Uutiset

Työkoneet

HeatWork antaa roudalle kyytiä

Norjan Narvikissa vuodesta 2005 lähtien valmistetut HeatWork-lämmitys- ja roudansulatuslaitteistot ovat olleet Suomessakin jo reilun vuoden päivät. Suomeen niitä on myyty jo toistakymmentä ja yhteensä niitä on Skandinaviassa asiakkailla käytössä jo yli 300. Tarjolla on kolme mallia; HW 700/1800, HW 3600 ja HW6000. Tyyppinumero kertoo pumpun tuoton eli 1800, 3600 ja 6000 litraa minuutissa. Kaikki mallit saa joko peräkärryyn tai konttiin asennettuna. Mikäli laitteen käyttöpaikalla ei ole saatavilla sähköä, niin käytetään omaa aggregaattia.

Laitteen idea siis on putkistossa kiertävässä nesteessä. Neste lämmitetään valurautakattilalla ja öljypolttimella. Lämmin neste pumpataan kiertoon kolminopeuksisen pumpun avulla. Glykoolin lämpötila on säädettävissä välille 0-90 astetta. Letkut asetellaan sulatettavaan kohteeseen 50-300 millimetrin välein. Edelleen letkut peitetään alapinnaltaan heijastavalla matolla, joka johdattaa lämmön alaspäin.

”Perinteisellä höyrylläkin jäätynyt maa toki saadaan sulamaan, mutta samalla maahan pääsee satoja tai jopa tuhansia litroja vettä. Tämä vesi jäätyy hyvinkin nopeasti uudelleen ja edessä on uusi sulatus. HeatWork sulattaa maan, mutta myös kuivaa sen. Altistuminen uudelle jäätymiselle on huomattavasti pienempää kuin höyryä käytettäessä. Höyrytys myös vie valtavia määriä polttoainetta. HeatWork kuluttaa kokemuksien mukaan keskimäärin 3,5 litraa polttoöljyä tunnissa. Edelleen HeatWork on turvallinen käyttää, tehokas, ympäristöystävällinen ja myös helppo. Laitteen käyttö vaatii vain yhden henkilön työpanoksen eli säästöä tulee henkilöstökuluissakin”, listaa laitteen etuja Jens Heinonen HeatWork Finland Oy:stä. Heinonen hoitaa Suomen tytäryhtiössä tuotekoulutusta ja markkinointia. Konekesko aloitti vuoden alusta laitteitten myyjänä ja vastaa myös jälkimarkkinoinnista.

”HeatWork-laitteilla voi sulattaa routaa, mutta siihen on myös mahdollista liittää lämpöpuhaltimia ja niillä pitää isojakin rakennuksia lämpiminä. Laitetta voi myös käyttää betonitöihin. Sillä voi sulattaa myös vaikkapa sora- ja kivikasoja. Betonikivetyksiä ja laatoituksia voi tehdä nyt talvellakin, mikä on aivan uutta. Käyttökohteita on paljon. Lisäksi laitetta kehitetään koko ajan vastaamaan aina paremmin asiakkaitten vaatimuksia. HeatWork on saanut asiakkailta erittäin positiivisen vastaanoton. En ole vielä kuullut kenenkään sanovan laitetta turhaksi. Päinvastoin asiakkailta tulee koko ajan lisää ideoita siitä, mihin laitetta voi käyttää”, lopettaa Heinonen.

Laitteen sulatusnopeus riippuu tietenkin letkujen etäisyydestä, maaperästä ja ulkolämpötilasta. Normaalisulatuksessa sulatusnopeus on noin 300-400 millimetriä vuorokaudessa. Esimerkiksi mallissa HW700, 648 metrin letkun pituus riittää 300 millimetrin väleillä noin 250 neliömetrin pinta-alaan. Nopeaa sulatusta haluttaessa letkut asetelleen tiiviimmin, mutta näin käytettävissä oleva pinta-ala tietenkin pienenee.

Talvikeli Kangasalla

Yksi Suomessa HeatWorkia käyttävistä yrityksistä on Pikon Taimisto Oy Kangasalta. Toimitusjohtaja Henrik Bosin mukaan heille HW 700 hankittiin maaliskuussa 2008. Tammikuun puolivälissä Pirkanmaalla oli Bosin mukaan varsin vähän routaa – polannejäätä sen sijaan kaikkialla.

”HeatWork on ollut meillä apuna ympäristökivien asennustöissä. Olemme myös sulatelleet rakennustyömaiden pohjia ja sisätäyttöjä sekä kanaalien reittejä. Käyttötunteja laitteessa on nyt noin 300 ja parhaillaan (14.1.2009) se on käytössä Helsingissä Eiranrannassa allastyömaalla tuottamassa lämpöä kiviasennustelttaan.”

”Käyttökokemukset ovat erittäin hyvät. Laite on helppokäyttöinen, käyttökustannuksiltaan edullinen ja myös nopea. Tammikuun alussa sulatimme noin 300 neliömetrin kokoisen ratsastuskentän. Jäätyneen hiekkakerroksen paksuus oli noin 200-250 millimetriä. Sulatus kesti yhden vuorokauden pakkasen ollessa noin 15 astetta. Kenttä oli maneesissa, joten siellä ei ollut lunta eikä polannejäätä. Näin laitteesta saatiin paras mahdollinen teho irti”, tietää Bos.
Aiemmin sulatettavat kohteet teltoitettiin ja telttaan puhallettiin kuumaa ilmaa polttoöljykäyttöisillä puhaltimilla. 100 neliömetrin alueen sulatus söi noin 200 litraa polttoainetta ja sulatuslogistiikka vei aikaa kolmesta neljään tuntiin per kerta. Nyt lämmitysletkujen asennus ja matoitus kahdellesadalle neliölle vie tunnin ja purku puolisen tuntia. Polttoainetta kuluu vuorokaudessa vain noin 70-80 litraa. Sulatettava alue myös kuivuu erittäin tehokkaasti, joten lämmityksen jälkeen maa ei niin herkästi jäädy uudelleen”, listaa Bos havaitsemiaan HeatWorkin etuja.
”Yksi laitteen suuri etu on myös se, että käyttäjältä ei vaadita tulityölupaa. Työmaalla ei myöskään tarvita miehittämättömänä käyvän laitteen käyttöön mitään valvontaa. Laitteessa on gsm-yhteys, joka hälyttää mikäli laitteessa on häiriö. Hälytysjärjestelmä myös kertoo polttoaineen vähenemisestä”, lisää Bos.
”Nyt kannattaa myös muistaa, että kyse ei siis ole ainoastaan roudan sulatuksesta. HeatWorkin avulla voidaan luoda olosuhteet pihakiviasennuksille ympärivuotisesti. Talvikausi Pirkanmaalla on yleensä 4-5 kuukautta. Aika myöhäänkään keväällä ei voida olla varmoja maan roudattomuudesta, joten tulemme varmasti käyttämään laitetta vielä hyvinkin pitkälle kevääseen.”
”Teemme HeatWorkilla myös sulatuspalvelua, jonka hinta on noin 550 euroa vuorokaudelta (alv 0%) lisättynä polttoaine- ja matkakustannuksilla. Tässä ajassa voidaan sulattaa noin 200 neliömetrin pinta-ala ja pidempikin lämmitysratkaisu telttoineen ja ylläpitolämmityksineen on mahdollista räätälöidä. Erikseen emme laitetta vuokraa”, valistaa Henrik Bos.

Pikon Taimisto Oy

Pikon Taimisto Oy on pääsääntöisesti Pirkanmaalla urakoiva, kivi- ja vihertöihin erikoistunut ympäristörakentaja. Yritys rakentaa julkisia, puolijulkisia ja yksityisiä kohteita ja sillä on myös pihasuunnittelupiste Ideaparkin kesäpihalla. Vuonna 2008 liikevaihto oli noin 2,2 miljoonaa euroa . Toimitusjohtaja Henrik Bosin mukaan työtilanne tälle vuodelle näyttää kohtuulliselle. Pikon Taimisto Oy työllistää ympärivuotisesti noin 10 henkeä ja kesäaikaan 25-30.

HeatWork Konekeskon edustukseen

Konekesko Oy on aloittanut 1.1.2009 HeatWork lämmitys- ja roudansulatuslaitteitten myynnin. Myyntialueena toimii Konekeskon koko toiminta-alue, joka käsittää Suomen, Baltian maiden ja Venäjän markkina-alueet. Sopimus sisältää myös jälkimarkkinointia koskevat palvelut.

Laitteet ovat valmistettu Norjassa pohjoismaisella yhteistyöllä ja mallistosta löytyy perässä vedettäviä, sekä kontissa kuljetettavia malleja. HeatWork on tiiviissä yhteistyössä markkinoiden kanssa kehitellyt eri ominaisuuksilla ja tehoilla varustettuja koneita juuri pohjoismaisiin tarpeisiin.

“Otamme HeatWork-tuotteet osaksi tuotesalkkuamme, sillä näemme kyseisen konseptin tarjoavan selkeää synergiaetua muiden samalle kohderyhmälle suunnattujen koneiden kanssa” kommentoi Konekeskon tuoteryhmäjohtaja Seppo Turunen.

“HeatWork-tuotteiden muotoilu, käytännöllisyys ja imago herättivät meissä välittömästi kiinnostusta. Pidämme Suomen, Baltian maiden ja Venäjän markkinapotentiaalia erittäin merkittävänä” jatkaa Turunen.

Lue seuraavaksi