Uutiset

Työkoneet

Hidromekin 50-tonninen syöttää nyt Sundströmin murskainta

Bo-Göran Neuman (kuvassa) ja yrityksensä Oravaisten Murske & Kone Oy sai tammikuun lopulla käyttöönsä ensimmäisen Suomeen myydyn Hidromek HMK 500 LCHD H4 -kaivukoneen, joka on turkkilaisvalmistajan järein malli. Neumanin vuonna 2003 perustamalla yrityksellä ja Sundström Ab Oy:llä yhteistyö on jo yli 20 vuoden mittainen.

Ensimmäinen työkomennus uudella murskaimen syöttäjällä oli Vt 8:n työmaalla Vöyrissä. Kasitielle rakennetaan välillä Vassor-Kärklax muun muassa ohituskaistoja sekä keskikaiteet. Uudella kallioalueella murskataan lajikkeita tietyömaan käyttöön.

Oravaisten Murske & Kone Oy hankki Hidromek HMK 500 LCHD H4 -kaivukoneen murskaimen syöttöön. Bo-Göran Neumanin ja Sundström Ab Oy:n yhteistyö on yli 20 vuoden pituinen.

Sundström omistaa Metson mobiilin murskainketjun esi-, väli- ja jälkimurskaimineen. Oravaisten Murske & Kone Oy käyttää ja myös perushuoltaa murskainlaitosta. Hidromekin lisäksi omaa kalustoa asemalla on altakantoa tekevä pyöräkuormaaja.

”Tämän Sundström-yhteistyön lisäksi meillä on oma seula, jolla teemme pääasiassa luonnonkivien seulontaa. Oma pieni tela-alustainen murskainlaitoskin meillä on, mutta se on ollut nyt toimettomana jonkin aikaa, kun olemme keskittyneet palvelemaan Sundströmiä”, aloittaa Neuman.

Miehitys laitoksella on neljä ja lupien salliessa työpäivät voivat olla 18 tunninkin mittaisia.

”Kun tätä työtä tehdään paljon pimeälläkin, niin asensimme erittäin tehokkaat Nordic Lightsin lisävalot koneeseen. Muita lisävarusteita ovat Safematic-keskusvoitelujärjestelmä ja Eberspächer-polttoainekäyttöinen lisälämmitin.”

Kone toimitettiin ilman kauhaa, sillä Neuman suosii Korsnäsissä sijaitsevan Br. Bäcklund Kb:n valmistamia kauhoja. Ne on vuosien mittaan laadukkaiksi ja kivelläkin kestäviksi todettu. Hidromekin puomin päästä löytyykin Bäcklundin valmistama, 2,8 kuutiometrin kauha. Pikakiinnikkeenä on SMP 105.

”Ensimmäisen kerran kävimme kokeilemassa Hidromekiä jo neljä vuotta sitten. Tuolloin maassa ei ollut 30 tonnia suurempaa mallia, joten kaupat jäivät tuolloin tekemättä, vaikka totesimme sen olevan kaikin puolin laadukkaasti tehty. Nyt kun 50-tonninen oli saatavilla, niin päädyimme hankkimaan sen. Kone on tehty tunnetuista komponenteista. On Isuzun moottori, Kawasakin hydrauliikka ja Parkerin venttiilipöytä. Ja kun pääsimme Reijo Ylipaaston kanssa vielä kauppapoliittisissa neuvotteluissa meitä tyydyttävään lopputulokseen, niin päätös oli helppo”, toteaa Neuman.

Oravaisten Murske & Kone Oy työllistää kuusi henkilöä. Liikevaihto edellisellä tilikaudella oli noin 900 000 euroa.

Hidromek H4-perhe

Hidromek HMK 500 LCHD painaa työkunnossa noin 52 tonnia. Se on H4-sarjan järein malli. Kuusisylinterinen Isuzu antaa 270 kilowatin tehon.

Muut H4-perheeseen kuuluvat kaivukoneet ovat HMK 140 LC (14,7 t/73 kW) HMK 145 LCSR (17,2 t/78,5 kW), HMK 230 LC (23,7 t/128,4 kW), HMK 310 LC (32,1 t/161 kW), HMK 390 LCHD (39,7 t/210 kW) ja HMK 410 LCUHD (41,8 t/214 kW).

Turkkilainen Hidromek on perustettu vuonna 1978. Viime vuoden alussa ilmoitettu, perustamisen jälkeinen valmistusmäärä oli 45 000 konetta, jotka on toimitettu yli 100 maahan. Kaivukoneiden lisäksi Hidromek valmistaa muun muassa kaivurikuormaajia, tiehöyliä, pyöräkuormaajia ja jyriä.

H4-mallistosta voit lukea lisää tästä.

Hidromek-edustus Suomessa on Honka Trading Oy:llä.
Lue seuraavaksi