Uutiset

Työkoneet

Hitachi-kaivoskoneita Terrafamelle Sotkamoon

Terrafamen kaivos Sotkamossa on tehnyt sopimuksen Rotator Oy:n kanssa nykyisen Hitachi-kaivoskaluston uusimisesta vuosien 2022–2025 aikana.
Terrafamen ja Rotatorin välinen sopimus sisältää kaksi Hitachi EX3600-7 -kaivukonetta (370 t/1 450 kW) sekä seitsemän 200 tonnin hyötykuorman omaavaa EH3500AC-3-kiviautoa (322 t/1 491 kW). Lisäksi sopimuksessa on optio koko vanhemman kaluston korvaamiseksi.

Vanhimmat EX3600-6-kaivukone ja EH3500AC-II-kiviautot ovat päässeet jo yli 60 000 käyttötunnin. Rotator Oy on huolehtinut niiden kunnossapidosta kaivoksella alusta asti. Uudet koneet kokoonpannaan ja toimitetaan Terrafamelle valmiina käyttöön otettavaksi kaivoksella. Käytettyjä laitteita voi osittain jäädä kaivokselle varakoneiksi, mutta niitä myös romutetaan.

Ensimmäiset MTU:n Euro V -tason moottoreilla varustetut koneet (1+2) valmistuvat Japanissa touko-kesäkuun 2022 aikana. Rotator Oy ja Terrafame ovat solmineet myös jatkosopimuksen Terrafamen nykyisen kaluston huolloista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Tämä sopimus sisältää myös option kahden vuoden jatkolle.

Hitachi EX3600-7

Hitachi EX3600-7 on seuraavan sukupolven kaivukone, joka hyödyntää ympäristöystävällisiä teknologioita. Kaivukoneen sähköinen pumppujen tuotonsäätö, sekä tehokkaampi hydrauliikka ja jäähdytys pienentävät Rotatorin mukaan polttoaineenkulutusta ja vähentävät päästöjä. Myös koneen komponenttien kestoikään ja huollettavuuteen on tehty lukuisia parannuksia.

EX3600-7:n kuljettajan olosuhteisiin on myös kiinnitetty huomiota ja uudistusten myötä käyttömukavuus ja turvallisuus on nostettu tiedotteen lupausten mukaisesti aivan uudelle tasolle.

Suomessa olosuhteet kaivoksilla ovat etenkin talviaikaan haastavat.

Hitachi EH3500AC-3 on pitkään tuotannossa ollut sähkökäyttöinen kiviauto, joka kuljettaa edeltäjäänsä isomman hyötykuorman. Perinteisiin voimansiirtomenetelmiin ja edeltävään mallisarjaan verrattuna ympäristön kuormitus on tällöin huomattavasti pienempi. Laitteessa on muun muassa luiston- sekä sutimisenesto ja nyökkimisenvaimennus vakiona.

Myös komponenttien elinikään on kiinnitetty erityistä huomiota. Hitachi
Construction Machinery käyttää muun muassa Hitachin valmistamia sähkökomponentteja laitteissaan. Edellä mainitut muutokset lisäävät valmistajan mukaan EH3500AC-3-kiviauton käytettävyyttä, sekä vähentävät polttoaineenkulutusta ja ympäristön kuormitusta tehokkaasti.

Hitachi suunnittelee kaivoskoneet ns. ”future proof” – konseptilla modulaarisiksi, jolloin laitteiden käyttöaikana voidaan ottaa muuttuvat ympäristöarvot huomioon. Hitachin tarkoituksen on vähentää öljyjen ja polttoaineiden käyttöä. Tähän päästään pidentämällä huoltovälejä sekä tehostamalla voimansiirtolinjan sähköistämistä, jolloin riippuvuus fossiilisista polttoaineista vähenee.

”Olemme tyytyväisiä Rotatorin kanssa tehtyyn sopimukseen kaivoskaluston uusimisesta. Monivuotinen yhteistyö sekä kaluston kilpailukykyinen elinkaarikustannus olivat ratkaisevia tekijöitä päätöksen taustalla. Lisäksi Hitachin käyttämä ”future proof” -konsepti tukee kaluston pitkää elinkaarta ja auttaa hallitsemaan tuotannon hiilijalanjälkeä tulevaisuudessa. Uskomme, että pitkään jatkunut yhteistyö helpottaa osaltaan kaluston uusimista useiden vuosien aikana”, toteaa Terrafame Oy:n kaivostoiminnan johtaja Seppo Voutilainen.

”Yhteistyön jatkuminen Terrafamen kaivoksen kanssa on meille erittäin tärkeää. Nyt solmittu sopimus on suuri luottamuksen osoitus Rotator Oy:n palveluita ja Hitachi-tuotteita kohtaan. Yhteistyö Terrafamen kanssa vahvistaa asemaamme kaivossektorilla ja auttaa meitä kehittämään rautaista osaamistamme entistä paremmaksi”, toteaa Rotator Oy:n toimitusjohtaja Jari Valtanen.

Terrafamen toiminnan tarkoituksena on keventää liikenteen hiilijalanjälkeä vastuullisesti tuotetuilla akkukemikaaleilla. Terrafamen yhdelle teollisuusalueelle sijoittuva integroitu tuotanto omasta kaivoksesta akkukemikaaleiksi muodostaa ainutlaatuisen ja energiatehokkaan tuotantoketjun, joka tuottaa asiakkaille akkukemikaaleja, joiden hiilijalanjälki on selvästi teollisuuden keskiarvoa pienempi.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2020 sen liikevaihto oli 338 MEUR ja yhtiön teollisuusalueella työskenteli noin 2 000 työntekijää, joista urakoitsijoiden ja alihankkijoiden osuus oli vähän yli puolet.

Vuonna 1954 perustettu perheyritys Rotator on yksi kokeneimmista ja vakiintuneimmista koneiden maahantuonti- ja jälkipalveluyrityksistä Suomessa. Rotator Oy on pitkäjänteisesti rakentanut palveluitaan
kattamaan kaikki asiakkaiden tarpeet koneista jälkipalveluihin. Liikevaihto vuonna 2020 oli 82 MEUR ja henkilökuntaa noin 160. Toimipisteitä Suomessa on kahdeksan kappaletta.

Hitachi EX3600-7:

 • sähköinen pumppujen tuotonsäätö
 • tehokkaampi hydrauliikka ja jäähdytys
 • hydrauliikkaöljyn takaisinkierto puomia laskettaessa
 • pienempi polttoaineen kulutus
 • alemmat päästöt
 • jäähdyttimet säätyvät automaattisesti —>alempi melutaso
 • puomiston huoltoväli pidempi
 • kestävämpi runko
 • hydrauliikkaletkujen ja sähköjohtojen reitityksiä uusittu ja suojausta parannettu (Terrafamen kokemuksia hyödynnetty)
 • 360 kamera ja ohjaamossa hallintalaitteiden käyttömukavuutta ja turvallisuutta parannettu

Hitachi EH3500AC3:

 • komponettien elinikä kasvanut
 • autoissa käytetään emoyhtiön valmistamia sähkökomponentteja
 • isompi hyötykuorma
 • Vakiona: luistonesto, sutimisenesto ja nyökkimisvaimennus
 • kiviautot voidaan kytkeä autonomiseen järjestelmään tai varustaa johdinkäyttöä varten myöhemmin
 • pidemmät huoltovälit
 • pyrkimys koko ajan fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen
Lue seuraavaksi