Uutiset

Työkoneet

Hitachilta lisää seiskasarjalaisia kaivukoneita

Rotator esitteli Villi Länsi -tapahtumassa Hitachin uusinta lyhytperäistä, ZX7-sarjalaista kaivukonetta mallimerkinnältään ZX135US-7. Moottorina on nyt Toyotan kolmelitrainen turbodieselmoottori, joka täyttää Stage V -päästönormit. Ohjaamoltaan kone noudattelee merkin suurempia seiskasarjalaisia. Tilaa on enemmän ja sisäänkäynti on helpottunut suuremman oviaukon myötä. Työskentelyn turvallisuutta lisää nyt vakiona saatava 270 asteen kamerajärjestelmä.

Lyhytperäinen Hitachi ZX135US-7 on työpainoltaan noin 15 tonnin kone. Normaaliperäinen ZX135LCN-7-malli on hieman kevyempi. Vakioteloilla koneen kokonaisleveys on 2 490 millimetriä ja -korkeus 2 870. Molempiin malleihin on saatavana kaksi puomivaihtoehtoa, normaali yksiosainen puomi tai taittopuomi.

Suurin kaivusyvyys on kuuden metrin luokkaa. Lyhytperäisen nestetilavuudet ovat hieman normaaliperäistä pienemmät. Esimerkiksi lyhytperäisen polttoainesäiliön tilavuus on 200 litraa, kun se normaaliperäisessä on 285. Muiden nestemäärien osalta ero on pienempi.

Rotator esitteli Villi Länsi -tapahtumassa Hitachin uusinta 7-sarjalaista, 15 tonnin painoluokkaan sijoittuvaa lyhytperäistä ZX135US-7:ä.

Moottorina on nyt Toyota 1KDE -turbodiesel, jonka iskutilavuus on kolme litraa. Tehoa moottorista irtoaa 74 kilowattia 2 000 kierroksella minuutissa ja vääntömomenttia 390 newtonmetriä 1 700 kierroksella minuutissa. Moottorin päästöt alittavat Stage V -vaatimukset. Pakokaasujen jälkikäsittelystä huolehtii DOC ja CSF.

Ureaa ei tarvita, mikä osaltaan vähentää käyttökuluja. Valmistaja lupaa jopa lähes 10 prosenttia pienemmän polttoaineenkulutuksen merkin aikaisempiin, vastaavan kokoisiin koneisiin verrattuna.

Oman osansa alentuneeseen polttoaineenkulutukseen tuo uudistunut hydrauliikkajärjestelmä, nimeltään HIOS V. Käyttäjälle järjestelmä näkyy hyvin tarkkoina ja helposti hallittavina liikkeinä. Hydrauliikkaa saadaan kahdesta aksiaalimäntäpumpusta, joiden yksittäinen tuotto on 117 litraa minuutissa (siis yhteensä 2×117 l/min). Järjestelmä toimii valmistajan mukaan hyvin polttoainetehokkaasti minimoiden kulut ja maksimoiden tuottavuuden.

Jalkatilaa on hyvin pitkäkoipisellekin kuljettajalle (kuvassa 190 cm:n jalat). Koneen oma 8-tuumainen LCD-näyttö näkyy oikean polven yläpuolella. Kosketusnäyttö se ei ole, vaan käyttö tapahtuu kierrettävällä kytkimellä. Heijastamaton näyttö näkyy hyvin auringonpaisteessa. Iso näyttö on Novatronin ja pienempi Engconin. Niitä varten ohjaamon sivulla on kaksi kiinnitystankoa.

Lisää tilaa

Ohjaamo noudattelee muotoilultaan ja laitesijoittelultaan valmistajan 7-sarjaa. Tilaa on nyt enemmän tässä kokoluokassa. Jalkatila on kasvanut ja oviaukko on 15 senttimetriä leveämpi, mikä helpottaa ohjaamoon nousua. Muutoinkin ohjaamo on kasvanut joka suuntaan luoden tilantuntua. Molemmanpuoleiset hallintakonsolit, joissa ohjainkahvat ovat kiinni, liikkuvat istuimen liikkeiden mukaisesti esimerkiksi joustoissa. Ohjaamon tärinävaimennusta on parannettu. Valmistaja sanoo ohjaamon tärinän olevan nyt 16 prosenttia aikaisempaa mallia alhaisempi.

Etuoikealla alhaalla oleva kahdeksan tuuman LCD-näyttö on heijastamaton. Näkyvyys on hyvä auringonpaisteessakin. Näyttöön on koottu kaikki mahdolliset toiminnot. Kosketusnäyttö se ei kuitenkaan ole, vaan toimintoja ohjataan oikeanpuoleisessa konsolissa olevalla kiertokytkimellä. Kytkimiä on tullut muutamia lisää konsoleihin.

Vasemman takakulman luukun takana on päävirtakytkin, moottori-ilmansuodatin ja tuulilasin pesunestesäiliö. Jäähdyttimien kennojen edessä on irrotettavat ”hyttysverkot”. Rengassokilla kiinni olevat verkot on helppo irrottaa ja puhdistaa.
Oikeanpuoleisen luukun taakse on kerätty suodattimia. Myös moottori- ja hydrauliikkaöljyn laatua tarkkailevat anturit sijaitsevat tämän luukun takana.

Näytön alla on säilytystila älypuhelinta varten. Sen vieressä on USB-latauspiste. Älypuhelimen pystyy yhdistämään koneen audiojärjestelmään Bluetoothin avulla handsfree-puheluita ja musiikin kuuntelua varten. Näytön alla on myös irrotettava mukiteline. Ohjaamon melutaso on 69 dB(A).

Koneessa on vakiona 270 asteen kamerajärjestelmä (Aerial Angle), joka tuottaa kuvaa LCD-näytölle. Kuljettaja voi valita, minkä kameran näkymiä hän haluaa näytöllä näkyvän. Hydrauliikan toimintojen sulkuvipuun ylettyy hyvin vasemmalla kädellä penkillä istuenkin, joten enää ei tarvitse kurottautua eteen lukitusta poistamaan.

Rotatorin tuotepäällikkö Teemu Tourunen esittelee tässä ohjaamon toista raitisilmasuodatinta. Se on nyt kaikissa Hitachin 7-sarjalaisissa helposti ulkoa vaihdettavassa paikassa. Toinen raitisilmasuodatin on ohjaamon sisällä.

Helppoa ylläpitoa

Ylläpidon helpottamiseksi uusi Hitachi ZX135US-7 on varustettu vakiona moottori- ja hydrauliikkaöljyn laadunseuranta-antureilla. Tieto epäpuhtauksista tai öljyn viskositeetin alenemisesta välittyy välittömästi koneen näytölle sekä pilvipalvelun kautta esimerkiksi valtuutetun huoltokorjaamon tietoon. Anturit sijaitsevat koneen oikean takakulman luukun takana. Saman luukun taakse on koottu suurin osa suodattimista. Niiden vaihto onnistuu tukevasti maassa seisten. Moottori-ilmansuodatin on puolestaan vasemman takakulman luukun takana myös helposti vaihdettavissa. Viereisten jäähdyttimien kennojen edessä ovat irrotettavat verkot, jotka suojaavat kennoja likaantumiselta. Verkot ovat kiinni rengassokilla, ja näin helposti irrotettavissa ja puhdistettavissa. Vasemman luukun takana on myös päävirtakytkin. Ohjaamon toinen raitisilmasuodatin on sekin nyt sijoitettu helposti vaihdettavaan paikkaan ohjaamon vasemmassa takakulmassa olevan lukittavan luukun taakse. Suodattimen vaihto tehdään ulkoa käsin.

Tämä Hitachin uusin 7-sarjalainen tullaan näkemään vuoden mittaan konealan eri tapahtumissa kautta maan. Tilaisuuksissa pääsee yleensä myös kokeilemaan koneen hydrauliikan toimivuutta kuljettajan penkiltä käsin.Lue seuraavaksi