Uutiset

Työkoneet

Jarkan Maansiirto Oy – Kiveä lavalle Miilux Oy:n kauhalla

Jarkan Maansiirto hoitaa Seepsulan kiviainestehtaalla louheen lastausta ja siirtoa rintauksesta murskaimelle. Kolme 60 tonnin Komatsu 605 -kiviautoa ajaa kahdessa vuorossa keskeytyksettä noin 1,4 kilometrin matkan lastauksesta kippauspaikalle. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden työpäivän aikana kiveä lastataan ja ajetaan tuhansia tonneja. Lastauskoneena toimii keväällä käyttöön otettu, 150 tonnin painoinen Liebherr R 9150B, johon vaihdettiin noin tuhannessa tunnissa Miilux Oy:n valmistama, louheen lastaukseen varusteltu 8,5 kuutiometrin kokoinen ja noin yhdeksän tonnia painava kauha.

Jarkan Maansiirto Oy:n Liebherr täyttää Seepsulan kiviainestehtaalla kiviautojen lavoja kahdessa vuorossa. Niin koneet, miehet kuin koneiden komponentitkin ovat kovilla, sillä tämä ei ole mitään pikkupoikien puuhastelua. Murskaimen kita on ammollaan koko ajan ja kiveä sinne pitää ajaa tauotta. Miilux Oy toimitti Liebherriin kauhan ja nyt sillä on lastattu reilun tuhannen tunnin verran. Profiili on hyvä ja kauha täyttyy rintauksesta helposti.

Miiluxin kovaa kulutusta kestämään rakennettu kauha on nyt ollut käytössä reilun 1 000 tunnin ajan. Tähänastiset huoltotoimet ovat rajoittuneet kynsien vaihtoon. Seepsulan kivi on kovaa ja kulutusosat ovat kauhassa ankaran rasituksen kohteena.

”Vaihdamme kynnet noin 10 päivän välein eli uuteen kauhaankin on jo muutamia sarjoja uusittu. Yhdet kynnet kestävät varmaan noin 200 tuntia. Toki kaikkia kynsiä ei aina vaihdeta kerralla, vaan nurkkakynnet kuluvat eniten”, aloittaa Jarkan Maansiirto Oy:n Timo Koiranen.

”Kynsiä kannattaa aina kierrättää. On pieni vaiva vaihtaa kynsien paikkoja, mutta sillä voi säästää jonkin verran kynsikuluissa. Loppuun ajetut kynnet aiheuttavat ennenaikaista kulumaa kauhan muissakin rakenteissa”, jatkaa Miilux Oy:n myyntipäällikkö Mikko Harjula. Miilux edustaa espanjalaisia MTG-kynsiä.

Miiluxin (ent. Kestotec) kauhoista Koirasella on jo kokemusta. Muutamia kauhoja on remontoitu kuntoon jo aiemmin. Yhdestä kauhasta oli jäljellä käytännössä vain kansi ja sen ympärille tehtiin Raahessa uusi kauha. Miilux on kunnostanut myös varakoneena toimivan Hitachi 1200 -kaivukoneen kauhan.

”Uudessa kauhassa on erittäin hyvä muotoilu ja sitä kautta erinomainen täyttöaste. Nyt Komatsun lava täyttyy 5–6 kauhallisella. Kierto nopeutui. Kun toistoja on vähemmän, niin tehokkuus kasvaa eli tonneja litralla siirtyy enemmän”, kehaisee Koiranen.

”Meillä ei kuormata kovin korkealta penkalta, mikä taas on Keski-Euroopassa varsin yleistä. Kauha pitää saada täyteen erikorkuisesta rintauksesta.”

Penkan korkeudella on merkitystä sille, missä asennossa kauha menee sisään louheeseen. Tästä syystä kauhan runko on suojattava oikeista kohdista. Kuluminen on kohdistettava suojauksiin, ei kauhan runkoon.

”Kivihommissa kauhan runko suojataan kauttaaltaan. Runko ei kulu, jos suojaukset ovat kunnossa. Seepsulassa kiveä mättävässä kauhassa on mekaanisesti vaihdettavat huulilevyn suojat. Kulmat on niin ikään suojattu. Pohjalankutus on tehty sekä kauhan ulko- että sisäpuolelle”, tietää Harjula.

Kauhan sisäpuolellakin on poikittainen lankutus. Vastoin aikaisempia ennakkokäsityksiä, ei poikittainen lankutus juuri vaikuta kauhan täyttymiseen. Kulmat pyöristyvät käytössä äkkiä ja rimojen väli täyttyy myös kauhan pohjaa suojaavasta kiviaineksesta. Kivet lähtevät myös lankkujen ansiosta pyörimään, mikä tehostaa täyttöä ja tyhjenemistä.

”Tätä asiaa on tutkittu ja materiaalin pyöriminen kauhassa vähentää kulumista merkittävästi. Pohjalankkuja kannattaakin seurata tarkkaan. Kun ne ovat kuluneet mataliksi, ne poltetaan irti ja vaihdetaan uusiin”, sanoo Harjula.

”Meilläkin pohjalankut menevät lähiaikoina vaihtoon. Olemme täällä korostaneet kuljettajille sitä, että kauhaakin pitää tarkkailla päivittäin, eikä kulutusosien vaihtoa saa lykätä liian pitkälle”, lausuu Koiranen.

Jarkan Maansiirron Timo Koiranen (vas.) on kivimies kantapäästä kypärään saakka. Hän vastaa Seepsulassa kivirallin sujuvuudesta. Kauhan merkitystä tässä prosessissa ei voi väheksyä. Yhteistyö Miiluxin kanssa on pelannut hyvin. Myyntipäällikkö Mikko Harjula kertoo, että heidän kauhojaan ja kulutusosiaan on myös käytössä eri kaivoksilla Suomen suurimmissa koneissa.

Koko sopiva

Kauhahommissa termi ”One size fits all” ei todellakaan pidä paikkaansa. Miilux mitoittaa jokaiseen peruskoneeseen kauhan valmistajilta saatavien speksien mukaan. Joskus pitää myös käydä asiakkailla tekemässä niin sanottu puomin mallinnus. Kauhan paino (lastattavaa materiaalia täynnä) rajoitetaan valmistajalta saatavaan arvoon. Liian iso ja painava kauha kun aiheuttaa nyökkimistä ja hidastaa työkiertoa. Myös polttoaineen kulutus ja rasitus koneen puomiin sekä runkorakenteisiin kasvavat, jos mitoitus on pielessä.

”Kauhan rakentamisessa pyritään tietenkin mahdollisimman kevyeen rakenteeseen lujuudesta tinkimättä. Suunnittelijan pitää tuntea olosuhteet, missä kauhaa käytetään”, tiivistää Harjula.

Kun kauha kuluu, putoaa sen painokin jonkin verran. Harjula kertoo tutkitusta tapauksesta, jossa 3,5 tonnin painoinen kauha keveni kulumisen seurauksena peräti 500 kiloa. Prosentuaalisesti puhutaan yli 10 prosentin muutoksesta painossa.

”Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että pieniä remontteja kauhaan kannattaa tehdä useammin kuin isoja remontteja harvoin, toki vallitsevien resurssien mukaisesti suunnitellen.” Esimerkiksi juuri pohjalankkujakin voi vaihtaa vähitellen, eikä kaikkia kerralla. Kun kulutusosia vaihdetaan pitkällä ajanjaksolla, ei kauhan painokaan heittele niin paljoa”, lopettaa Harjula.

”Me täällä Seepsulassa käytimme ennen myös varakauhaa pitkiä aikoja. Nyt olen sitä mieltä, että kahta kauhaa ei kannata kuluttaa. Siksi pääasialliseen kauhaan remontit on saatava tehtyä nopeasti, jotta varakauhan käyttö jää lyhyeksi. Tämä puoltaa juuri vähitellen tehtäviä kulutusosien vaihtoa, jolloin mahdollinen remonttiseisokki on lyhyt”, jatkaa Koiranen.

”Miiluxin kanssa yhteistyö on pelannut erittäin hyvin. Vaikka pieniä vastoinkäymisiäkin on taipaleelle sopinut, niin asiat on hoidettu hyvin ja niihin on reagoitu heti. Miilux on hyvä kumppani näissä kauha-asioissa”, päättää Koiranen.

Miilux on panostanut vahvasti kaivospuolelle ja järeisiin kauhoihin. Kulutusteräksien valmistajana kerätty tietotaito palvelee tietenkin myös kauhojen valmistusta. Kestotec Oy:n sulautuminen emoyhtiöönsä Miilux Oy:hyn saatetaan päätökseen kuluvan vuoden loppuun mennessä. Yrityksen valikoimasta löytyvät pulttihuulet, pyöräkuormaajien ja kaivukoneiden kauhat, kauhojen kulutusosat ja MTG:n kynsi- ja suojausjärjestelmät, kulutus- ja rakenneteräkset, kovametallituotteet, panssarilevyt sekä kivi- ja biomurskainten ja seulojen kulutusterästuotteet.

_______________________________________________________________________________________________________

Kauhan kulutusosat ovat yksi merkittävä kulurakenne koko koneen historiassa. Ei ole liioiteltua vaihtaa esimerkiksi kynsiä, huulilevyn suojia tai kulmasuojia ajoissa. Loppuun ajettu kauha on kallis ja työläs korjata.

Kulutusosilla on merkitystä

Lyhenne GET tulee englanninkielisistä sanoista Ground Engaging Tools. Se tarkoittaa vapaasti suomennettuna maan pintaan kontaktia ottavia kulutusosia kuten kauhojen kynsiä sekä erilaisia suojauskomponentteja. Nykyään GET:in merkitys työn tuottavuuteen ja kustannuksiin ymmärretään jo yhä paremmin. Esimerkiksi entisaikojen tapa ajaa kauhat aivan loppuun, mikä on todettu varsin ajattelemattomaksi ja kalliiksi toiminnaksi. Kulutusosia ajoissa uusimalla saadaan kauhoille lisää käyttöikää.

Esimerkiksi pyöräkuormaajan elinikäisiä kustannuksia on tutkittu ja esimerkiksi Caterpillar on päässyt sellaiseen lopputulemaan, että kauhojen kulutusosien osuus koko koneen elinkaaren kustannuksista on kuutisen prosenttia. Samaan laskelmaan nojaten kuljettaja aiheuttaa 28 ja erilaiset korjaukset ja huollot 27 prosentin osuuden. Polttoaineen siivu on 24 prosenttia.Kun kauhojen huulilevyt tai kynnet päästetään huonoon kuntoon, on niillä muuta kulurakennetta rasittava vaikutus. Esimerkiksi loppuun kuluneilla kynsillä louheeseen tunkeutuma heikkenee. Polttoaineen kulutus nousee ja tietenkin myös työn tuottavuus laskee.

Pyöräkuormaajassa kauhan huulilevystä rasitus jakaantuu kuormaajan aisaston ja eturungon kautta aina runkoniveleen ja voimansiirron komponentteihin saakka. Tylsistä huulilevyistä ja hampaista aiheutuu koneeseen paljon enemmän rasitusta, kuin kunnossa olevista ja oikeanlaisista välineistä. Myös esimerkiksi oikeanlaisen kynsityypin valinta on oleellinen asia. Hyvän tunkeuman tarjoavat kynnet nostavat lastaustehoa ja helpottavat kauhan täyttymistä. Kuluneet kynnet ja huulilevyt pudottavat helposti kauhan täyttöasteen reilusti alle 100 prosentin, mikä tietää pidentyneitä lastausaikoja ja enemmän kauhallisia yhteen lastaukseen.

Ja sitten se kauhan koko. Valmistajan antamat suositukset ovat se, mistä ei kaiken kaikkiaan kannata paljon poiketa. Liian suuri kauha täyttyy heikosti, menee rintaukseen hitaasti ja hidastaa esimerkiksi kaivukoneen nostoa ja kääntöä. Puhumattakaan kohonneesta polttoaineen kulutuksesta. Liian pieni kauha taas lisää esimerkiksi lastauksessa tarvittavien kauhallisten määrää. Optimikoko löytyy yleensä juuri valmistajan esitteistä. Kauhan muodolla toki on myös merkitystä täyttöasteen ja sujuvan tyhjenemisenkin kannalta.

Summa summarum. Kauhaan ja sen kulutusosiin kannattaa kiinnittää huomiota ja säännöllinen huolto ehkäisee tai ainakin siirtää edemmäs kalliita korjauksia.

Lue myös: Seepsula on täyden palvelun kiviainestalo ja Uutta lastausvoimaa Seepsulaan.

Lue seuraavaksi