Uutiset

Työkoneet

”Kaivosalan kurittamisen loputtava”

Suomen Kaivosyrittäjät ry:n puheenjohtaja Harri Siitonen sanoo, että poliittiset päättäjät ovat tehneet kaivostoiminnasta pienelle yrittäjälle melkein mahdotonta tai ainakin hyvin hankalaa.

”Kaivosteollisuudesta on tehty syntipukki ja parin ison toimijan ongelmien varjolla on leimattu koko toimiala. Lisäksi poliittisilla päätöksillä on lupabyrokratia kasvatettu sellaisiin mittoihin, että esimerkiksi malminetsintä on suorastaan romahtanut”, Siitonen sanoo.

Siitosen mukaan pelkästään vuonna 2013 malminetsintä tippui Suomessa peräti 51 prosenttia. Lupajonossa on tälläkin hetkellä satoja kaivostoimintaan liittyviä hakemuksia ja luvan saaminen kestää keskimäärin 3–4 vuotta.

”Kaikki tämä heijastuu alan tulevaisuuteen. Koska Suomi on alettu nähdä kaivostoiminnan suhteen epävarmana maana, on rahoittajia alkanut kadota. Tämä on huolestuttavaa kehitystä, koska kaivosala on ainoita toimialoja, joka voisi vetää Suomen talouden nousuun. Kaivosalan kurittamisen on loputtava”, Siitonen vaatii.

Byrokratia haittaa erityisesti pieniä yrityksiä ja yrittäjiä, joilla ei ole voimavaroja kahlata lupaviidakon läpi. Siitonen ottaisi oppia maa- ja metsätaloudesta, joissa maataloussihteerit ja metsänhoitoyhdistykset auttava byrokratian hoitamisessa.

”Kaivosteollisuuteen tarvittaisiin samanlaista palvelua”, hän esittää.

Suomen Kaivosyrittäjät ry on omalla osastollaan mukana FinnMateria 2014 -messuilla Jyväskylän Paviljongissa 19.–20. marraskuuta. Vuoden johtavat kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen, kiviainesteollisuuden ja maarakentamisen erikoismessut järjestetään Jyväskylässä jo viidennen kerran.

Lue seuraavaksi