Uutiset

Työkoneet

Jättivasara Saksaan

Atlas Copcon malliston suurin vasara on HB 10000. Se painaa 10 tonnia ja soveltuu peruskoneisiin painoluokassa 85-140 tonnia. Öljyvirtausta vaaditaan 450-530 litraa minuutissa. Iskutiheys on 250-380 iskua minuutissa. Kyseessä on siis varsin massiivinen kiven rikkoja. Atlas Copcon mukaan tämän kokoluokan vasara antaa jo vaihtoehdon räjäytyksellekin. Ensimmäinen jättivasara on nyt toimitettu Saksaan; yritykselle nimeltään Mendiger Basalt. Aiemmin yritys louhi kiveä suoraan rintauksesta mallilla HB 7000.

HB 10000 on tehokas työkalu louhittaessa basalttia louhoksella lähellä Mendigeriä. Edellistä HB 7000 –vasaraa käytettiin kolme vuotta. Kun sen kapasiteetti oli saatu täyteen käyttöönsä, siirryttiin sitten vielä tehokkampaan malliin.

”Edellisen HB 7000 kapasitetti oli 120 tonnia tunnissa ja se kyllä riitti tarpeisiimme. Kalliossa oli kuitenkin kovempia ja kiinteämpiä kohtia, jotka oli vaikea irroittaa. Nyt ongelma on poistunut, sillä uuden vasaran myötä saimme 30 prosenttia lisää iskuenergiaa”, tiivistää toimitusjohtaja Rainer Krings (2. oik).

”Olemme aina etsineet vaihtoehtoisia irroitusmenetelmiä räjäytyksille, sillä jotkut alueemme ovat herkkiä räjäytyksille. Käytämme viidellä louhoksellamme useita iskuvasaroita yhdessä räjäytysten ja mekaanisten purkutyölaitteiden kanssa. Louhimme basaltin lisäksi tuffia”, jatkaa Krings. Useina vuosina varsinaiset räjäytykset ovat jääneet varsin vähäisiksi lukumäärältään ja laskelmat ovat osoittaneet, että kokonaiskustannukset mekaanisesti louhittaessa eivät juuri ole räjäytyskustannuksia suuremmat.

Louhitun materiaalin jatkojalostusta yritys tekee omassa sahalaitoksessa, jossa basalttia leikataan levyiksi ja tangoiksi.

Basaltti on tumma, hienorakeinen ja usein huokoinen vulkaaninen kivilaji. Tämä tarkoitata sitä, että se soveltuu hyvin mekaanisesti louhittavaksi. Basalttia käytetään muun muassa rakentamiseen, keittiön tasoina, saumauslaastien raaka-aineena ja vaikkapa koristekivenä.

Lue seuraavaksi