Uutiset

Työkoneet

Infrarakentaminen vähenee

Maa- ja vesirakentaminen vähenee tänä ja ensi vuonna, ennakoi Rakennusteollisuus RT. Koko infrarakentamisen näkymiä heikentävät väylien kunnossapidon määrärahaleikkausten lisäksi talonrakentamisen pohjatöiden vähentyminen. Myös kunnat ovat merkittävästi supistaneet infrarahoitustaan tiukentuvassa taloustilanteessa.

Vaikka hallitus sopi kesäkuun minihallitusneuvotteluiden yhteydessä mittavista liikenneinvestoinneista pääkaupunkiseudulle ja toimenpiteitä tarkenettiin elokuun budjettiriihessä, hyödyt realisoituvat kunnolla vasta 2016 alkaen. Tänä vuonna tuotannon arvioidaan supistuvan, ja laskun ennakoidaan jatkuvan vuonna 2015.

”Infrarakentamiseen panostaminen on hyvä keino edesauttaa elinkeinoelämän kilpailukykyä, ja nyt olisi edullinen suhdanne ottaa korjausvelkaa kiinni. Varsinkin julkiset määrärahat pitäisi tässä taloustilanteessa pystyä käyttämään nykyistä tehokkaammin. Tilaajien toimintatapoja muuttamalla on mahdollista saavuttaa jopa 10 – 20 prosentin säästöt”, Infra ry:n hallituksen puheenjohtaja Harri Kailasalo sanoo.

Rakennustoiminnan työllisyys on kääntynyt kuluvan vuoden aikana laskuun. Työttömyysaste oli vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla keskimäärin viime vuotta korkeammalla tasolla. Tänä vuonna työllisten määrän arvioidaan laskevan 170 000 henkilöön ja ensi vuonna sen alle.

”Tuotannon supistuminen jo kolmen peräkkäisen vuoden ajan on pakottanut yritykset vähentämään henkilöstöään. Kaikki kivet pitäisi kääntää, jotta töitä lähtisi liikkeelle. Investointeja esimerkiksi seisoo ylipitkissä lupaprosesseissa, joiden jouduttamiseksi on löydettävä nopeasti keinoja”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Kivekäs painottaa.

Lue seuraavaksi