Uutiset

Työkoneet

JJ-Areena jo kovassa vauhdissa

Viime kesänä perustettu, hankasalmelainen JJ-Areena Oy elää vilkasta aikaa osittain vallitsevan energiapoliittisenkin tilanteen vuoksi. Yritys myy erilaisia käytettyjä työkoneita ja ajoneuvoja aina kaivukoneista mönkijöihin. JJ-Areena vastaa myös JAK Metalli Oy:n valmistamien JAK-energiakourien myynnistä yksinoikeudella kautta maan viime kesänä solmitun jälleenmyyntisopimuksen puitteissa. FinnMetko-messuilla esitelty uusi, yksileukainen JAK-300C-energiakoura on saanut hyvän vastaanoton käyttäjien parissa.

Metsissämme käy nyt kova kuhina, kun sieltä otetaan ulos tavanomaisen puunkorjuun ohella kasvavassa määrin myös energiapuuta. Eräskin Amerikan entinen presidentti kehui, että Suomessa haravoidaan metsät niin hyvin, että esimerkiksi metsäpaloriski vähenee näin oleellisesti. Yhtä kaikki, oli menetelmä nimeltään mikä tahansa, lienee kyseessä ollut risujen ja energiakäyttöön soveltuvien puiden poistamisesta maastosta. Täällä sitä tosin harvemmin tehdään paloriskin vähentämiseksi. Tavoitteet ovat pääosin jäljelle jäävän kasvuston elinmahdollisuuksien parantaminen ja poistetun biomassan hyödyntäminen energiahuollossamme.

JJ-Areena on toiminut viime kesästä alkaen JAK-energiapuukourien jälleenmyyjänä yksinoikeudella koko Suomen alueella. JAK:n kourat ovat perinteisesti olleet kaksileukaisia. Tässä yksileukainen uutuusmalli, JAK-300C, joka on varustettu yhden metrin jatkopuomilla.

Sijoilleen kaadetut leimikot on tänä päivänä historiaa. Koneellinen energiapuun korjuu on tullut jäädäkseen. Moottori- ja raivaussahalla alkanut korjuu on jalostunut lämpimässä ohjaamossa tapahtuvaksi toiminnaksi ilman hikipisaroita. Puutavaranosturin koura on muokkaantunut energiakouraksi, jonka käyttö tapahtuu enimmäkseen kaivukoneilla, ainakin suurimpien mallien.

Jukka Koukolla on pitkä kokemus energiapuun käsittelystä, niin ohjaamon hytissä kuin laitemyynnissä. Kouko perusti Jukka Isojärven kanssa viime kesänä yrityksen energiapuun tiimoille. Toiminta käsittää kone- ja laitekauppaa. JJ-Areena on toiminut olemassa olonsa alusta lähtien mänttäläisen JAK-Metalli Oy:n valmistamien JAK-energiapuukourien jälleenmyyjänä koko Suomen alueella.

Jukka Kouko esitteli viime syksyn FinnMetko-messuilla ensiesiintymisensä saanutta JAK-300C-energiapuukouraa. Nyt tätä uutta, yksileukaista kouraa on jo myyty muutamia kymmeniä.

Yksileukainen JAK

JAK-energiapuukourat on mielletty aina kaksileukaisiksi laitteiksi. Viime vuonna julkaistiin malliston ensimmäinen yksileukainen malli JAK-300C. Uusi energiakouramalli on Koukon mukaan saanut kentällä positiivisen vastaanoton ja muutamia kymmeniä C-mallin kouria on jo toimitettu asiakkaille.

JAK-300C on kehitetty yhdessä koneurakoitsijoiden kanssa. Pyrkimyksenä on ollut aikaansaada monikäyttöinen ja kevyt energiakoura. Ja tähän on Koukon mukaan päästy. Vastaavantehoiseen kaksileukaiseen kouramalliin verrattuna paino on pudonnut lähes puoleen, 600:sta 350 kilogrammaan. Leikkuutehoksi ilmoitetaan 30 senttimetrin runko. Rakenteissa on pyritty sirouteen, jolloin kouralla päästään ahtaisiinkin paikkoihin. Rakenteiden sirous antaa myös hyvän näkyvyyden työkohteeseen ja kahmaimelle. Kiinteä kahmain on kaareva, mikä lisää kerääjän tehoa. Se sijaitsee kaivukoneen hytistä katsottuna oikealla, jolloin näkyvyys leikkaavalle terälle sekä myös kahmaimelle on lähes esteetön. Leikkaava terä on tarvittaessa irrotettavissa.

Huomiota on kiinnitetty myös konstruktion avoimuuteen, jolloin esimerkiksi loskan kerääntyminen rakenteisiin vähenee. Katkaisukahmain tavallaan työntää loskat pois.

Yksileukaisen kouran kiinteä kahmainosa sijaitsee ohjaamosta katsottuna oikealla puolella, jolloin näkyvyys leikkaavaan terään on lähes esteetön. Rakenteessa on pyritty sirouteen, joka ilmenee myös keveytenä. Paino on lähes puolet pienempi verrattuna samantehoisiin kaksileukaisiin.

Helppo liitäntä

JAK-300C-energiapuukoura on tarkoitettu käytettäväksi 6–25 tonnin kaivukoneiden kanssa ja käyttö edellyttää peruskoneelta vain yhtä hydrauliikan ulosottoa (=paine ja paluu), mikä osaltaan helpottaa liittämistä kallistuvaan kauhanpyörittäjään. Hydrauliikkatuoton tarpeeksi ilmoitetaan 50–60 litraa minuutissa. Pienempikin litramäärä riittää, mutta tuolloin liikkeet ovat hitaampia. Kidan avautuma on 630 millimetriä.

Lisävarusteena on saatavana metrin mittainen jatkopuomi, joka mahdollistaa monipuolisemman korjuutyön sekä suojaa kallistuvaa pyörittäjää ja puomin pään arkoja kohtia. Lisävarusteena on saatava myös joukkokeräin. Sen käyttö ei edellytä hydrauliikan ulosottojen lisäämistä, vaan edellä mainittu yksi ulosotto riittää.

Uusi yksileukainen koura soveltuu myös satunnaiseen kuormauskäyttöön.

Monikäyttöinen

Energiapuun korjuun ohella uusi JAK-300C-koura soveltuu myös kuormauskäyttöön sekä kasojen ja runkojen siirtoon. Jukka Koukon mukaan uusi yksileukainen JAK-energiakoura on hinnaltaan kilpailukykyinen. Kotimaisen bioenergian osalta eletään hektisiä aikoja. Siitä osoituksena Koukokin sanoo energiakourakaupan käyneen hyvin viime aikoina, myös uuden C-mallin osalta.

JJ-Areena lähtee luottavaisin mielin tulevaan vuoteen. JAK-energiakourien toimitusaika on tällä hetkellä 3–4 viikkoa.

JAK-300C esiteltiin ensi kertaa suurelle yleisölle viime syksyn FinnMetko-messuilla. Seuraavan kerran Kouko lupailee sen nähtävän Kalajoen Proforest-tapahtumassa toukokuussa sekä mahdollisesti myös jo Mansen Mörinöissä.Lue seuraavaksi