Uutiset

Työkoneet

Hidromek 230 LC ja 230 LCLR – valmistajalta lisää H4-sarjan kaivukoneita

Hidromekin mallisarjojen uudistus on alkanut reilun 20 tonnin koneluokasta. Malli 220 jää pois, ja sen korvaa 230, josta on saatavana niin sanottu perusmalli HMK 230 LC (normaalipuominen, 23,8 t/128 kW/) sekä pitkäpuominen HMK 230 LCLR (25,8 t/128 kW). Veljekset ovat puomistoa ja pitkäpuomisen raskaampaa vastapainoa lukuun ottamatta identtiset. Koneet ovat samalla täydennystä valmistajan uuteen H4-sarjaan. Muu mallistokin tulee saamaan jatkossa tässä 230-mallissa nähtyjä uudistuksia.

Hidromekin uuden H4-sarjan myötä koneisiin on tarjolla tehostunutta käytettävyyttä parantuneen hydrauliikan myötä.
”Työteko sujuu näin nopeammin ja polttoaineenkulutus pienenee”, luvataan valmistajan taholta. Koneen kestävyyteen on tehty parannuksia vahvistamalla puomin rakenteita sekä alavaunun kulutukselle alttiita osia. Puomin tappiliitoksissa käytetään nyt pronssi-grafiittiholkkeja, jotka parantavat voitelua ja vähentävät näi tappien kulumista.

Hidromekin uuden H4-sarjan esiinmarssi jatkuu reilun 20 tonnin kaivukoneilla. Vasemmalla normaalipuominen HMK 230 LC ja oikealla pitkäpuominen HMK 230 LCLR. Puomistoa ja peräpunttia lukuun ottamatta koneet ovat tekniikaltaan samanlaiset.

Kuljettajan kannalta merkittävin uutuus on uusi hytti. Se on ROPS- ja FOPS-hyväksytty (Roll Over Protective Structure kaatumistapauksia varten ja Falling Over Protective Structure päälle putoamisia varten). Hallintalaitteet sekä mittaristot ovat kokeneet täydellisen muutoksen. Vipukonsolit ovat uudet molemmin puolin ja mittaristona toimii nyt kahdeksan tuumainen kosketusnäyttö. Kaikkia toimintoja ei ole kuitenkaan ahdettu kosketusnäytöllä käytettäväksi, vaan perinteisiä painokytkimiä, katkaisijoita ja rullia on vielä jäljellä. Niiden käyttö onkin jouheinta usein käytettävien toimintojen osalta, esimerkiksi moottorin kierrosluvun säätö tapahtuu tunnokkaalla kiertokytkimellä.

Kuljettajan viihtyvyyttä työpaikallaan ovat edesauttamassa automaatti-ilmastointi sekä lämmitettävä, ilmajousitettu istuin. Eväitä varten on oikealla istuimen takana jäähdytetty eväslaatikko, jossa päivän purtavat säilyvät huurteisina helteiselläkin kelillä.Kahdeksan tuuman kosketusnäyttöön on keskitetty kaikki perinteiset mittariston toiminnot, runsas määrä koneen asetuksien tekoa sekä muita toimintoja, kuten kameranäytöt, radio jne. Perinteisiä painonappeja ja kiertokytkimiä on vielä jätetty yleisimmin käytettäville toiminnoille, se on hyvä. Näytön luku onnistuu myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Istuimen selkänojassa on 35 asteen kallistusvara. Myös vipukonsoleissa on kallistussäätö. Näin työskentelyasentoa on helppo säätää eri korkeuksilla tapahtuvaan kaivamiseen. Ohjaamon tärinöitä ja äkillisiä iskuja on vaimentamassa kuusi joustinkumia. Niiden myötä myös ohjaamon melutaso alenee. Ohjaamon ja koneen luukkujen lukitukset tapahtuvat yhdellä avaimella, joka sekin helpottaa kuljettajan arkea.

Päivitetty käyttöjärjestelmä

Uudet 230:t on varustettu Hidromekin päivitetyllä CAN-ohjausjärjestelmä (Opera). Sen käyttöliittymänä on nyt uusi 8-tuumainen kosketusnäyttö, joka toimii niin mittariston kaltaisena näyttönä, peruutus- ja sivukameran monitorina sekä monien muiden toimintojen sekä asetusten teko- ja säätöalustana. Kosketusnäyttö on pullollaan informaatiota, joten sen oppiminen vie hetken aikaa.

Operan toiminnot ovat loputtomat. Tässä muutamia yleisimmin käytettäviä. Kaikki mahdollinen informaatio siis välitetään Operan hallitsemalla kosketusnäytöllä; mittarinäytöt, varoitus- ja merkkivalot, hälytykset jne. Radion ja musiikin kuuntelu tapahtuu kosketusnäytölle tulevan ”virtuaaliradion” kautta. Digitaalisuus tarjoaa hyvän työkalun myös koneen toimintojen seuraamiseen, kuten polttoaineen kulutuksen seurantaan hetkellisesti ja pitkällä ajanjaksolla. Tarjolla on reaaliaikaista tietoa myös turboahtimen ahtopaineesta, polttoaineen syöttöpaineesta sekä hydrauliikkapumppujen paineesta.

Polttoaineelle ja urealle on molemmille omat tankkauspumppunsa. Ne on sijoitettu lukittavan kannen alle koneen oikealle puolelle. Kannen alla on tilaa myös muille varusteille. Koneen kaikki lukot noudattavat yksiavainjärjestelmää.
Istuimen oikealla puolella on jäähdytetty eväslaatikko.

Samoin tietoa saadaan koneen vikakoodeista ja asetusten rekistereistä. Raporttia tulee myös päivän kulusta kokonaisaikojen muodossa; miten paljon on tehty töitä, kuinka paljon tyhjäkäyntiä ja miten paljon on siirtoajoa. Lisäksi järjestelmä muistuttaa huoltoajankohdista.

Operan avulla voidaan säätää hydrauliikan ulosoton tuottoja erilaisille työlaitteille ja tallettaa arvot 20:een eri muistipaikkaan. Samoin sen avulla voi valita käytettäväksi joko 1- tai 2-toimisen lisähydrauliikan. Myös moottorin automaattinen tyhjäkäynnille pudotus sekä kokonaan sammutuksen viiveet säädetään kosketusnäytön kautta.

Tämä kaikkiin H4-sarjaan koneisiin aikanaan tuleva ominaisuus säästää valmistajan mukaan polttoainetta oleellisesti. Edellä mainittujen lisäksi Operan valikoissa on vielä paljon erilaisia toimintoja sekä koneen yleisiä asetuksia. Pikaisen tutustumisen perusteella Hidromekin kosketusnäyttö ”pelittää” hyvin kirkkaassa auringonpaisteessakin.

Istuimen selkänojassa on 35 asteen kallistusvara. Myös vipukonsoleissa on kallistussäätö sopivan kaivuasennon löytämiseksi.

Veljekset kuin Hidromekit

Kuten todettua, uudet H4-sarjan 230:t ovat täysin samanlaisia keskenään puomistoa ja pitkäpuomisen painavampaa vastapainoa lukuun ottamatta. Moottorina on Isuzun neljäsylinterinen, turboahdettu diesel (AR-4HK1X), josta tehoa otetaan ulos molemmissa malleissa 128 kilowattia. Sylinteritilavuus on 5,2 litraa. Käytössä on AdBlue-järjestelmä ja moottori täyttää Stage IV -normit.

Regeneroinnin estotoiminto mahdollistaa koneen käytön paikoissa, joissa tulee välttää kipinöintiä.

Hydrauliikkaa saadaan kahdelta aksiaalimäntäpumpulta, joiden tuotto on maksimissaan 233 litraa minuutissa per pumppu. Yksi 2-toiminen ja proportionaaliohjattu lisähydrauliikka sekä pikakiinnikkeen hydrauliikka ovat vakiona. Opera-järjestelmän kautta on siis mahdollista tehdä esiasetuksia tälle hydrauliikalle. Lisävarusteena on saatavana hieman miedommalla tuotolla oleva 2-toiminen lisähydrauliikka, joka myös on proportionaaliohjattu.

Koneessa on 24 voltin sähköjärjestelmä. Polttoainesäiliön tilavuus 405 litraa ja ureasäiliön 35 litraa. Molemmille nesteille on oma tankkauspumppu, polttoaineelle myös tankkausletku. Ylitäytön esto pysäyttää tankkauksen automaattisesti, kun tankki on täynnä.

Ulottuvuutta tarjolla Normaalipuomisen maksimi kaivu-syvyys on 6 210 ja -ulottuvuus 9 560 millimetriä. Pitkäpuomisen vastaavat luvut ovat 11 450 ja 15 070. Kuljetusmitat ovat 9 680×2 990×3 120 millimetriä (PxLxK) normaalipuomiselle ja 12 440×3 090×3 090 pitkäpuomiselle.
Hidromek-koneiden maahantuojan ja jälleenmyyjän Honkatradingin Tomi Ylipaaston mukaan uusi Hidromek HMK 230 tullaan näkemään syksyn Metko-messuilla.


Lue seuraavaksi