Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Mecalac e12 sähköisesti

Ranskalainen Mecalac lyö oman lusikkansa maailman pelastavaan soppaan, kun se esittelee keväällä Intermatissa uuden akkukäyttöisen e12-mallin. Peruskoneen konsepti ja rakenne ovat tuttuja jo perinteisestä, runko-ohjatusta 12MTX-mallista. Mecalac ei siis ole lähtenyt osittaiseen sähköistämiseen ja hybridilinjaan, vaan on poistanut

LiFePO4-akuilla saavutetaan moninkertainen käyttöikä perinteisiin akkuihin verrattuna.

polttomoottorin kokonaan ja korvannut sen isolla litium-rautafosfaattiakkupaketilla (LiFePO4) sekä sähkökomponenteista kootulla voimansiirrolla. Akkupaketti on sijoitettu taakse ja se toimii vastapainona työskenneltäessä. Kun koko akkupaketin teho on 146 kilowattituntia, lupaa valmistaja jopa kahdeksan tunnin yhtäjaksoisen työskentelyn olevan mahdollista. Latausajaksi ilmoitetaan Mecalacin omaa kehitystä olevan latausaseman avulla noin kuusi-seitsemän tuntia.

LiFePO4 on nykyteknologian kehittyneimpiä akkuja ja laajalti esimerkiksi autoteollisuuden käytössä. Ehdoton etu on, että lataus-/purkujaksoja se kestää paljon enemmän kuin muut akkutyypit. Sen lisäksi se on turvallisempi kuin esimerkiksi perinteiset litium-akut. Akkutyyppi säilyttää myös kapasiteettinsa samalla tasolla, eikä sen teho tipu radikaalisti pidemmässäkään käytössä.

Akkukäyttöinen kone on varmasti puhtaamman tulevaisuuden yksi avaintekijä. Peltien alla on nyt huomattavasti vähemmän suodattimia, hydrauliletkuja ym. Myöskään päästörajoista ei enää tarvitse välittää, kun ei ole edes pakoputkea, mikä tupruttaisi epäpuhtauksia ilmaan.

Mecalac esitteli vuonna 2015, edellisessä Intermatissa, oman hydraulisen Connect-pikaiinnittimensä, joka yksinkertaisuudessaan on varsin nerokas oivallus. Sen lukitus tapahtuu puomin ja kauhan vivun omilla tapeilla. Tapit lukittuvat työlaitteen koukkuihin yhden hydraulisylinterin avulla.

Nyt tätä kiinnikettä on jalostettu edelleen. Kaikki hydrauliikka ja sähköliittimet saadaan kytkettyä samalla kuin työlaite. Ohjaamosta ei enää tarvitse kivuta tappelemaan hydrauliletkujen ja -liittimien kanssa.

Järjestelmä tunnistaa valmistajan mukaan kytkettävän työlaitteen ja valitsee ennalta asetetut tuoton ja paineen automaattisesti oikeaksi. Peruskoneen ja työlaitteen välillä on radiotaajuuksilla toimiva yhteys. Sekä puomin päähän,että työlaitteeseen asennetaan mikrosiru.

 

Lue seuraavaksi