Uutiset

Työkoneet

Hyundai HX220L hemmottelee kuljettajaa

Hyundai on uusinut kaivukoneitansa ja pyöräkuormaajiansa kovalla vauhdilla viimeisimpään Stage IV -päästövaiheeseen. Viime vuonna Intermat-näyttelyssä tapahtui se suuri lanseeraaminen

Ensi viikolla Baumassa täydennetään molempia mallisarjoja sekä esitellään uusia lyhytperäisiä malleja (HX145 LCR, HX235 ) sekä Stage IV -päivitykset myös pyöräalustaisiin malleihin HW140 ja HW210.

Kuvan tela-alustainen HX220L on tyypillinen uuden sukupolven edustaja ja se sijoittuu suosittuun 22 tonnin kokoluokkaan.

Hyundai-maarakennuskoneet tuo maahan Suomen Telakone Oy.

Hyundai luottaa useissa nelosvaiheen koneissaan edelleen Cumminsiin eli HX220L tapauksessa mallisarjaan QSB6.7, joka kattaa tehoalueet 109–231 kilowattia. Mallissa HX220L valmistajan antama teholukema on 136 kilowattia. Ulkoapäin tarkasteltuna Hyundain konepeiton korkeus on jäänyt varsin maltilliseksi useaan kilpailijaan verrattuna. Hapetuskatalysaattori onkin sijoitettu moottorin sivulle, jolloin ylävaunun korkeus ohjaamon takana on pysynyt kohtuuden rajoissa. Kun 9A-malleissa oli vielä runsaasti tilaa vievä partikkelisuodatin (DPF), niin nyt pärjätään hapetuskatalysaattorilla ja AdBlue-tekniikalla.

Kun partikkelisuodatinta pitää regeneroida ja näin puhdistaa hiukkasista, niin samansuuntainen toiminto on myös Hyundain pakokaasujen jälkikäsittelyssä. SCR-järjestelmä puhdistetaan nostamalla lämpötilaa pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmässä.

Ohjaamossa on keinukatkaisija, josta kuljettaja voi valita kolme eri asentoa. Tapahtuma voidaan kytkeä kokonaan pois päältä palovaarallisissa olsuhteissa, valita automaattiseksi tai pakottaa manuaalisesti päälle milloin tahansa.

AdBlue-nestettä pitää muistaa tankata aika ajoin. Cummins ilmoittaa urean kulutukseksi keskimäärin neljä prosenttia polttoaineen kulutuksesta. HX220L mallissa on 400 litran polttoainesäiliö ja 27 litraa on AdBlue-säiliön tilavuus.

Polttoaineen kulutukseen voi vaikuttaa tietenkin työalueen valinnalla. Kevyeen tasoitus- ja luiskaushommaan valitaan E (Eco) ja raskaaseen mättöön P-alue (power). Keskitien kulkijoille on S (standard) -valinta.

Tämän lisäksi Hyundai on kehittänyt vielä niin sanotun älykkään hallinnan (IPC=Intelligent Power Control), josta on valittavana kaksi eri säätöä eli virtausta normaaliin kaivutyöskentelyyn  tai kevyeen tasoitustyöhön. Hyundain omat mittaukset ovat osoittaneet, että IPC:n päälle kytkeminen kannattaa. Esimerkiksi järeämmällä mallilla HX300L on kiviauton lastauksessa päästy viiden prosentin polttoainekulutuksen pudotukseen, kun IPC on ollut päällä. Kevyessä tasaustyössä säästöä on kertynyt vieläkin enemmän eli lähes kahdeksan prosenttia. Verrokkina on ollut 9A-sarjan malli.

Monien mielestä nykykoneet sisältävät liikaa hienouksia ja erilaisia säätömahdollisuuksia. Toki ne nostavat osaltaan myös koneiden hintoja. Ennen riitti, kun käänsi potikasta tai vivusta sopivat kierrokset (yleensä täydet) ja aloitti vipujen heiluttamisen.

Nykyiset vaatimukset kustannustehokkuudelle ovat kuitenkin hieman eri luokkaa, kun urakat on laskettu pienellä marginaalilla ja tuntihinnat on ajettu kipurajan tuntumaan tai sen alle. Jokainen polttoaineen kulutuksessa säästetty litra on myös säästettyjä senttejä, joista kasvaa ajan virrassa euroja. Kulutuksessa ei tarvitse mennä mutu-tuntuma edellä, sillä Hyundain järjestelmä tarjoaa informaatiota sekä hetkellisestä, päivittäisestä että pitkän ajan kulutuksesta.

Hyundaikin on tuhlannut tuotekehityspaukkuja kehittääkseen entistä taloudellisempia koneita. On sääli, jos ominaisuudet jäävät käyttämättä sen takia, että niihin ei tutustuta. Sitä ohjaamossa olevaa näyttöä siis kannattaa selata ja ohjekirjakin on syytä lukea tarkkaan kaikkien ominaisuuksien hyödyntämiseksi.

Vaikka koneen huollettavuuteen ja esimerkiksi moottorin ilmankiertoon on tehty parannuksia, niin suurimmat käyttäjää kiinnostavat muutokset löytyvät ohjaamosta. Ensinnäkin komentosilta on 13 prosenttia tilavampi kuin aiemmin. Parhaiten tämä tuntuu lisääntyneenä jalkatilana. Istuimen ja vipujen väliin on tullut 30 millimetriä lisää väljyyttä. Vähät katkaisimet on keskitetty oikealle ja uusi kahdeksan tuuman näyttö on kontrastiltaan erinomainen. Kirkkaalla auringon paisteellakin se on luettavissa helposti. Suurinta osaa toiminnoista halllitaan kuitenkin näytöltä ja näppäimistä sen alta.

Näytön runsaslukuisia toimintoja ohjataan joko henkilöautomaailmasta tuttuun tapaan kääntökiekolla tai sitten isoilla näppäimillä näytön alta sekä suoraan näyttöä koskemalla.

Hieno ominaisuus on järjestelmään istutettu WiFi. Näin kuljettaja saa oman älypuhelimensa näkymän välitettyä Hyundain näytölle. Ja kun WiFi antaa pääsyn myös koneen audiojärjestelmään, niin oman musiikin kuunteleminen puhelimesta ei edellytä piuhojen kytkemistä. Kuljettajan mielestä varmasti hieno ominaisuus. Työnantajan mielestäkin? No, siitä en ole varma.

Kaivukoneissa on ilmapenkki, joka säätyy kaikkiin suuntiin. Uutta on nelikamerajärjestelmä, jollaisia on nähty tähän mennessä automaailmassa tai tarvikevarusteluna maarakennuskoneissakin.

Neljään suuntaan osoittavien kameroiden välittämät näkymät yhdistyvät näytölle yhdeksi ainoaksi lintuperspektiivin kuvaksi koneesta ja ympäröivästä maisemasta. Järjestelmä hälyttää automaattisesti, kun joku tai jotain tulee työalueelle. Järjestelmän muistiin on tallennettavissa nyt kymmenen iskuvasaratyyppin sekä kymmenen kaksitoimisen työlaitteen virtaus- ja painearvot.

Kuvissa ja Youtube-videossa oleva uusi HX220L pääsi maaliskuun puolivälissä töihin. Matka kävi Humppilasta Suomen Telakoneen pihamaalta koneen hankkineen hyvinkääläisen Maanrakennus Mikko ja Tomi Oy:n työmaalle Hyvinkäälle.

Kahden miehen yrityksellä on kaksi kaivukonetta ja uusi Hyundai tasoitti Kiertokapula Oy:n suljettavan kaatopaikan rakennekerroksia. Puikoissa istui yrityksen toimen omistaja Tomi Tenhunen, joka kertoo heidän olevan Hyvinkäällä aliurakoitsijana toisessa portaassa. Miehellä on kokemusta myös edellisestä 9A-sarjasta.

”Mielestäni tässä uudessa mallissa hydrauliikan hallittavus on entistä tarkempaa. Teen täällä nyt 3D-koneohjausjärjestelmälle suunniteltua luiskaamista ja työ on tarkkuutta vaativaa”, aloittaa Tenhunen levittäessään paksuudeltaan 50 millimetrin hiekkakerrosta kohtuullisen kaltevaan luiskaan.

Ja luiskattavaa sekä tasoitettavaa riittää, sillä suljettavan kaatopaikan pinta-ala on noin 12 hehtaaria. Kun kerroksia on useita, nousee tasoitettava ala useisiin kymmeniin hehtaareihin.

”Kovin paljon en vielä pysty tätä uutta Hyundaita näin lyhyen käytön jälkeen arvioimaan. Tuntuu sopivan minunkin käsiini. Luiskan kaltevuus täällä on niin suuri, että turvavyö on tarpeen. Tosin se pitäisi olla kunnon kolmipistevyö, sillä nyt roikun mahavyön varassa loivassa etunojassa.

Pitkä päivä kaltevassa maastossa rasittaa ihan eri tavalla kuin tasaisella touhuaminen”, päättää Tenhunen.

Lue seuraavaksi