Uutiset

Työkoneet

Kaivantotuet Raksakoneelta pääkaupunkiseudulla

Klaukkalassa operoiva Raksakone Oy vuokraa koneita ja laitteita niin maa- kuin talonrakentamiseen. Yrityksen reilun kymmenvuotisen historian ajan ovat lähes alusta alkaen olleet vuokrausnimikkeinä muun muassa minikaivukoneet. Ne ovat ajan saatossa täydentyneet midikaivukoneilla. Yritys on vuokrannut myös porilaisen Maakoneen edustamia kaivantotukia noin 3 vuoden ajan.

Raksakone Oy Klaukkalasta luottaa saksalaisiin SBH Tiefbautechnik GmbH:n kaivantotukiin, joita porilainen Maakone tuo maahan.

Maakone maahantuo ja myy Saksalaisia SBH Tiefbautechnik GmbH:n kaivantotukia. Niiden käyttö on usein välttämätöntä ahtaissa paikoissa toimittaessa. Tukien myötä myös työturvallisuus montun pohjalla paranee.
Maakoneen valikoimaan kuuluvat kevyet vaneri- ja alumiinirakenteiset tuet, jolloin puhutaan alle kolmen metrin kaivusyvyyksistä. Tällöin tukien käsittelyyn riittää miesvoima tai

Maakoneen valikoimasta löytyvät niin kevyet vaneri- ja alumiinirakenteiset kuin raskaammat teräsrakenteiset kaivantotuet. Ponttiseinätuilla päästään kuuteen metriin ja hydraulisten liukutukien (kuvassa) avulla jopa seitsemään metriin.

midikaivukone. Pykälää syvemmälle mentäessä käytetään teräsrakenteisia tuentavälineitä, jolloin myös käsittelevän kaivukoneen tulee olla 14–20-tonninen. Järeimmän pään tuet ovat liukutukia, jolloin paikalleen sovittavalta kaivukoneelta vaaditaan noin 20–30 tonnin omapainoa. Hydraulisten liukutukien avulla päästään jopa seitsemän metrin kaivusyvyyksiin. Maakoneen Jussi Kartano suositteleekin tiedustelemaan jo kohteen suunnitteluvaiheessa kaivantotukien valintaan vaikuttavia seikkoja.
Maakone siis maahantuo ja myy kaivantotukia, mutta myös vuokraa alueilla, joissa SBH-tukia ei ole paikallisesti vuokrattavissa. Kevytrakenteisten (vaneri ja alumiini) tukien kuljetus onnistuu useimmiten pakettiautolla tai kevytperävaunulla, jolloin urakoitsija voi noutaa niitä helposti itse. Lastaus ja muu käsittely onnistuu käsipelillä rakenteiden purettavuuden ansiosta. Teräs- ja ponttitukien kuljetukseen ja nosteluun tarvitaan järeämpää kalustoa, kuten kuorma-auto riittävän kokoisella kappaletavaranosturilla. Käsittely voidaan hoitaa myös kaivukoneella niin lastaus- kuin purkupäässä.

Alumiinisia kaivantotukia (etualalla) on helppo kuljettaa vaikka kevytperävaunulla. Moduulirakenteiset tuet on helppo purkaa osiin jolloin niiden käsittely ja kuljetus onnistuu ilman järeämpää kalustoa.

Vuokrausta pääkaupunkiseudulla
Klaukkalalainen Raksakone Oy vuokraa Maakoneen toimittamia kaivantotukia pääkaupunkiseudulla. Kokemukset SBH:n tuentavälineistä ovat olleet hyviä. Rakenteet ovat kestäviä, tukia on helppo purkaa ja kasata, eivätkä ne kärsi tästä alituisesta ”ruuvaamisesta”.
Raksakoneella ollaan kaikin puolin tyytyväisiä myös SBH-tukien monipuoliseen valikoimaan sekä juuri niiden laatuun. Yritys tarjoaa koko ajan entistä enemmän vuokrattavia nimikkeitä maarakennukseen. Niissä kohteissa tarvitaan usein myös kaivantotukia, joita pystytään nyt tarjoamaan erittäin monipuolisesti. Mataliin kaivantoihin riittävät alumiiniset tai vaneriset tuet ja syvempiin kohteisiin on tarjolla teräksiset tuet. Raksakone tarjoaa myös kuljetuspalvelua järeimmille tuentavälineille. Toki kevytrakenteistenkin tukien kuljetukset hoidetaan tarvittaessa yhtä lailla.
”Myös meidän asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä, kun yhdestä paikasta voi vuokrata koneita ja näitä tuentavälineitä”, sanoo Raksakonetta luotsaava Tuomo Lehtonen. ”Täällä pääkaupunkiseudulla toimitaan usein hyvin ahtaissa paikoissa, jolloin tukien käyttö on lähes välttämätöntä työn suorittamiseksi. Monesti kaivetaan jo niin sanotussa valmiissa ympäristössä, jolloin ympäröivät rakenteet tulee suojata. SBH:n tukevien kaivantotukein avulla se onnistuu helposti. Tärkeä seikka on myös montun pohjalla työskentelevien turvallisuus, joka kaivantotuennan myötä paranee oleellisesti”. Tässä linkki toiseen artikkeliimme Raksakoneesta viime kesältä.
Raksakoneen periaatteeseen kuuluu, että vuokrattavien koneiden ja laitteiden tulee olla hyväkuntoisia ja tarjonnan monipuolista. SBH Tiefbautechnik GmbH:n laadukkaat tuentavälineet tukevat näin hyvin myös yrityksen palvelukonseptia.

Kaivantotukien myötä työturvallisuus montun pohjalla paranee. Työskentely ahtaissakin paikoissa on näin tuennan johdosta mahdollista.

 

 

Lue seuraavaksi