Uutiset

Työkoneet

J.Simola Oy – Vuokrakalustoa saksilavasta mobiilinosturiin

Jari Simolan omistama nostokaluston vuokrausyritys J.Simola Oy sijaitsee Piispanristillä, Turun ja Kaarinan rajalla. Tukikohta on ollut samassa paikassa, Jarin isän rakentamissa halleissa, koko olemassaolonsa ajan eli lähes 30 vuotta. Turkoosinvärinen kalusto on tuttu näky Varsinais-Suomen rakennustyömailla, mutta kauempaakin kalustoa kysellään. Varsinkin tela-alustaisia kuukulkijoita Simolalta vuokrataan etäämmällekin. Aina Keski-Suomea myöten.

Simola hankki ensimmäiset teloilla kulkevat Aichi-kuukulkijat vuonna 2005, jolloin konetyyppiä ei ollut oikein seudulta saatavilla. Jo yli 10 vuoden ajan asiakkaat ovat tottuneet näitä Simolalta kysymään ja saatavuutta onkin takaamassa nyt kolmisenkymmentä yksikköä.

Jari Simolan puhelin soi marraskuisena maanantaiaamuna tasaiseen tahtiin, mutta hetkeksi mies ehtii seisahtumaan valokuvattavaksi. Kuka kyselee kuukulkijaa rakennuksille, kuka haluaa henkilönostimen huoltotöihin tai mobiilinosturin teollisuuden nostoihin. Asiakaskunta on monipuolista. Tela-alustaisten kuukulkijoiden vuokrauksessa Simolalla on pitkät perinteet ja niitä kysytään paljon. Kaikkiaan sellaisia on tarjolla kolmisenkymmentä.

”Hyvin vaikeaa on ennakoida, mitä kalustoa milloinkin halutaan eniten. Mutta nuo tela-alustaiset kuukulkijat ovat kestosuosikkeja. Tämän lisäksi vuokraamme kaikkea muutakin nostoalalle; saksilavat, hinattavat henkilönostimet, kurottajat ja mobiilinosturit mainitakseni”, aloittaa Simola.


Simolan turkoosiksi maalattu ajoneuvonosturi on tuttu näky turkulaisilla rakennustyömailla.

”Esimerkiksi viime kesänä kurottajista oli täällä Turun seudulla huutava pula. Nyt syksyllä kysyntä on taittunut. Kun niitä vuokrataan paljon kerrostalotyömaille, niin ehkä ne valmistuvat samassa aikataulussa. Tästä johtuu, että kaikkiin pitää nostaa kalusteita ja muuta tavaraa kerroksiin yhtä aikaa, ja se tekee kysyntähuipun. Nyt syksyllä hinattavia henkilönostimia vapautuu myös runsaasti varikolle”, tuumailee Jari.

Menekin vaihtelevuudesta johtuen kalustoa pitää olla tarjolla paljon ja monipuolisesti. Kaikkiaan koneyksikköjä onkin vuokrattavana lähes 200 kappaletta. Liikevaihto edellisellä tilikaudella oli 3,3 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä on 15.

Tekusta yrittäjäksi

Jari aloitti jo opiskeluaikanaan yritystoiminnan, alussa kommandiittiyhtiönä ja vuodesta 1992 lähtien osakeyhtiönä. Vuoden 1990 kesä oli aloitus yrittäjänä oman koneen puikoissa. Huonokuntoinen käytetty Grove oli ensimmäinen työjuhta ja remonttia siinä Jarin mukaan riitti ihan mukavasti.

Niin ikään nostoalan yrittäjänä 80-luvulla olleen velimiehen hommissa oli jo kerääntynyt kokemusta nosturin ajosta, ja yrittäjän tietotaitoa kerättiin kuljetusalan teknikkokoulutuksella. Paperit Tekusta iskettiin kouraan vuonna 1991.

”Koko 90-luku on jäänyt mieleen erittäin harmaana vuosikymmenenä. Töitä oli niukasti ja hinnat erittäin alhaalla. Läpi kuitenkin puskettiin ja toisen koneenkin eli Lokomo-mobiilinosturin ostin 1994 ja palkkasin ensimmäisen työntekijän. Ensimmäisen uuden nosturin, Kobelco merkiltään, ostin vuonna 2000 ja siitä on kasvettu tasaiseen tahtiin”, muistelee Simola.

Kun vanhoilla koneilla operoinnista siirryttiin uusiin koneisiin, tapahtui koko bisneksessä selvä muutos. Vuonna 2005 hankittiin 100 tonnin Demag AC100, joka avasi vuokrayritykselle isomman kokoluokan työmaat.

Ajoneuvonostureita rivistössä on useaa merkkiä 25–200 tonnin kapasiteeteilla. Liebherr on päämerkki. Työmailta nekin ovat tunnistettavissa juuri yläosan turkoosista värityksestä.

”Mobiilinosturit maalataan jo tehtaalla väriimme. Pienempää kalustoa maalautetaan täällä Turussa silloin, kun on luppoaikaa. Esimerkiksi viime talvena kaikkiaan seitsemän kuukulkijaa sai turkoosin värin. Omat miehet purkavat ja hiovat koneet maalauskuntoon ja taas kokoavat sekä teippaavat uudestaan maalauksen jälkeen. Yhtenäinen väri antaa tiettyä ryhdikkyyttä ja parantaa tunnettavuutta”, miettii Simola.

Nostopalvelu J.Simola oy:n monipuolinen ja runsaslukuinen kalusto takaa sen, että asiakas saa oikeanlaisen laitteen käyttöönsä nopeasti. Suurin osa kalustosta on maalattu yrityksen turkoosiin, mutta esimerkiksi Manitoun kurottajat tunnustavat alkuperäistä väritystä.

Hektinen ala

Konevuokraus on ala, jossa pitää reagoida nopeasti.

”Tämä on mennyt aika lyhytjänteiseksi. Tavallista on, että soitto tulee ja nostokone tarvitaan seuraavaksi aamuksi. Harvinaista on, että edes kuukauden päähän varataan. Vuokrausajat vaihtelevat yhdestä päivästä kuukausiin. Kuljetamme omalla autolla kaikki henkilönostimet asiakkaille ja isommassa kalustossa käytämme paikkakunnan kuljetusliikkeitä.”

”Uskoisin, että tämä hyvä kausi rakentamisessa jatkuu vielä jonkin aikaa. Täällä Varsinais-Suomessa on nyt rakennettu paljon kerrostaloja, joissa on runsaasti pieniä asuntoja. Omakotitalojen rakennustyömaille ei juuri ole ollut kalustolle kysyntää viimeisen 10 vuoden aikana. Vielä 2000-luvun alussa saatettiin olla monella omakotityömaalla viikossa, nyt saattaa mennä viikkoja ettei ole yhtään”, valistaa Simola lopuksi.


Lue seuraavaksi