Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Kohti päästötöntä tulevaisuutta – Wacker Neuson

Wacker Neuson painotti lehdistötilaisuudessa päästöjen minimoimista. Myös digitalisaation määrä tulee työkoneissa kasvamaan entisestään. Vähäpäästöisyyden nimissä valmistaja esitteli joukon sähkökäyttökäyttöisiä työkoneita, jotka jo pian ovat asiakkaiden työmailla.


Edelleen perheyrityksenä operoiva Wacker Neuson seilaa nyt myötäisissä tuulissa. Tilauskirjat pullistelevat, ja jo tilattujen koneiden toimittaminen asiakkaille pitää kaikki tehtaat kiireisinä. Pienoinen työvoimapulakin on havaittavissa.
”Tilanne on siis kaikin puolin hyvä, ja kasvupaineita on”, myönnetään valmistajan taholta. Vuosi 2016 oli kuitenkin konsernille kovaa aikaa, kun yritys keskittyi Amerikan valloitukseen. Nyt liikevaihdosta noin neljännes tulee Atlantin takaa. Seuraavana yritys suuntaa Kiinaan ja Australiaan. Kiinassa minikoneet ovat uusia tuttavuuksia, ja siihen saumaan Wacker Neuson aikoo panostaa. Shanghain lähistölle avattiinkin vuoden alussa juuri minikoneiden valmistukseen keskittynyt tuotantolaitos. Myös äskettäin solmittu yhteistyö John Deeren kanssa lisää konsernin kiireitä.
Uutuuksia Wacker Neuson esitteli pitkän listan. Tässä muutamia:

 

Wacker Neusonin ensimmäinen akkukäyttöinen ja lyhytperäinen minikaivukone, EZ17e, esiteltiin jo Intermatissa, joskin kauppoihin se saadaan vasta ensi vuonna. Akkukäyttöinen laite tarjoaa täysin päästötöntä käyttöä parhaimmillaan jopa viisi tuntia, eco-moodissa jopa seitsemän tuntia. Litium-ioni-akkujen paino lisää koneen vakautta ja parantaa näin suorituskykyä. Laturi on integroituna koneeseen, joten lataus on mahdollista siellä, missä vain valovirtaa on saatavilla.

Akkukäyttöisyys on tulossa myös tärylätkiin. Wacker Neusonilla on jo saatavilla kolme mallia, AP1850e, AS30e ja AS50e, joissa on käytössä sama akkumoduuli. Käyttöaikaa akkukäyttöiselle lätkälle luvataan yhdellä latauksella parhaimmillaan tunnin verran. Valmistaja korostaa laitteiden huoltotarpeen vähyyttä.

Wacker Neusonilla on edellä mainittujen uusien akkukäyttöisten koneiden lisäksi myös jo pieniä pyöräkuormaajia ja dumppereita, jotka toimivat täysin päästöttömästi sähköllä sekä meluttomasti. Mallistossa on myös dualpower-kaivukone-malli, jota voidaan käyttää joko polttomoottorilla tai sähköllä.

Perinteiseen polttomoottoriin perustuvia, uusia kaivukoneita, esiteltiin kaksi, ET35 ja EZ36 (kuvassa). ET35 on perinteinen malli ja EZ36 lyhytperäinen. Moottoria ja hydrauliikkaa on optimoitu paremman tehon saavuttamiseksi. Sitä onkin nyt valmistajan mukaan tarjolla 15 prosenttia aikaisempia malleja enemmän, näin työkierrot nopeutuvat ja tarkkuus paranee. Ohjaamo on muotoiltu uudelleen sisältä ergonomia silmällä pitäen. Tuulilasi on jaettu kahteen osaan ja osat voidaan irrottaa yksitellen. Kone on vakaa kaltevilla alustoilla, siitä kiitos VDS-järjestelmälle. Siinä ohjaamo kallistuu sivuttain ajoalustan mukaan pitäen lattian aina vaakasuorassa jopa viidentoista asteen rinteessä. Messuilla tuota kaltevuutta pyrittiin havainnoimaan toisen telan alle asetuilla tiilillä, kuten kuvassa näkyy.
Valmistajan uusi pyöräkuormaajien lippulaiva on nyt Kramerin tuotemerkin alla myytävä 8155. Nelipyöräohjattu 8155 asettuu malliston huipulle 9 tonnin omapainollaan. Moottorina Deutz TCD 3.6, tehoa 100 kilowattia. Moottorivaihtoehtona on saatavana 115-kilowattinen Deutz TCD 4.1. Ohjaamo on kokonaan uusi, kuten myös hallintalaitteiden sijoittelu. Seitsemän tuuman LCD-näyttö on vakiona. Siihen saadaan myös kuvaa peruutuskameralta. Uudessa 8155:ssa on Kramerin kehittämä ecospeedPro-voimansiirto, maksiminopeus 40 kilometriä tunnissa. Hydrauliikkajärjestelmä on kuormantunteva, tuottoa 150 litraa minuutissa. Vaihtoehtoisesti on saatavana 180 litraa minuutissa tuottava malli. Lisävarusteena saa haluttaessa myös teleskooppiaisat
Wacker Neusonin 6–10 tonnin painoluokkaan asettuvissa uusissa dumppereissa kuljettajan istuin kääntyy ympäri 180 astetta. Tuolloin näkyvyys on aina hyvä, kun konetta käytetään. Se lisää turvallisuutta, kun olkapään yli kurkkiminen jää pois. Rintamasuunta on siis aina ajosuuntaa kohti. Kuvassa 6 tonnin DW60 dual view -dumpperi.

 

 

 

Lue seuraavaksi