Uutiset

Työkoneet

J. Koskenmäen ketterä ST2.3-seula kuluttaa dieseliä vain henkilöauton verran

Lokotrack ST2.3:llä seulottaviin materiaaleihin kuuluvat Rahkoilan maankaatopaikalla mullan lisäksi myös takana näkyvät kierrätysbetonikasat.

Kun seulalle kelpaa miltei mikä tahansa syötemateriaali, seulontatulos on tarkka ja myös kapasiteetti kohdillaan, ei laitteelle jää enää paljon muuta toivottavaa. Paitsi tietysti se, että ketterän Lokotrack® ST2.3™ -seulan polttoaineenkulutus pysyy keskimäärin seitsemässä litrassa tunnissa.

Eipä siis ihme, että hämeenlinnalainen koneurakoinnin ja kiinteistöhallinnan ammattilainen J. Koskenmäki Oy on tyytyväinen viime syksyllä yrityksen riviin tulleeseen, 17 tonnia painavaan pikkujättiläiseen.

”Neljän viikon kokeilu varsin karikkoisen maa-aineksen seulonnassa vakuutti meidät seulan kyvyistä. Lokotrack ST2.3 on ensimmäinen metsolainen konekannassamme. Tuntui turvalliselta valita tämä seula, kun Metson tekninen tuki ja huolto löytyvät läheltä Tampereelta,” arvioi valintaperusteita toimitusjohtaja Jouni Koskenmäki.

Toimitusjohtaja Jouni Koskenmäki (oik.) ja kaivinkoneen kuljettaja Stig Johansson takanaan kevään seulontaa odottavat multakasat.

Maa-aineisten kierrätystä Hattulassa

Uuden ST2.3-mobiiliseulan keskeisenä asemapaikkana on Rahkoilan maankaatopaikka Hattulassa. J. Koskenmäen hallinnoimalla alueella käsitellään erilaisia maa-aineksia, kierrätysbetonia, risuja, kantoja ja joskus myös murskeita.

ST2.3:n keskeisenä tehtävänä on puhdistaa esimerkiksi kaivutöistä tulleesta maa-aineksesta pois kivet ja juurakot mullantuotantoa varten. Puhdas, seulottu multa viedään kunnan, seurakunnan ja yksittäisten tarvitsijoiden käyttöön.

Mullan lisäksi ST2.3:lla on ehditty erotella hienoainesta kierrätysbetonista ja myös seuloa esimurskattua kiveä.

Yhdellä 200 litran tankillisella seula pyöri kolme työpäivää, jolloin keskikulutus jää noin seitsemään litraan tunnissa.

Tuhat kuutiota multaa syksyn sateissa

Viime syksyn sateista huolimatta Lokotrack ST2.3 on pyörinyt Rahkoilassa ahkerasti mullan seulonnassa, noin 10 tuntia päivässä. Valmista, puhdasta multaa syntyi parissa kuukaudessa ennen talvitaukoa mittavat kasat, arviolta tuhat kuutiometriä. 

Kaivukoneenkuljettaja Stig Johanssonista on kouliintunut nopeasti ammattitaitoinen seulankäyttäjä.

”Kyllä ST2.3 on helppo käyttää, kun IC-näyttö kertoo kaikki tärkeät asiat ja säädöt suomeksi. Laite on hiljainen, ja yhdellä tankillisella voi seuloa kolmen päivän ajan, jolloin kulutus jää seitsemän litran pintaan,” Stig Johansson kertoo.

”Ylätasolla käytämme nyt 40 ja alatasolla 20 millimetrin teräsverkkoja. Ylätasolla on kokeiltu myös reikälevyä.”

Kauden viimeiset seulonnat joulukuussa

Koskenmäen ST2.3 näytti kykynsä mullan seulonnassa vielä joulukuun alussa, jolloin maakasojen pinta oli jo lumen peitossa ja kosteusprosentti tapissa.

Hihnasyöttimen nopeuden portaaton säätö ja seulan jopa 13 millimetrin isku varmistivat, että märkäkin multa seuloontui, toki kuivaa hitaammin. Myös teräsverkot pysyivät puhtaina.

Lokotrack-seula pyörähtää käyntiin Rahkoilassa taas kevään koittaessa, kun maankaatopaikka herää eloon. 

”Varsin pienikokoisena ja helppona siirtää lavetilla ST2.3 on tarjolla myös vuokrakäyttöön,” Jouni Koskenmäki arvioi.

Lue seuraavaksi