Uutiset
Hitachi Zaxis 210 LC
Vuoden aikana maahantuoja Rotator Oy on tehnyt em. kokoluokissa kauppaa mukavaan tahtiin eli 27 konetta painovälillä 25-35 tonnia toimitettiin asiakkaille viime vuonna. Nyt koeajettu 22 tonnin kokoluokka on erittäin suosittu. Viime vuonna Rotator myi peräti 37 kaivukonetta malleja ZX210LC ja ZX225 LC. Kaikkiaan maahantuoja toimitti Hitachi-merkkisiä yli seitsemän tonnisia kaivukoneita 132 kappaletta ja sijoittui sillä toiseksi Volvon jälkeen.
Kolmossarjaan Hitachi teki runsaasti muutoksia eikä tyytynyt ainoastaan vaihtamaan moottoria. Mm. rakenteita on vahvistettu ja tehty kestävämmäksi. Alavaunun kotelorakenne on vankempi kuin aiemmin ja sisältää vähemmän hitsaussaumoja. Telaston osat kuten perusketju ja vetopyörät ovat nekin pykälää järeämmät. Alavaunun uusi muotoilu helpottaa puhtaana pitämistä ja vähentää saven kyytiin jäämistä. Edelleen puomisto sisältää suurempia ainevahvuuksia ja laakerit ovat nekin vahvempia kuin aiemmin. Kriittisissä kohdissa on otettu käyttöön myös entistä lujempia teräslaatuja.
Hitachi ZX210LC-3 oli koeajoon varustettu 700 millimetrin telalapuilla. Valmistajan mukaan muut telaleveysvaihtoehdot ovat 600, 800 ja 900 millimetriä. Kauhanvarren pituus oli kokeilukoneessa 2,91 metriä ja vaihtoehtoina ovat lyhyemmät 2,03 ja 2,42 metrin vaihtoehdot. Suomessa vakiona toimitettavan 2,91 metrin kauhanvarrella sekä Gjerstadin mekaanisella pikakinnittimellä/Niskakankaan valmistamalla 1000 litran kuokkakauhalla maksimiulottuvaisuudeksi saatiin noin 10 metriä.
Moottorina Hitachissa siis on nelisylinterinen ja turboahdettu Isuzu (commonrail). Hitachi sanoo uuden StageIIIA moottorin olevan 15 prosenttia pihimpi polttoaineen suhteen kuin aiemmin.
Hydraulijärjestelmä sisältää kaksi säätyvätilavuuksista pumppua. Erikoispiirteenä järjestelmässä on ylimääräisen öljyn käyttö suoraan kiertoon eikä takaisin säiliöön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samanaikaisissa kaivuliikkeissä öljy kulkee esimerkiksi nostosylinteriltä kauhanvarren sylinterille ja päinvastoin. Näin Hitachi lupaa kaivuliikkeitten nopeuden kasvavan noin 20 prosenttia perinteiseen järjestelmään verrattuna. Vanhaa mallia ei koeajossa ollut vertailukohtana, joten tämä jäi tutkimatta. Hydrauliikka Hitachissa kuitenkin toimii kuin unelma. Paremmin käteen sopivaa hydrauliikkaa on vaikeaa kuvitella.
Voimansiirrossa on kaksi aluetta. Rusakkovaihteella telasto kiihdytetään maksimissaan 5,5 ja kilpikonna-alueella 3,5 kilometriin tunnissa. Ajon hallintaan on sekä käsivivut että jalkapolkimet.
Kaikki uudet kolmossarjan kaivukoneet varustetaan nyt myös GPS-valmiudella eli asiakkaan halutessa kone voidaan ottaa seurantaan. Koneessa oleva lähetin sinkoaa ilmoihin dataa mm. koneen teknisestä kunnosta, huoltotarpeesta, sijainnista ja polttoaineen määrästä. Koneen omistaja pääsee Internetin välityksellä käsiksi oman koneensa tietoihin. Data sijaitsee Hitachin palvelimella Japanissa.
Vähän eroa
Kaivualueita hydrauliikassa on nyt kolme, uusimpana ekonomiasento E. Muut kuvaavat symbolit ovat vanhat tutut H/P ja P. E on valmistajan mukaan taloudellisin vaihtoehto ja H/P hyödyntää moottorilta maksimitehoa. Tämän lisäksi oikeanpuoleisessa kaivuvivussa olevaa nappia painamalla saadaan hetkeksi lisätehoa käyttöön. Kiinnostavaa olikin nyt vertailla tehoalaueita keskenään. 20 kauhan nopeustesti tehtiin kaikilla kolmella alueella. Samoin tarkistettiin polttoaineenkulutus koneen oman kulutusmittarin avulla.
Erot etenkin nopeudessa ja tehossa muodostuivat yllättävän pieniksi. Täydellä teholla H/P alueella 20 kauhan mättäminen koneen puolelta toiselle 180 asteen liikkeellä kesti viisi minuuttia. P-alueella vastaavaan mättöön aikaa kului 4 minuuttia ja 55 sekuntia. Ja E-alueella liikuttiin silläkin aivan samassa tasossa. Nopeudessa ja kaivutehossa ei siis havaittu eri tehoalueilla käytännössä juuri mitään eroa.
Polttoaineen kulutus sentään vaihteli enemmän. Maksimiteholla H/P hetkellinen kulutuslukema liikkui maata mätettäessä täysillä moottorikierroksilla 26-27 litran välillä. E-alueella vastaavasti lukema souti 22-23 litran haitarilla.
P-alueella kulutus on lähes H/P-alueen luokkaa, ainoastaan litran pari vähemmän. Kaivualueilla siis tuntuisi olevan suurempi vaikutus kulutukseen kuin itse kaivutyön suorittamiseen. Hitachin lupaama 13 prosentin säästö polttoainekuluissa äärialueitten välillä ainakin toteutuu.
Nyt kannatata muistaa, että kulutusmittausta tarkkailtiin täydellä rähinällä, kaasuvipu kaakossa. Todellinen työmaakulutus painuu varmasti alle 20 litran tunnissa. Pidempi työmaakulutuksen seuranta siis antaa luotettavamman kulutuslukeman.
Kaivulaitteen nostovoimiin ei kaivualueen valinta vaikuta. Taulukoidut eri etäisyyksien nostovoimat 52,2-91,6 kilonewtonia saadaan irti olipa kaivualuenappi missä asennossa tahansa. Hitachin hydrauliikasta saadaan hetkellinen lisäteho ns. power boost napilla.
Mittauksissa nappi vaikutti kaivuvoimaan kasvattamalla sitä noin 500 kiloa. Kaivulaitteen nostovoimaan ei toiminnolla ollut mitään vaikutusta. Eli kaivettaessa kauhanvarren sisäänvetoon ja kauhan täyttöön saadaan hetkellinen lisävoima.
Hiljainen ohjaamo
Melutaso mitattiin tuttuun tapaan sekä tyhjäkäynnillä että täysillä moottorikierroksilla kaivettaessa. Hitachin ohjaamo on hiljainen. 71-74 desibelin tulos kieliikin erittäin matalasta melutasosta kilpailijoihin verrattuna. Ja asian kyllä havaitsee ohjaamossa istuessa. Radiotakaan ei tarvitse huudattaa.
Kylmäkäynnistys tuli kokeiltua, sillä koeajopäivinä pakkasmittari näytti aamulla alle 20 asteen lukemia. Webaston asennus oli kesken eli kone ”pakotettiin” käymään suoraan tulipalopakkasesta. Ja hyvin hyrähti. Myös lämmityslaitteen teho tuli havaittua vähintäänkin riittäväksi. Länsirannikon viimassa kaikki ohjaamon ikkunat pysyivät täydellisesti auki huurteesta ja ohjaamossa oli lämmin. Hitachissa on vakiovarusteena myös istuimen lämmitin. Pakkasen takia varsinainen koeajo mittausten ulkopuolella jäi tällä kertaa vähäiseksi.
Simppeli hallinta
Hitachin ohjaamoon vie varsin leveä ovi, josta on helppo kavuta sisään ja ulos. Koko ohjaamo on saanut lisäsenttejä. Varsinkin jalkatilaa on tullut lisää. Kuljettajan hartioitten kohdalta mitattuna leveys on noin 980 ja pituus 1500 millimetriä. Korkeutta on keskimäärin noin 1500 millimetriä.
Reilua pituutta on hyödynnetty mm. istuimen taakse sijoitetulla säilytyslaatikolla. Uusi suuri LCD näyttö sijaitsee oikean kaivuvivun edessä Kaivualueitten valintakatkaisin, automaattinen tyhjäkäyntiasetus sekä kierrosluvun säätökiekko sijaitsevat nekin oikealla varsin helposti käsillä. Ainoastaan radio ja ilmastointilaite on upotettu osittain oikean kyynärnojan alle.
Hitachin insinöörit ovat onnistuneet mielestäni yksinkertaistamaan koko hallinnan nopeasti opittavaksi Kun katkaisinten ja vipujen määrä on minimoitu vain oleelliseen, on uuden kuljettajan helppo omaksua äkkiä tehokas työskentelytapa.
Varsinkin LCD-näyttö monipuolisine ominaisuuksineen on erittäin hieno. Ensinnäkin suuri ruutu palvelee hyvin myös vakiona olevan peruutuskameran näyttönä. Kamera saadaan kaivettua esille yhdellä näppäimellä. Edelleen kameranäyttö voidaan asentaa automaattiseksi aina kun liikkeelle lähdetään. Tämä lienee käyttökelpoinen ominaisuus silloin, kun työmaaliikennettä tai ihmisiä on ympärillä.
Kameran välittämä kuva on suhteellisen tarkka ja hyvä. Matalalla auringonpaisteella se tosin menettää kontrastiansa, jota tosin voi säätää.
Näytön kielivalintoja on 12, joukossa myös suomi. Koneen käynnistys voidaan estää, jolloin kuljettaja pääsee aloittamaan vain syöttämällä kolme – viisi merkkiä sisältävän salasanan. Väärien salasanojen syöttäminen johtaa hälytyssummerin aktivoitumiseen. Summeria ei kykene hiljentämään edes virta-avainta poistamalla.
Koneen järjestelmä myös tutkii itseään koko ajan ja mahdollisissa häiriöissä/vikatilanteissa näyttöön ilmestyy symboli. Mm. moottorin jäähdytysnesteen lämpötilan nousu, öljynpaineen lasku, tukkeutunut suodatin, alhainen polttoaineen määrä tai häiriöt sähköjärjestelmässä lukeutuvat ilmoitettaviin asioihin.
Perusnäkymään kuuluu mm. viisarinäytöt moottorin jäähdytysnesteen lämpötilalle ja polttoaineen määrälle. Myös tuntilukema sekä kellonaika ovat esillä. Halutessaan kuljettaja voi tuoda perusnäytölle polttoaineen kulutuslukeman.
Myös eri toimintojen symbolit näkyvät perusnäytöllä. Mm. valittu lisälaite näkyy pienenä kuvakkeena näytöllä Lisälaitevalikko on sekin varsin monipuolinen. Etukäteen on säädetty virtausarvot/moottorikierrokset kauhakäyttöön ja kahdelle iskuvasaralle. Murskaimelle ja pulveroijalle on niin ikään omat esivalitut säätönsä ja niille on valittu molempien pumppujen yhteistuotto 420 litraa minuutissa. Kuljettaja siis valitsee lisälaitteen suoraan valikosta. Tämän lisäksi kuljettaja voi vielä säätää jokaista lisälaitetta +-30 litraa, kun öljy tulee lisälaitteelle yhdeltä pumpulta. Lisäksi kuljettaja voi säätää lisälaitteelle ja kaivulaitteelle menevän öljymäärän keskinäistä suhdetta yhteiskäytön aikana silloin, kun käytössä on kahden pumpun tuoton vaativa lisälaite.
Kokonaisuudessaan Hitachin LCD-näyttö ja sen kautta tehtävä hallinta ja säätäminen on erittäin onnistunut konstruktio. Se on havainnollinen ja helppokäyttöinen. Ja kun kokoa on myös reilusti, niin voiko muuta enää vaatia?
Kun ohjaamosta löytyy myös automaatti-ilmastointi, radio, säilytystilaa, mukinpidike ym. ei kovin äkkiä keksi mitä muuta sieltä pitäisi löytyä.
Helpot tarkistukset
Myös huoltoasioihin on Hitachilla paneuduttu. Vain mottoriöljyn manuaalista tarkistusta varten pitää kiivetä koneen päälle. Kaikki suodattimet on vaihdettavissa ja hydrauliöljyn sekä jäähdytys- ja lasinpesunesteitten tasot on tarkistettavissa reilusti avautuvien huoltoluukkujen takaa maantasossa seisten.
Välijäähdytin, jäähdytin sekä polttoaineen ja öljyn jäähdyttimet sekä vielä ilman lauhdutin ovat sijoitettu kätevästi rinnakkain ja yhteen nippuun. Ne ovat helposti puhdistettavissa. Huoltoväleiksi Hitachi suosittelee seuraavaa; moottoriöljyn ja suodattimen vaihto 500, hydrauliöljy 5000 ja suodatin 1000 tuntia. Polttoainesuodatin tulisi normaalioloissa laittaa vaihtoon aina 500 tunnin käytön jälkeen.