Uutiset

Työkoneet

Hynell Oy:n uusi Takeuchi TB257FR City

Pitkäaikainen Takeuchi-käyttäjä Esa Hynell on hankkinut Suomen ensimmäisen lyhytperäisen Takeuchi TB257FR City -mallin käyttöönsä. Kyseessä oli Takeuchi-maahantuojan, Honka Trading Oy:n myyjän Jouko Pihlajan ja Esa Hynellin neljäs Takeuchi-kauppa.

Edellinen konekauppa tehtiin vuonna 2016, ja sen piti silloin olla viimeinen ennen Hynellin eläkkeelle jäämistä. Uutuusmalli kiinnosti kuitenkin sen verran paljon, että Esa etsi tutun kauppamiehen numeron puhelimen muistista alkuvuonna.

Ensimmäinen lyhytperäinen Takeuchi tuli Hynellille 2000-luvun lopulla ja oli mallia TB153FR, kuten kaksi seuraavaakin. ”Japanilaisuus näissä on aina ollut vahvasti esillä. Yksityiskohdat ovat mietittyjä ja kone on tehty toimivaksi ja kestäväksi. Ylimääräisille huolloille tai korjauksille ei ole ollut tarvetta”, kehuu Hynell noin 3 000 tunnin käytön jälkeen vaihtoikään tulleita koneita.

Esa Hynell (vas.) ja Jouko Pihlaja tekivät neljännet Takeuchi-kaupat alkuvuonna.

Pääkaupunkiseudulla töitä riittää

INFRA ry:n jäsenyritys Hynell Oy on perinteinen yhden miehen urakointiyritys. Välillä voidaan palkata apulainen kesäksi, mutta usein töitä tehdään kumppaniverkoston kautta ja kanssa. Selvästi suurin osa töistä tehdään Takeuchilla, joka on varustettu kallistuvalla kauhanpyörittäjällä, erilaisilla kauhoilla ja kourilla sekä iskuvasaralla. Kakkoskoneena yrityksessä on isompi pyöräalustainen kaivukone, jos on tarvetta raskaampaan kaivutyöhön.

”Työtilanne pääkaupunkiseudulla on nyt hyvä. Välillä tulee jo kiire. Toimitaan aliurakoitsijana linjasaneerauksilla, vesi- ja viemäriverkon parannustöissä. Niiden lisäksi tehdään salaojituksia rakennusten ympärillä. Sellaista ahtaiden paikkojen työtä tämä on. Näissä hommissa tahtoo lisäksi urakat paisua ja suunnitelmat muuttua”, sanoo Hynell.

Varsinkin koneen puomi on Hynellin mieleen ja se sopii työskentelyyn ahtaissa tiloissa.

”Takeuchin puomiratkaisu on mielestäni aina mahdollistanut hyvän käsiteltävyyden ahtaissa tiloissa työskentelyssä. Myös kuormaus onnistuu auton lavalle läheltäkin. Tämä kaikki nopeuttaa ja helpottaa työntekoa”, toteaa Esa Hynell. Uutuusmallissa puomin ulottuvuutta on lisätty enteisestään vielä 45 millimetriä. Kone painaa nyt 5 840 kilogrammaa, eli reilut sata kilogrammaa edeltäjäänsä enemmän. Se tuo vastaavasti lisää vakautta.

Kovasti pengotaan ja hyvin toimii

Uudessa mallissa on hyviä parannuksia. Ohjaamoon on tuotu uusia toimintoja ja näyttö on aikaisempaa parempi ja monipuolisempi.

”Kytkimet ovat tuossa nätissä rivissä uuden näytön alla hyvin käytettävissä. Tilaakin tuntuu ohjaamossa olevan lisää ja istuin on edelleen niin hyvä kuin näissä töissä voi toivoa”, kehuu Hynell muutoksia.

Koneen maahantuonnista kerrotaan uuden ohjaamon olevan 1 040 millimetriä leveä ja 1 315 syvä, jolloin se on 50 leveämpi sekä 80 millimetriä syvempi kuin edellisessä mallissa.

Koneessa on vakiona kolme kaksitoimista lisähydrauliikka sekä pikakiinnikehydrauliikka. Hydrauliikka on Hynellin ensituntumalla aikaisempaa nopeamman ja nöyremmän tuntuinen. Pyörittäjäkäytössä pitää hakea vielä tuntumaa, mutta kokonaisuuteen ollaan kyllä tyytyväisiä. Tehoja riittää ja työt sujuvat.

”Kovasti pengotaan ja hyvin on toiminut”, sanoo Hynell.

Takeuchi TB257FR on varustettu täysin uudistetulla ohjaamolla, Stage V -moottorilla ja runsailla vakiovarusteilla.

Lisää voimaa

Takeuchin uusi TB257FR-kaivukone korvaa mallistossa suositun TB153FR-mallin. Se on alle 6-tonnisena suositussa lyhytperäisten painoluokassa. Moottori on päivittynyt Stage V-päästöluokkaan ja koneeseen on paketoitu runsaasti käytännöllisiä toimintoja sekä varusteita. Mittariston virkaa hoitaa uusi, lähes kuusituumainen värillinen sekä käännettävä kosketusnäyttö.

Uusi Kubotan V2403-CR-TE5B Stage V -moottori antaa aikaisempaa mallia 9,5 kilowattia enemmän tehoa ollen nyt 39 kilowattia. Myös vääntölukema on aikaisempaa 52,3 newtonmetriä korkeampi ollen nyt 195,6. Päästöjä hallitaan partikkelisuodattimen (DPF) avulla. Myös telaston vetokyky on kasvanut 19 prosenttia, ollen nyt 66,9 kilonewtonia.

Käyttöä helpottavia ominaisuuksia

Koneen huoltoa helpottaa etureunastaan saranoidun hytin kallistuminen 32 astetta eteenpäin mahdollistaen näin helpon pääsyn hytin alla oleviin kohteisiin, kuten myös moottorin hytin puoleiselle sivulle.

Puskulevy on varustettu kelluntaominaisuudella helpottamaan tasaushommia. Tankkauspumppu on varustettu kelalla ja polttoainetankin korkki on siirretty koneen kylkeen helpottamaan tankkausta. Koneessa on myös vakiona Takeuchin GPS-kalustonhallintajärjestelmä (TFM), joka lähettää laitteesta paikka- ja käyttötietoa.

Yli 40 vuotta konehommissa uraa tehnyt Hynell tumaa nyt hankitun Takeuchin jäävän työuran viimeiseksi. ”Hyvillä koneilla on mukava työskennellä, mutta pitää sitä osata tehdä aikanaan tilaa myös uusille tekijöille”, päättää Esa Hynell Takeuchin ohjaimissa.

Takeuchin maahantuojana toimii Honka Trading Oy.

Lue seuraavaksi