Uutiset
Japani osa 2 – Hitachin monet tehtaat
Hitachin maarakennuskonetuotanto on hajautettu usealle eri tehtaalle. Kaikki sijaitsevat Honshūn pääsaarella ja suurin osa vielä itärannikolla tai sen tuntumassa, mistä koneiden laivaaminen maailmalle on lyhyen maitse tapahtuvan kuljetusmatkan takana. Niin sanottu emotehdas sijaitsee Tsuchiurassa, noin 70 kilometriä Tokiosta koilliseen. Isot kaivoksilla käytettävät kaivukoneet (mallista ZX 690 lähtien) ja kaikki kiviautot kootaan Hitachinakan satamassa (Rinko Works), noin 30 kilometriä emotehtaasta edelleen
koillisen suuntaan. Myös muita tehtaita ruokkiva komponenttitehdas on samassa paikassa. Isojen pyöräkuormaajien tehdas KCM on Kawasakin peruja ja sijaitsee noin 70 kilometriä Osakasta länteen. Paikkakunnalla Hyogo, Ibaraki.
Kaikkia Hitachin eri puolilla maailmaa sijaitsevia tehtaita ohjataan emotehtaalta (Tsuchiura Works), joka on ollut toiminnassa vuodesta 1966 lähtien. Viisi Japanissa sijaitsevaa muuta tehdasta ovat äititehtaan suorassa alaisuudessa. Tuotekehitystä tehdään paitsi oman tehtaan tuotantoa oleville, 11-53 tonnin kokoluokkien kaivukoneille, myös sitä suuremmille kaivukoneille ja erilaisille erikoissovelluksille.
Tehdas vastaa myös useiden Hitachinakan tehtaalla koottavien suurien kaivukonemallien ylävaunujen valmistuksesta. Koko tehdasalue on 50 hehtaaria ja kattojen alla on 12 hehtaarin verran tuotantotiloja. Tsuchiura työllistää hieman vajaat 4 000 ihmistä. Kokoonpanolinjoja on kaksi. Kahdessa vuorossa rullaavilta linjoilta valmistuu noin 50 keskikokoista ja kuusi raskasta kaivukonetta vuorokaudessa.
Hitachi pitää osavalmistuksen pitkälti omissa käsissään. Komponentteja kaivukoneisiin, kiviautoihin ja pyöräkuormaajiin valmistetaan niin Tsuchiurassa kuin Hitachinakassakin, ja niitä siirretään tarpeen mukaan paikkakunnalta toiselle. Kaikkiin Euroopassa koottaviin konemalleihinkin tärkeät ja kriittiset osat tulevat näiltä tehtailta. Kaikki keskeiset komponentit hydrauliikan ja sähköjärjestelmien osista voimansiirtoon ovatkin omaa valmistetta. Dieselmoottorit ovat muualta hankittavien komponenttien harvalukuisessa joukossa.
Hitsaustyötä on paljon, sillä esimerkiksi puomit ja rungot aloitetaan levy- ja tankotavarasta. Yksistään Tsuchiuran tehtaalla kerrotaan olevan yli 100 hitsausrobottia jatkuvassa työn touhussa. Jo 90 prosenttia koneiden hitsausaumoista on mekaanisen robottikäden vetämää. Kriittisimmät saumat hitsaa kuitenkin ihminen.
”Kappalemääräisesti eniten linjoilta valmistuu ZX130 -mallia (13 t) ja toinen volyymikokoluokka on ZX210 (21 t)”, kerrotaan tehtaalta.
Ensimmäiset tulevaan Stage V -päästöluokkaan päivitetyt 7-sarjan kaivukoneet luvataan tehtaalta ulos vuosina 2019-2020.
Maa järisi
Hitachinakan satamassa sijaitsee isojen ja ultrasuurien kaivukoneiden ja kiviautojen kokoonpanotehdas, joka on valmistunut vuonna 2008. Muun muassa suurten koneiden kokoopanoa syöttävä komponenttitehdas sijaitsee myös satama-alueella. Yhteensä ne sitovat noin 50 hehtaaria maa-aluetta. Monet muistavat vuoden 2011 maaliskuussa
tapahtuneen suuren maanjäristyksen, joka vei itärannikolla noin 15 000 ihmisen hengen ja sen lisäksi useita tuhansia katosi jäljettömiin. Aineelliset vahingot olivat mittavat, muun muassa viitisenkymmentä siltaa ja runsaasti rakennuksia romahti.
Pääjäristyksen keskus sijaitsi Sendain edustalla meressä, joka on vain reilun 200 kilometrin päässä Hitachin päätehtaista. Järistys aiheutti tsunamin, joka iski rannikolle jopa 10 metrin korkuisia aaltoja. Hitachinakan tehtaan piha-alueelle on aitaan maalattu merkit siihen tasoon, mihin vesi nousi. Järistystä seurasi yli 300 jälkijäristystä. Tehtaan satama-alueella sijaitsevassa varastossa altistui meriveden huuhtomaksi useita valmiita koneita. Hitachilla pahimmilta vahingoilta kuitenkin säästyttiin kuin ihmeen kaupalla.
Kaikilla järistyksen koettelemilla tehtailla tuotantoon tuli vain lyhyt keskeytys. Japanilaisesta toimeliaisuudesta ja johdonmukaisuudesta kertoo jotain se, että jo saman vuoden toukokuussa kaikki tehtaat olivat päässeet entiseen tuotantovauhtiinsa. Tosin isojen kaivoskoneiden osien laivausta jouduttiin siirtämään muihin satamiin väliaikaisesti.
800 tonniin saakka
Hitachinaka Rinko Works vastaa kaivukoneiden valmistuksesta kokoluokissa 69-811 tonnia. Lippulaivaa, 40-45 kuutiometrin kauhaa heiluttavaa EX8000-6 (811 t/2×1 450 kW) -mallia ilmoitetaan valmistetun kaikkiaan kolmisenkymmentä, joista 13 on käytössä Australian kaivoksilla ja 10 Kanadassa. Euroopassa ei tätä kokoluokkaa ole yhtään.
800 tonnin painoiselle kaivukoneelle sopiva työpari on 500 tonnin painoinen kiviauto EH5000AC-3. Se kantaa 296 tonnin kuorman ja moottoritehoa on kaikkiaan 2 125 kilowattia. Kiviautoja on Hitachinakassa tuotannossa myös 183 ja 222 tonnin kapasiteeteilla.
Tehtaan nykytahdiksi ilmoitetaan suurille kaivukoneille noin 2 500 vuodessa ja ultrasuurille 190-800 tonnin koneille noin 300 vuodessa. Kiviautoja valmistuu noin 240 vuositasolla. Näitä rakentamassa on kuitenkin vain vajaat 400 ihmistä. Sisällä hallissa on tekemisen meininki. Täällä ei lorvita sätkä suussa ja trasselitukko takataskussa. Esimerkiksi EX5600-kaivukoneen valmistus kestää noin 20 päivää alusta loppuun. Kaivoskoneiden kysyntä on taas kasvanut nopeasti. Tänä vuonna uskotaan valmistettavan puolet enemmän suuria koneita kuin viime vuonna. Tilauskanta on hyvä.
”Suurien kaivukoneiden ja kiviautojen laivaus Suomeen täältä kestää noin kaksi kuukautta”, valistaa Rotatorin myyntijohtaja Sami Laitila.
Reilut 300 ihmistä työllistävä komponenttitehdas (Hitachinaka Works) siis syöttää isojen koneiden kokoonpanoon muun muassa alavaunun komponentteja ja kääntökehiä. Myös kiviautojen voimansiirron osat ovat perua rinnakkaistehtaasta. Pyöräkuormaajien ja ristikkopuominostureiden osat kuljetetaan niitä valmistaville laitoksille.
Pyöräkuormaajia kaksilla logoilla
Suomalaisryhmän matka vei edelleen isoja pyöräkuormaajia valmistavaan tehtaaseen Osakan länsipuolella (Hyogo Ibaraki). Kawasakista KCM Corporationiksi vuonna 2009 erkautettu Banshu-tehdas siirtyi vuonna 2015 kokonaan HCM:n tytäryhtiöksi.
Edelleen tehtaan linjoilta valmistuu pyöräkuormaajia sekä Hitachin värein ja logoin, että Kawasakin keltaisena ja KCM-nimellä. Euroopassa, Venäjällä, Kiinassa ja Japanissa pyöräkuormaajat ovat täysiverisiä Hitacheja suunnittelua ja toteutusta myöten. Kawasaki ja KCM ovat vahvoja tuotemerkkejä Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa.
Esimerkiksi Lähi-Idässä, Aasiassa ja Afrikassa pyöräkuormaajia myydään molemmilla tuotemerkeillä.
Banshun tehdas työllistää 1 300 ihmistä ja vuonna 2016 myynnin arvo oli 446 miljoonaa dollaria. Viime vuoden tuotantolukuja ei vielä ollut saatavilla, mutta tehtaan johto kertoo kysynnän olevan nousukäyrällä. Yhdessä pieniä pyöräkuormaajia valmistavan, Ryugasakin tehtaan kanssa valmistui kokoluokkiin 4-46 tonnia yhteensä 5 800 pyöräkuormaajaa.
Banshun tehdas valmistaa vain yli 10 tonnin malleja ja tämän hetkinen kapasiteetti on viisi konetta päivässä. Tänä vuonna tullaan valmistamaan jo kaikkiaan yli 7 500 konetta kahdella tehtaalla, joten Banshunkin kapasiteetti nostetaan seitsemän koneen päivävauhtiin. Hitachin tehtailla riitti suomalaisryhmällä ihmettelemistä. Niin kokoluokka kuin siisteys, ja kaikkialla aistittava tehokkuus tekivät vaikutuksen. Työntekijöiden sitoutuminen työhön ja työnantajaan on ilmeistä. Hitachi on haluttu työpaikka. Linjoille ei pääse töihin ilman perusteellista koulutusta ja kokemuksen karttumisen myötä työtehtävät muuttuvat vaativammiksi ja samalla palkka nousee.
Japanilainen ei halua menettää kasvojaan missään tilanteessa – ei työssä eikä vapaa-ajalla. Tässä on yksi syy japanilaiseen laatuun. Jokainen tekee pitkässä ketjussa juuri niin kuin on sovittu. Matkalle osallistuneet urakoitsijat toistivat yksi toisensa jälkeen vakuuttuneensa entisestään, että japanilainen kaivukone ja pyöräkuormaaja on tehty niin hyvin kuin ne ylipäänsä on mahdollista tehdä.
Lue myös: Japani osa 1: Olympialaiset 2020 – rakentamisen piristysruiske, Japani osa 3: Hitachimiehet reissun päällä ja Japani osa 4 – Furukawa.