Uutiset

Työkoneet

Hyvinkään Tieluiska Oy tasoittaa kaikkea

Vuonna 1998 Hyvinkään Tieluiskan palvelukseen nuorena rakennusinsinöörinä värvätty Markku Hurskainen muistelee ensimmäistä kosketustaan yritykseen hymynkare suupielissään. Mustalaisleiriä muistuttava ympäristö Hyvinkään Harkkokadulla mietitytti työhaastatteluun saapuessa. Nykyisen toimiston tilalla oli sankka kuusikko ja toimiston virkaa teki vihreä alkeellinen parakki. Niin vain mies astui HT:n palvelukseen ja on viihtynyt. Toimitusjohtajanakin mies on toiminut jo pian kahdeksan vuotta.

Yritys on lähtenyt liikkeelle yhdestä luiskakoneesta. Noista päivistä on kuljettu aikamoinen taival, johon on sopinut monenlaisia käänteitä. Nykypäivänä Hyvinkään Tieluiska Oy on tunnettu infra-alan toimija.

”Gradall merkitsee käännettynä ”tasoittaa kaikkea”, mikä kuvaa meidänkin toimintaamme aika hyvin. Teemme nykyään pääasiassa erikoisprojekteja, ihan raakaa maansiirtoa ei yrityksen ohjelmassa ole. Kalustomme ylärajakin on 30 tonnissa, joten sekin rajoittaa raskaan maansiirron pois ohjelmasta”, aloittaa Hurskainen.

”Kalustossa on Gradallien lisäksi peruskaivukoneita, pyöräkuormaajia ja kuorma-autoja. Multa-asemillamme on tietenkin myös seulakalustoa.”

”Gradall on kuulunut aina peruskalustoomme ja tänä päivänä niillä toimitaan laajalla sektorilla. Yksityiset viherrakentajat, kaupungit ja kunnat työllistävätkin meitä runsaasti. Luiskahommissa liikumme ympäri Suomen, mutta muu maarakentaminen on keskittynyt tänne pääkaupunkiseudulle. Toimintamme ei onneksi ole vain yhden tukijalan varassa”, jatkaa Hurskainen.

”Maarakennusyrityksen pyörittäminen tänä päivänä on melkoista paperisotaa. Erilaiset korttikoulutukset, ilmoitusvelvollisuudet ym. vievät runsaasti johdon kapasiteettia. Kaikenlainen dokumentointi on edellyttänyt myös runsaasti ATK-investointeja viime vuosina. Sinä aikana kun olen ollut alalla, ei varsinainen maarakennustyö ole juuri muuttunut, siihen liittyvä byrokratia on kuitenkin lisääntynyt valtavasti”, suomii Hurskainen nykykäytäntöjä. Työpöydällä oli marraskuussa 2014 jonkin verran laskettavia tarjouspyyntöjä. Niiden saaminen ajoissa valmiiksi muodostaakin Hurskaisen toimenkuvasta ison osan.

”Enemmän pitäisi ehtiä työmaillekin, kun osaa työntekijöistä näkee vain pikkujouluissa”, nauraa toimitusjohtaja.

Kun kyse on Hyvinkään Tieluiskasta, on Gradalleihin palattava vielä hetkeksi. Koneen ajaminen poikkeaa erikoispuominsa takia peruskaivukoneen ajamisesta jonkin verran. Hurskaisen mukaan paras Gradall-kuljettaja tulee sellaisesta, joka ei ole muuta kalustoa aiemmin ajanut. Kokeneita Gradall-kuljettajia ei kasva joka oksalla. Koneiden puikkoihin palkattavat kesäpojatkin kun ovat iältään jo noin 75-vuotiaita, entisiä alan ammattilaisia.

”Nyky-Gradalleilla ei ole mitään tekemistä muutaman vuosikymmen takaisten koneiden kanssa. Meilläkin on enää yksi kone, johon huoltohenkilöstö ei saa läppäriä kiinni. Myös ensimmäinen 3D-kaivujärjestelmä on nyt Gradalliin asennettu. Sen tarkkuus on noin 10 millimetrin luokkaa, joten jatkossa järjestelmää tullaan hyödyntämään enemmänkin. Joillain työmailla vaaditaan jo 3D-järjestelmän käyttöä”, päättää Hurskainen.

Hyvinkään Tieluiska on Finn-emulsiokylvökoneiden käyttäjä sekä myös niiden maahantuoja. Tällä menetelmällä vesi, ravinteet ja siemenet sekoitetaan mekaanisesti säiliössä. Seos ruiskutetaan työkohteeseen ja vesipisaroiden paineen avulla seos kiinnittyy alustaansa tehokkaasti. Oikein jyrkissä luiskissa seokseen voidaan lisätä myös liimaa. Laitetta voidaan käyttää myös eroosionsuojaukseen. Pienien hinattavien laitteiden lisäksi laitteista on olemassa suuria kuorma-auton päälle asennettavia versioita. Näitä on myös HT:n omassa kalustossa.

Hyvinkään Harkkokadun korjaamolla koneet varustellaan sekä huolletaan ja korjataan. Esko Haapasaari on toiminut Gradall-luiskakoneiden kanssa 70-luvulta asti. Marraskuussa 2014 korjaamolla oli varusteltavana uusi pyöräalustainen XL4300.

Lue myös: Gradallista kaikki alkoi.

Lue seuraavaksi