Uutiset

Työkoneet

Hyundailta uusi pyöräkuormaaja

Hyundai esitteli äskettäin uuden raskaan sarjan pyöräkuormaajan, HL960 HD:n. Laite on suunniteltu jätteenkäsittelyn ja kierrätyksen toimijoiden ehdoilla. Kyseiset alat kasvavat tällä hetkellä huimaa vauhtia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Uuden HL960 HD:n omapaino on 19,3 tonnia ja konepellin alla sykkii Cummins QSB6.7, elektronisesti ohjattu dieselmoottori, täyttää Stage IV -päästönormit. Tehoa siitä irtoaa 166 kilowattia (222 hv) 2 200 kierroksella minuutissa.

Tukevat akselit
HL960 HD on toteutettu Hyundain vaativien standardien mukaan kohteenaan kovat työolosuhteet. Koneessa käytettään samoja akseleita, joita käytetään pykälää suuremmassa HL970 -pyöräkuormaajassa. Maksimikantavuus on etuakselilla 44 tonnia ja taka-akselilla 35 tonnia. Luvut ovat huomattavasti suurempia verrattuna aikaisempaan HL960:een. Mallimerkintään on tullut järeämpien akseleiden myötä siis HD-merkintä.
Akselit soveltuvat hyvin umpikumikäyttöön. Puhkeamattomat renkaat ovat välttämättömät jätteenkäsittelyn olosuhteissa. Lisävarusteena on saatava akselistojen öljyn lauhdutin. Se estää akseleiden ylikuumentumisen.

Lisäsuojia
Uuteen malliin on saatavana lisävarusteena erilaisia suojakaaria ja verkkoja. Niitä on tarjolla ohjaamon, kauhasylinterin, ajovalojen, hydrauliikkaletkujen, takavalojen ja konepeiton maskin suojaamiseen.

Ympäristöä huomioiva
Polttoainetehokkuuden lisäksi uusissa HL-sarjan koneissa on paljon ympäristöä huomioiva ominaisuuksia. Moottorin automaattinen sammutus pitää päästöt kurissa. Moottori sammuu hetken tyhjäkäynnin jälkeen. Tyhjäkäyntiaikaa voidaan säätää ja toiminto voidaan kytkeä kokonaan pois päältä.
Vaihteistona on viisivaihteinen Lock up -tyyppinen laatikko, joka osaltaan pitää polttoaineenkulutuksen kurissa.
ECO-mittari helpottaa koneen kuormitustilan seuraamista. Lisäksi se seuraa polttoaineenkulutusta, keskimääräistä ja kokonaiskulutusta. Tulokset ovat nähtävissä näytössä.
HL-sarjan koneissa voidaan maksiminopeus rajoittaa 20–40 kilometriin tunnissa olosuhteiden ja määräysten niin vaatiessa. Kuljettaja voi tehdä tämän säädön.

ICCO (Intelligent Clutch Cut-off)
Valittaessa H-toimintatila, ICCO-järjestelmä pyrkii minimoimaan momentinmuuntimen hävikit. ICCO hillitsee lämmönkehitystä ja parantaa näin yleistä hyötysuhdetta. Myös hydrauliikkakäyttöinen tasauspyörästön lukko parantaa tuottavuutta vähentämällä renkaiden sutimista.

Lisää mukavuutta uuden ohjaamon myötä
Ohjaamo on 10 prosenttia edeltäjäänsä suurempi. Se on ROPS/FOPS-hyväksytty. Säädettävän istuimen myötä ergonomisesti oikean työasennon löytäminen on helppoa. Uusi ohjaamo on saanut päivitetyn äänieristyspaketin melutason minimoimiseksi. Uusi lämmitys-/ilmastointilaite parantaa ilman kiertoa hytissä. Helppokäyttöiset, sähköisesti esiohjatut hallintavivut lisäävät tuottavuutta sekä vähentävät kuljettajan uupumista.

Hyundai Infotainment -järjestelmä
HL960 HD on varustettu toiminnolla, jolla kuljettaja näkee nopeasti erilaista tietoa koneen tilasta. Siitä on hyötyä haluttaessa tuottavuuden parannusta kovissa olosuhteissa.
Seitsemän tuumainen kosketusnäyttö on edeltäjäänsä suurempi ja helposti luettavissa. Audiojärjestelmä sisältää radion sekä Bluetooth-toiminnon puhelimen ”kädet vapaana” -käyttöä varten kiinteällä mikrofonilla varustettuna. Infotainment-järjestelmän isolle näytölle voidaan peilata WiFi:n kautta matkapuhelimen toimintoja, kuten navigointi, verkkoselailu, videoiden katselu ja musiikin kuuntelu.

Sähköinen esiohjaus
Uudessa HL960 HD:ssä on vakiona joystickillä hallittavat aisaston, kauhan ja lisähydrauliikan toiminnot. Kaikkiin HL-sarjan koneisiin on saatavana lisävarusteena sauvaohjaus.

Pohjaiskun esto
Kosketusnäytön ja sähköisen esiohjauksen myötä tarjolla paljon uusia ominaisuuksia. Yksi sellainen on hydrauliikkasylinterin liikenopeuden vähentäminen, kun isku lähestyy loppuaan. Näin vältytään pohjauksen aiheuttamalta iskulta. Toiminto kytketään päälle ja pois kosketusnäytön avulla.

Tarkka vaaka
Kaikissa Hyundai HL900 -sarjan koneissa on vakiona Hyundain punnitusjärjestelmä. Tarkkuus on +/– 1 prosenttia. Järjestelmässä on automaattisia ja manuaalisia asetuksia yksittäisten ja kumulatiivisten kuormauspainojen seurantaan. Tulokset ovat nähtävillä monitoiminäytöllä. Järjestelmä kerää dataa myös edelleen lähetettäväksi.

Uusi kauhan muoto
Kauhan uusi muotoilu tarjoaa suuremman kidan, kaarevat sivulevyt sekä kasvaneet reunasuojat. Näin kauhan tilavuus maksimoituu ja kuorman hävikki kuljetuksissa vähenee. Kauhassa on käytetty kulutusterästä kriittisissä kohdissa. Kauhan tilavuus on 3,3 kuutiota.

Helppo huoltaa, sähkökäyttöinen konepeitto
Uuden Hyundai-pyöräkuormaajan konepeitto aukeaa napin painalluksella. Tällaista toimintoa ei ole aikaisemmin Hyundain koneissa nähty. Reilusti aukeava konepeitto helpottaa puhdistusta ja huoltoja. HL-sarjan koneissa on suuri ilmanpuhdistin ja automaattinen pölynpoisto. Lisävarusteena on saatavana kolmeportainen esipuhdistin. Konehuone on kokonaan suljettu ja tiivis. Näin sinne ei pääse mitään ylimääräistä aiheuttamaan tulipalovaaraa.

Lisää tyhjennyskorkeutta
Uusi pyöräkuormaaja on saatavana myös pidemmillä aisoilla, XT-versio.

 

Lue seuraavaksi