Uutiset

Työkoneet

JPT Jaskarilta työlaitteet talviseen kunnossapitoon

Valtatie 12:n (Tampere-Rauma) varrella Köyliössä toimiva JPT Jaskari Oy on lisännyt kuluvan vuoden aikana tarjontaansa uusilla tuotteilla. Yritys hankki valikoimaansa kevään kuluessa Serco-työlaitteiden rinnalle niin TOP-tuotteet kuin Skaala-aurat. Jatkossa näitä kaikkia katujen ja teiden kunnossapitolaitteita tullaan valmistamaan Lounais-Suomessa. JPT Jaskari on kehittänyt ensi talven liukkaille uuden, kiinteistönhoitokoneiden ja traktoreiden kanssa käytettävän telasirotinmalliston, jonka myynti on alkanut jo hyvissä ajoin.

JPT Jaskarin Juha-Pekka Jaskari vierellään hitsausvalmiita hiekoittimien runkoja. JPT Jaskarin Serco-tuotteet saivat tänä vuonna rinnalleen TOP- ja Skaala-työlaitteiden valmistuksen. Näiden kaikkien tuotteiden valmistus tapahtuu jatkossa Köyliössä, jossa yrityksellä on konepaja.

Metallimiehen ja maanviljelijän pojan, Juha-Pekka Jaskarin alan valinta oli helppoa. Pienenä poikana maatilan koneita ja laitteita käyttäessään ja viritellessään mies vakuuttui siitä, että tätä voisi tehdä isonakin.
Rakkaus rautaan oli syntynyt. Vielä kun aivonystyröissä kyti sopiva määrä yrittäjähenkeä, käynnistyi oman yrityksen toiminta vuonna 2005. JPT Jaskari Oy perustettiin palvelemaan Säkylän seudun teollisuutta. JPT teki teollisuuden kunnossapitoa sekä valmisti alueen yrityksille teräsrakenteita, kuten hallirunkoja, siiloja ja säiliöitä sekä putki- ja kaapelisiltoja.
Metallimiehen pojan sydän pääsi näin siis sykkimään täydellä teholla. Ensimmäinen oma tuote lanseerattiin jo seuraavana vuonna (2006), kun yritys hankki Serco-laitteiden liiketoiminnan. Tuolloin nimikkeenä olivat kuorma-autosovitteiset liuoslaitteet. Sittemmin Serco-tuotemerkin valikoima on laajentunut erilaisiin hiekoittimiin ja katupesureihin.

Valmistus yhteen paikkaan

Uusien tuotteiden, TOP ja Skaala, valmistus siirtyy samalla Köyliön Ristolan kylässä sijaitsevalle konepajalle paikkaan, jossa JPT Jaskari on toiminut koko olemassaolonsa ajan. Juha-Pekka Jaskarin mukaan ensimmäiset metallihommat hoituivat hänen, isänsä ja yhden ulkopuolisen tekijän voimin. Tänä päivänä yritys työllistää reilut kaksikymmentä henkeä, joista valtaosa on rautakouria. Valmistus tapahtuu ISO 9001 -standardin mukaisesti. Kaikki teräsleikkeet ja taivutetut osat ostetaan alihankinnasta

JPT Jaskarilla teräsraepuhalletaan kaikki teräsosat ja osakokoonpanot kauttaaltaan. Tässä hiekoittimen kiinnitysrunkoja raepuhalluksen jäljiltä odottamassa maalia pintaan.

naapuritontilla sijaitsevalta Tamminiitty Oy:ltä. Siellä osat syntyvät laserleikkureiden ja särmäyskoneiden avulla. Tamminiitty hoitaa myös tarvittavat koneistukset.
JPT Jaskarilla työlaitteiden valmistus alkaa kokoonpanohitsauksella, jonka jälkeen kaikki teräsosat valmistellaan maalausta varten teräsraepuhalluksella. Maalaus tehdään omassa pintakäsittelyhallissa kaksikomponenttisella polyuretaanimaalilla. Lopullisen muotonsa laitteet saavat kokoonpano-osastolla, jossa hitsatut teräsrakenteet sekä ostokomponentit jalostuvat työlaitteiksi. Kaikki valmistetut laitteet käyvät läpi ISO-standardin mukaisen tarkastusprosessin. Mekaaniset liikkeet testataan ja kaikki hydrauliset toiminnot tehdään käyttäen peruskonetta simuloivaa hydrauliikkakoneikkoa. Samalla myös seurataan mittarien avulla muun muassa hydrauliikan paineita ja lämpötiloja.
”Mahdolliset viat ja puutteet ovat aina helpommat ja edullisemmat korjata jo ennen laitteen toimitusta”, toteaa Juha-Pekka Jaskari.
Tuotannon johtoajatuksena mies mainitsee nopeat ja joustavat toimitukset. Jos tavaraa ei ole heti varastossa, pyritään se silti saamaan toimitukseen 1–2 viikon sisällä. Laitteita valmistetaan tasaisesti varastoon, jotta vältytään sesonkien aiheuttamilta ”hässäköiltä”.

Monipuoliset myyntikanavat

Serco-, TOP- ja Skaala-tuotteita myydään Suomessa kolmen jälleenmyyjän toimesta. Niitä ovat Wihurin Tekninen Kauppa, KH-Koneet ja Lakkapää. JPT Jaskari myy tuotteitaan myös suoraan tehtaalta myyntimiehinään Juha-Pekka itse sekä Lappeenrannan seudulla Harri Karjalainen ja Keijo Jurvanen.
Uusimpana myyntikanavana JPT Jaskari avasi kesällä verkkokaupan, joka on aina auki. Tarkemmin määriteltynä kyseessä on verkkokauppapohjainen kotisivu, jossa on samalla myös paljon teknistä tietoa tuotteista. Verkkokaupan nimikkeitä ovat valmistettavat työlaitteet sekä niiden varaosat. Näin osan tilaaminen onnistuu näppärästi vaikka heti yön pimeinä tunteina työmaalta, jotta se ei aamuun mennessä unohdu.
JPT Jaskari on vahvasti mukana myös sosiaalisen median piirissä. Facebookiin päivittyy (hakusana; Serco) säännöllisesti tietoa uusista tuotteista ja yrityksen esilläoloista eri messuilla. Lisäksi julkaistaan säännöllisesti uutiskirjettä sekä tehdään sesonkiaikoina telemarkkinointia täsmäsoittojen muodossa. Sen Juha-Pekka sanoo osoittautuneen erittäin toimivaksi ratkaisuksi.
Kotimaan myynnin lisäksi yritys myös vie tuotteitaan moniin maihin. Ruotsissa, Norjassa ja Virossa paikalliset maahantuojat hoitavat jo jakelun ja uusia kohdemaita työstetään jatkuvasti. Venäjän suuntaan on tehty paljon töitä ja kauppaa sinnekin jo tehdään.
”Kaiken kaikkiaan Venäjälle kohdistuva toiminta näyttää tällä hetkeltä lupaavalta”, sanoo Juha-Pekka Jaskari. Serco-tuotteista 40 prosenttia menee vientiin. Uusien tuotemerkkien (TOP & Skaala) osalta ei vientilukuja ole vielä tiedossa. Sercon tuotteet ovat säännöllisesti esillä niin kotimaan kuin muidenkin maiden messuilla. Kotimaan päätapahtumaksi Jaskari mainitsee loppukesän Lepaan messut Hattulassa.

Uusi telasirotinmallisto

JPT Jaskari on julkaissut uuden Valter-telasirotinmalliston. Tässä 1 500 litran vetoinen kauhamainen Serco Valter 1500TKS. Sirottimen tekniikka on suojassa kolhuilta kannen alla. Mallistossa on kuusi erikokoista hydrauliikkakäyttöistä telasirotinta.

Tulevan talven uutuudeksi JPT Jaskari on kehittänyt uuden telasirotinmalliston. Se koostuu kuudella erikokoisella hiekkasäiliöllä varustetusta mallista kokohaarukkaan 450–2 000 litraa. Uuden sirotinmalliston nimi on Serco Valter TKS. Tuotemallien nimet tulevat Juha-Pekan mukaan perhepiiristä.

Laitteen kehitys on tehty asiakaspalautteiden perusteella. Kauhamaisen rakenteen johdosta uusi sirotin soveltuu niin etukuormaaja-, takanostolaite- kuin myös traktorin kolmipistetakanostolaitekäyttöön. Yleisimmät pikakiinnikkeet ovat tarjolla laitteen sovitukseen peruskoneeseen.

Täyttö tapahtuu helposti ottamalla sepeliä suoraan kasasta kauhan tavoin tai siilotäytöllä. Valter-sirottimessa on aina murskausakseli ja sen päällä oleva sinkitty suojaverkko. Säiliön rakennetta on selkeytetty ja kaikki helposti tarttuvat ulokkeet (hydrauliikkamoottorit, vivut, letkut jne) on sijoitettu piiloon tiivistetyn kannen alle. Eli tekniikka on suojassa törmäyksiltä ja säältä. Murskaus- ja sirotinakseleiden pyöritys tapahtuu ketjuvälitteisenä hydrauliikkamoottorin avulla. Hydrauliikan tarve on 40 litraa minuutissa.

Ketjunkiristin on vakiona, kuten myös käsikäyttöinen määränsäätöventtiili pyörimisnopeuden säätöön. Valteria on saatavana vain hydrauliikkakäyttöisenä. Määränsäätöventtiilin voi myös ohittaa, jos peruskoneessa on itsessään tämä toiminto. Monissa tämän päivän koneissa se alkaakin jo olla. Valteriin saa lisävarusteena myös rullautuvan suojapeitteen tukikaarineen.

Valter-sirottimen uutuus piilee murskausakselin alla. Akselia vasten tiivistyvää kumiläppää painavat kiinni akseliin nyt vahvat erillisjouset. Näin saumasta tulee tiiviimpi, eikä satunnainen hiekan seassa oleva kivi aiheuta omaa leveyttään suurempaa aukkoa läpän ja akselin välille. Sirotusjäljestä tulee tasalaatuisempaa, eikä laite varista alleen turhaan siirtoajossa. Jouset ovat vaihdettavissa yksitellen.

Tiivis kumiläppä

Varsinainen uusi ominaisuus piilee Valterin sirotinosassa. Sirotinakseli haittoineen on entisenlainen, mutta suuaukon tiivistävä kumiläppä on nyt erillisjousitettu. Jousina käytetään heinänpöyhimistä tuttuja jousia, jotka voidaan vaihtaa yksittäin. Etuna on parempi tiivistys. Hiekoitussepelin joukossa usein olevat kokkareet tai kivet eivät avaa läppää pitkältä matkalta, kuten aikaisemmin, vaan erillisjouset pitävät suuaukon tiiviinä ulos tunkeutuvan kiven ympäriltäkin. Näin hiekoitusjäljestä saadaan tasalaatuisempaa, eikä hiekkaa valu hukkaan kiven aiheuttaman hetkellisen raon johdosta. Myös sopivaan kohtaan pysähtyneen murskausakselin ja kumiläpän väliin voi jäädä suurin aukko juuri kiven tai kokkareen johdosta. Tällöin siirtoajon aikana varisee sepeliä tarpeettomasti ajoalustaan. Erillisjousitus pitää nyt kumiläpän tiiviimmin kiinni murskausakselissa koko sen matkalta. Näin hukkavalumaa ei synny siirtoajossa eikä itse hiekoituksessakaan. Jäljestä tulee tasaista ja materiaalia säästyy.
Valter-telasirottimia on Juha-Pekka Jaskarin mukaan jo hyllyssä valmiina toimitukseen. Niitä pääsee näkemään myös syksyn aikana kentällä, kun JPT Jaskari lähtee Roadshow-kierrokselle esittelemään Serco-, TOP- ja Skaala-tuotteita. Kiertue on liikkeellä 3.–5. lokakuuta rantautuen Kuopioon, Ouluun ja Vaasaan.

 

LUE MYÖS: HK-Kone JPT Jaskarille

 

 

Lue seuraavaksi