Uutiset

Työkoneet

Kaivosteollisuus tyrmistynyt hallitusohjelman linjauksista

Hallitustunnustelija Antti Rinteen eilen julkistettu hallitusohjelma sisältää monia epämiellyttäviä kokonaisuuksia kaivosteollisuudelle. Kaivosten verotusta korotetaan merkittävästi, sillä tuleva hallitus nostaa kaivosten sähköveron kolminkertaiseksi. Tämä vaikeuttaa suuresti kaivosten oman hiilijalanjäljen pienentämistä. Näin todetaan Kaivosteollisuus ry:n tiedotteessa 3.6.2019.

”Kustannusnousun mittakaava on sama kuin jos metsäsektorille määrättäisiin noin 500 miljoonan euron lisäkustannukset”, Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa.

Ohjelmaan on kirjattu myös uusi kaivosvero, mutta sen perusteet ovat Suomelan mukaan epämääräiset.

”On suuri vaara, että ulkomailta tuotujen kaivostuotteiden osuus kasvaa. Kaivosvero tukee välillisesti ulkomailla tapahtuvaa kaivostoimintaa suomalaisten työpaikkojen kustannuksella.”

Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu kaivoslakiin lukuisia muutoksia, jotka heikentävät kaivostoiminnan edellytyksiä. Samaan aikaan on valmisteilla työ- ja elinkeinoministeriön tilaama puolueeton tutkimustyö kaivoslain muutostarpeista. Tältä osin hallitusohjelma heijastaakin vain yksipuolisia poliittisia linjauksia.

Akkuklusteri vastatuulessa

Hallitusohjelma sisältää lukuisia toimia, joilla ilmastonmuutosta pyritään torjumaan.

”On käsittämätöntä, ettei kotimaassa tuotettujen metallien ja mineraalien merkitystä kansantalouden arvoketjuissa ja erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa kuitenkaan oteta huomioon”, Suomela sanoo.

”Akkuklusterin syntymisen edellytyksiä pitäisi parantaa eikä heikentää.”

Ohjelman suoria työpaikkavaikutuksia kaivosteollisuudessa on vielä liian aikaista ennakoida. Selvää kuitenkin on, että se vähentää työpaikkoja Suomessa ja samalla välillisesti lisää niitä ulkomailla, esimerkiksi Ruotsissa. Huolestuttavinta kuitenkin on, että hallitus antaa signaalin sille, ettei Suomeen kannata tehdä kaivosalan investointeja. Vaikuttaa siltä, ettei hallitusohjelman valmistelijoilla ole ollut kokonaisuus hallinnassa eikä linjausten vaikutuksia ole ymmärretty.

Lue seuraavaksi