Uutiset

Työkoneet

JKM Steel Oy tuo markkinoille puskutyhjennyskauhan

JKM Steel Oy on Jarmo Mäkiniemen vuonna 2001 perustama innovatiivinen metallialan yritys. Yhtiö on tunnettu laadukkaasta huoltotoiminnastaan, mistä kertoo esimerkiksi laivojen sekä malmiautojen vaativien huolto- ja korjaustoimenpiteiden suorittaminen. JKM Steelissä on myös aina panostettu omaan kehitystyöhön ja tänä talvena JKM Steel on esitellyt liikkuvalla takaseinällä varustetun järeätekoisen PT-kauhan, joka soveltuu loistavasti vaikkapa turve-, hake- tai lumiurakointiin.

JKM Steel työllistää tällä hetkellä neljä henkilöä ja lisäksi yritys on tarjonnut opiskelijoille mahdollisuuksia työharjoittelujen suorittamiseen. Korjaus- sekä huoltotöiden lisäksi tarjolla on myös kehitystyötä prototyyppien parissa, sillä JKM:llä on voimakas into kehittää uusia, entistä toimivimpia ratkaisuja vaativiin raskaan sarjan työtehtäviin. Nostureissa käytettävät harjalaitteet, hydrauliset ja sähköiset kuormapeitteet, yksilölliset kippi- ja vaihtolavaratkaisut sekä jämerät siipilumikauhat ovatkin tulleet tunnetuksi alan ammattilaisten parissa

Muutama vuosi sitten Mäkiniemi päätti alkaa kehittää uuden tyyppistä kauhaa erityisesti turveurakoitsijoiden työn tehostamiseen. Idea liikkuvalla takaseinällä varustetusta kauhasta syntyi nopeasti ja kaksi vuotta sitten valmistui ensimmäinen pienkuormainluokan puskutyhjennyskauhan prototyyppi. Avant-kuormaimeen asennettu kauha osoittautui toimivaksi ja pitkäaikaisten koekäyttöjen jälkeen oli aika tuoda näytille järeä 11 kuution puskutyhjennyskauha.

JKM:n PT-kauhan perusmekanismi on hyvin yksinkertainen, mikä kertoo toimintavarmuudesta ja helposta huollettavuudesta. Kauhassa on toimivasti muotoiltu muovipäällysteinen takaseinä, joka hydraulisen saksimekanismin kautta saadaan työnnettyä kauhan etureunaan saakka. Tämä takaa kauhan täydellisen tyhjentymisen joka kuormaustoimenpiteessä ja samalla takaseinän muovipäällyste yhdistettynä kolaavaan liikkeeseen estävät tilaa vievän paakkuuntumisen syntymisen mihinkään kauhan osaan. Kauhan muotoilu on kehittynyt kovissa kenttätesteissä turvetyömailla ja näin reunojen yli pursuaminen työnnettäessä pysyy hallinnassa.

Kauha tyhjentyy perushydrauliikan voimin ja koska mekanismi sijaitsee kauhan takana, ei tilaa vievää kotelointia tarvita. Tuottoa vaativa puomin nosto vähenee ja myös itse kippaussylinterit kestävät kauemmin, sillä niiden käyttö vähenee huomattavasti.  ”Puskutyhjennyskauhalla jokainen kuormaustoimenpide on optimaalinen, mikä näkyy nopeasti työn tehokkuutena ja tätä kautta myös urakoitsijan kukkarossa. Tämä 11 kuution versio on kehitetty erityisesti turvekenttätehtäviin, mutta pian tulossa on myös hieman pienempiä malleja vaikkapa lumitöitä silmällä pitäen”, kertoo Mäkiniemi.

Seurasimme Keminmaalla hakekuormausta ja Jarmo Mäkiniemi osoitti miten nopeasti ja siististi isokin perävaunu täyttyy puskutyhjennyskauhan avulla. Kauhan kiinnitys ja irrottaminen ovat nopeita toimenpiteitä ja eikä hydrauliikkaliitännöissäkään aikaa juuri saa kulumaan. Kauha haukkaa hakekasasta kertarykäisyllä itsensä kukkuralle ja eikä materiaalia myöskään maahan juuri kuljetettaessa varise. Mäkiniemi nostaa kauhan perävaunun reunan yli ja puskumekanismi hoitaa loput. Hake lykätään saksimekanismin avulla reippaaseen tahtiin lavalle ja kauhan muotoilun ansiosta hake ei myöskään pursua reunojen yli. Lopputuloksena on täysin tyhjentynyt kauha myös kosteuden ja pakkasen aiheuttamissa haastavissa olosuhteissa.

JKM Steelin tyyliin valmista tuotetta jatkokehitetään asiakastoiveiden mukaisesti ja luvassa on hyvinkin yksilöllisiä sovelluksia. ”Kuuntelemme asiakasta tarkasti ja esimerkiksi kauhojen muotoilua voidaan tapauskohtaisesti räätälöidä. Myös Avant-luokan käyttökokemukset ovat tuottaneet runsaasti ideoita ja puskutyhjennys onnistuu todistettavasti myös siipilumikauhoilla. Siipien hydrauliikan kotelointi tietenkin vain vie hieman tilavuutta kauhan sisältä”, lisää Mäkiniemi. Hän kertoo myös, että puskutyhjennyskauha on erittäin järkevästi hinnoiteltu ja onkin helppo uskoa, että uutuuskauhalle on tulevaisuudessa käyttöä usealla suomalaisella turve-, hake- tai lumityömaalla.

Lue seuraavaksi