennettä ympärillä, että koneen pienestä koosta on pelkkää etua. Runsaita yöllisiä töitä varten kone varustettiin kunnollisilla työ- ja varoitusvaloilla”, summaa Antti Finer.

Luottavaisin mielin
Ville Finerin mukaan työtilanne on tällä hetkellä hyvä. Yrityksen 25 hengelle on töitä tarjolla jo pitkälle syksyyn ja puhelinkin soi nykyään kiivaaseen tahtiin, eli lisää kysellään.
”Kotimaisin voimin tässä toimitaan ja pakko on myöntää, että ammattitaitoisista koneenkuljettajista ja perämiehistä on pulaa ainakin pääkaupunkiseudulla”, pohdiskelee Ville Finer.

Ohjaamo tarjoaa runsaasti tilaa koneen kokoluokkaan nähden. Näkyvyys oleellisiin kohteisiin on hyvä.

NHL:n perustajat
Kova työ vaatii kovat huvit, niin kuin sanotaan. Sitä myötäillen Finerin veljekset ovat organisoineet yhdessä harrastejääkiekkojoukkue Nummelan KiekkoVeljien kanssa asuinkuntaansa Vihtiin oman NHL-sarjan eli Nummela Hockey Leaguen. Se on jo muutamassa vuodessa suuren suosion saavuttanut harrastekiekkosarja. Joukkueita on mukana jo lähes kymmenen. Nummela on Vihdin suurin taajama, siitä nimi. Veljekset siis liikuttavat maata päivisin ja ihmisiä iltaisin. Sen on jopa Vihdin kuntakin huomioinut Vuoden liikuntateko -palkinnolla. Pelivuosia on veljeksillä molemmilla edessä vielä useita kymmeniä niin kiekko- kuin maarakennusareenoilla. Kauha maahan ja nimi lehteen toimii tässäkin tapauksessa.

 

Lue seuraavaksi